Tweedehands soep vindt gretig aftrek op Driestar hogeschool

Puntuit   11 okt. 2017 | tekst Arien van Ginkel, beeld RD
2017-10-11-pkPUN16-PUnienke-2-FC
2017-10-11-pkPUN16-PUhoofdplaat01-7-FC
2017-10-11-pkPUN16-PUhoofdplaat02-7-FC
2017-10-11-pkPUN16-PUhoofdplaat03-7-FC
2017-10-11-pkPUN16-PUhoofdplaat04-7-FC
2017-10-11-pkPUN16-PUxx-2-FC
2017-10-11-pkPUN16-xx-4-FC

Gebutste en beschimmelde tomaten liggen reddeloos verloren op de vloer van de keuken van Driestar hogeschool in Gouda.. Die zijn niet goed genoeg. Zťlfs niet voor de soep van Woord en Daad.

Gerbrand van Lagen (22) uit Gouda ging gisteren, op de Dag van de Duurzaamheid, vol goede moed op pad. „Mogen wij de groenten die u niet meer kunt verkopen meenemen?” vraagt hij aan de manager van een lokale supermarkt. „Ik ga jullie toch geen afval geven?” bromt die. „Waarom gooit u het weg als u er ons blij mee kunt maken?” probeert Ger-brand het nog een keer. Maar dan gaat de telefoon van de supermarktbaas. En weg is hij.

En Gerbrand heeft nog wel zo’n hekel aan het verspillen van voedsel. Thuis leerde hij al dat-ie z’n bord moest leegeten. Nog steeds is het voor de Driestarstudent één keer in de week kliekjesdag. „Dan eet ik al het voedsel dat over is van de rest van de week. Vers smaakt het natuurlijk iets beter, maar dat is nog geen reden om ouder voedsel weg te gooien.”

Andere studenten hebben meer succes bij de supermarkten in de buurt. Kilo’s uien, trossen tomaten en tientallen papri-ka redden ze van de kliko. Op deze dinsdag, de Dag van de Duurzaamheid, willen de studenten strijden tegen voedsel-verspilling. Nienke Boone (25), projectleider van Woord en Daad, helpt hen daarbij een handje. „Bijna een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, belandt in de vuilnisbak”, legt ze uit. „Zo beperken we de beschik-baarheid van voedsel voor mensen in ontwikkelingslanden. Het is tijd voor actie. Daarom richt onze actie ”Aan tafel!” zich op voedselverspilling.”

Brouwen
Een kruidige peterselielucht komt uit de keuken. De koks lopen zich de benen uit het lijf. Ze hadden op meer hulp van studenten gerekend, maar die bleken een verplichte les te hebben. En er zijn veel meer geredde groenten dan gedacht.
Een halfuur voordat de soep moet worden geserveerd, komt de eerste student kijken. „Wat zijn jullie aan het doen?” „Soep brouwen”, antwoordt studentkok Gerbrand. „Brouwen, dat klinkt goed”, vindt de medestudent, die lijkt te missen dat het om soep gaat in plaats van om bier.

Pauzetijd. Een omroeper laat zijn stem door de school galmen. „Vandaag kun je gratis soep krijgen. Achteraf zul je ho-ren wat je precies hebt gegeten.” Van die licht onheilspellende boodschap trekken de studenten –met het woord gratis nog vers in het geheugen– zich niets aan. Vanuit alle hoeken en gaten stromen ze de aula in. Al snel vormt zich een rij van tientallen mensen.

Oude melk
Studente Anna Dijksman (22) uit Gouda staat een pan tomaten-paprika¬soep leeg te scheppen voor haar medestuden-ten. Zelf lust ze geen soep, maar het doel van vandaag –minder voedsel verspillen– steunt ze van harte. „Mensen smij-ten eten weg zodra de houdbaarheidsdatum in zicht is.” Maar die datum is niets meer dan een uiterste verkoopdatum, legt Anna uit. „Ik heb weleens de proef op de som genomen en melk die een week over de datum was gedronken. Er zaten geen brokken in en ik ben er niet ziek van geworden. Maar toen was ik wel een beetje in een gekke bui.”

De courgette-kerriesoep vinden haar medestudenten heerlijk. De tomaten-paprikasoep is „goed te doen”, keuren de recensenten. Een enkeling is minder te spreken over de smaak. „Het lijkt wel tomatensoep met paprika”, merkt een fijn-proever op.

Op de Dag van de Duurzaamheid maakten studenten van de Driestar hogechool in Gouda soep van groenten die weggegooid dreigden te worden.

 

Voedsel opduiken in de vuilnisbak

Eelke de Gelder (26) uit Nieuwegein doorzoekt regelmatig de vuilnisbakken van supermarkten. Op zoek naar wegge-gooid eten. ”Dumpster diving”, mag officieel niet, maar wordt vaak gedoogd. Check de video.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland