Met privétaxi naar school

Puntuit   06 okt. 2017 | tekst Puntuitredactie, beeld Klomp Creative
Screenshot 6(4)

Spijbelen zit er voor Twan Rebel (15) uit Scherpenzeel niet in. In plaats van op de fiets te stappen, zoals zijn goede vriend Henri, stapt Twan in een busje dat hem naar school brengt. Elke ochtend wordt hij stipt op tijd opgehaald. Nou ja, stipt?

Puntuit filmt de komende weken middelbare scholieren, om erachter te komen hoe ze naar school gaan. Dit keer zijn we op het Ichthus College in Veenendaal.

Twan wacht tien minuten tot de taxi hem komt ophalen om naar school te gaan. Maar niet voor niets. In de stromende regen zit Twan even later lekker droog in de auto, terwijl hij onderweg schoolgenoten ziet fietsen. Die worden kletsnat.

Op school aangekomen spreken we twee meiden over hoe zij naar school gaan. Fietsen heeft hun voorkeur: „Dat is gewoon gezellig. Soms hebben we zo veel lol dat wij bijna van onze fiets vallen”, lacht de een. Haar fietsmaatje vult aan: „Je komt onderweg altijd wel iemand tegen.”

Dat Twan niet naar school fietst, heeft een reden. „Ik heb nemaline myopathie”, vertelt hij. Dat is een spierziekte waardoor zijn spieren minder goed werken en hij snel moe is. ’s Middags na schooltijd ligt hij regelmatig even op bed. Op school zit hij in een rolstoel als lopen te zwaar is.

Gelukkig denken de klasgenoten van Twan goed met hem mee. Henri, een goede vriend van hem, duwt de rolstoel door de gang.

Twans vriend komt ondanks dat hij slechtziend is op de fiets naar school. „Dat gaat prima, alleen in het donker is het soms lastig. Maar ik heb goed licht”, lacht hij.

Ze zijn een opvallend duo op school. „De blinde helpt de lamme”, is op het Ichthus College een bekende uitspraak. Gelukkig kunnen de jongens uit 4 vmbo daar hartelijk om lachen. „We zijn absoluut niet zielig”, zegt Twan stellig. Samen sjezen ze door de gang. „We hebben veel lol samen”, lacht hij.


 

Deze video maakt deel uit van de Scholenserie van Puntuit


Puntuit.nl WhatsApp

Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Uitgelicht: Video's scholenserie"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland