Twee diploma’s op één dag

Puntuit   19 jun. 2017 | tekst Arien van Ginkel, beeld Rob Kamminga
2017-06-16-THE16-GESLAAGDENKATERNNADINE-7-FC

Dubbel feest voor Nadine Hoogendoorn (17) uit Werken­dam. Woensdag stak de leerling van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem haar havodiploma én haar autorijbewijs in haar zak.

Gefeliciteerd!
„Ja, dank je wel.”

Gefeliciteerd!
„Haha, klopt ja.”

Jij haalde twee diploma’s op één dag. Ben je dubbel blij?
„Jazeker! Eerst was ik blij met mijn rijbewijs. En nu ook met school. Als je voor een van de twee was gezakt, had je toch gemengde gevoelens.”

Een bijzondere dag voor je.
„Ik denk dat ik het niet zo goed besef. Je leeft er natuurlijk naartoe, maar als het zover is, voelt het onwerkelijk. Toen ik aan de havo begon, snapte ik niet hoe mensen zo’n moeilijke opleiding kunnen halen. Als je dan na vijf jaar het papiertje hebt, is dat wel bijzonder.”

Dubbel geslaagd. Had je dit zo gepland?
„Deze woensdag had ik de eerste mogelijkheid om af te rijden. Ik wist dat op dezelfde dag ook de examenuitslagen zouden komen. Maar ik wilde gewoon zo snel mogelijk m’n rijbewijs hebben.”

Is afrijden op de dag dat je de examenuitslag krijgt wel zo verstandig?
„Om 8.00 uur ’s morgens stond de rijinstructeur al op de stoep. Dus om 9.00 uur wist ik dat ik was geslaagd. Zo rond 11.30 uur kreeg ik het verlossende telefoontje van school. Daar zat dus wel wat tijd tussen.”

Kon je je wel concentreren tijdens het rijexamen?
„Ik probeerde tijdens het rijden zo min mogelijk aan school te denken. Anders werd het wel veel, alles bij elkaar. Het had geen zin om aan de examenuitslag te denken. Die stond al vast. Daar kon ik niks meer aan veranderen, hield ik mezelf voor.
Aan het afrijden kon ik nog wat doen. Dus dáár ging ik voor. Zeker in het begin was ik zenuw­achtig. Je weet nooit wat er zal gebeuren op de weg. Maar gaandeweg ging het steeds beter.”

Was het nog spannend of je je havodiploma zou halen?
„Ik stond er niet heel goed voor. Gemiddeld een 6,5. Ik had misschien wat meer moeten leren. Voor mijn examens haalde ik gelukkig allemaal voldoendes; vier zevens en drie zessen.”

Met welk diploma ben je het gelukkigst?
„Toch wel met mijn school­diploma. Als ik dat niet had gehaald, had ik een heel jaar moeten overdoen. Maar dat ik mijn auto­rijbewijs heb, is natuurlijk ook leuk. Ook al mag ik tot op mijn 18e verjaardag niet alleen rijden. Voorlopig neem ik mijn moeder dus overal mee naartoe. Ze is blij dat ik mijn rijbewijs heb, maar vindt het ook wel spannend om naast mij te zitten.”

Welk diploma was het makkelijkst te behalen?
„Het rijbewijs natuurlijk. Ik heb in een klein jaartje 35 lessen gehad. Met school ben je vijf jaar bezig. Daar zit veel meer energie in.”

Wat zijn de volgende diploma’s die je gaat halen?
„Ik hoop na de zomer te beginnen met hbo-verpleegkunde­ aan de Avans Hogeschool in Breda. En ik hoop ook nog een keer mijn motorrijbewijs te halen.”

Motor?
„Daarop rijden is een stuk avontuurlijker dan met de auto. Je bent buiten, kunt lekker schuin door de bochten en het gas goed opendraaien. Ik rij weleens een rondje en heb ook al eens een les gehad. Mijn vader rijdt al een poos en m’n moeder heeft het rijbewijs pas ook gehaald. Dus dan kunnen we met een groep rijden.”

Twee keer geslaagd, dus twee feestjes?
„Dat gaat niet gebeuren. Ik heb de avond van mijn slagen wel mensen uitgenodigd. Die kwamen meer vanwege mijn schooldiploma. Ze kregen koffie en taart, het was verder geen heftig feest hoor.”


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Examens 2017"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland