Jongen van 18 ontwerpt beha die borstkanker opspoort

Puntuit   19 mei 2017 | Puntuitredactie, beeld ANP
ANP-24233070

De 18-jarige Juliàn Ríos Cantú ontwierp een beha die borstkanker vanaf een vroeg stadium kan herkennen.

Toen de Mexicaanse Juliàn 13 was, kreeg zijn moeder voor de tweede keer in haar leven borstkanker. "De tumor groeide in zes maanden uit van een rijstkorrel tot een golfbal", vertelt Juliàn in een video. "De diagnose werd te laat gesteld waardoor mijn moeder haar beide borsten en bijna haar leven verloor." Een heftige tijd voor hem en zijn moeder.

Maar er moet iets te vinden zijn, waardoor borstkanker eerder wordt opgespoord, moet de Mexicaanse tiener gedacht hebben. Hij kreeg het idee een speciale beha te ontwerpen. De Eva-beha heeft sensoren die het oppervlak van de borsten in kaart brengt en in de gaten houdt of er veranderingen optreden in temperatuur, kleur of structuur. Want, een tumor veroorzaakt een verschil in die factoren. De gegevens worden opgeslagen in het systeem van Juliàns bedrijfje Higia Technologies. Zodra er wat afwijkends te zien is, krijgt de draagster van de beha een seintje via een app.

Juliàns ontwerp won de eerste prijs van de Global Student Entrepeneur Award, een wereldwijde ontwerpwedstrijd voor jonge ondernemers. Zelfs de Mexicaanse president feliciteerde de scholier met zijn prijs. Juliàn hoopt dat de beha, waar nu alleen nog een prototype van bestaat, over twee jaar in de winkel ligt.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland