N.B. Klik op de namen van de inzenders in onderstaande lijsten en je kunt de video bekijken die bij het juryoordeel hoort.

Hier kun je nog de lijsten met inzenders inzien gesorteerd op instrument (jouw instrument?), componist of muziekstuk.


Leeftijdscategorie 12-13 jaar

4

Inge Fierloos

*Je bent heel vaardig op de viool! Dynamisch spel. Aandachtspunt is de zuiverheid, ook van het samenspel. *Goede muziekkeuze, leuk om dit samen met je vader te doen! Het is natuurlijk een snel stuk muziek, maar het is over het algemeen wat gehaast en daardoor soms ook wat rommelig in de afsluitingen en intonatie. Probeer meer rust in je spel aan te brengen.

6

Martha Brouwer

2e PRIJS

*Martha speelt muzikaal verzorgd Vivaldi en toont aan feeling te hebben met deze muziekstijl. *Martha heeft veel in haar mars en kan zeker nog doorgroeien in expressie. *Mooi soepel vioolspel, van genoten! Een verdiende tweede plaats. *Prachtig dynamisch (samen)spel! Goede toonvorming en versieringen. *Heel goed en punctueel gespeeld. Probeer de emotie in de spel verder te ontwikkelen. *Je speelt over het algemeen zuiver. Je toon is helder, soms een beetje scherp. Probeer de muziek wat meer te laten ademen door meer tijd te nemen voor je frasering - je speelt soms een beetje teveel rechttoe rechtaan.

9

Marnix Hofman

*Prachtige houding achter de vleugel, muzikaal! Probeer de gelijkmatigheid in je spel te ontwikkelen. *Goed dat je uit je hoofd speelt. Er zitten nog wel een paar haperingen in je voordracht. En het verschil tussen sterk en zacht kan beter.*Laat piano en forte met elkaar in verbinding staan, zonder dat timing in gedrang komt; frasering is te abrupt; zestienden lopen niet altijd goed door.

25

Ruth Duifhuizen

EERVOLLE VERMELDING

*Door de prachtige versieringen in je spel verdien je een eervolle vermelding. *Mooi verfijnd spel. Fraaie versieringen. Goed dat je in vier minuten zowel met als zonder begeleiding laat horen. *Met veel elegantie gespeeld, prachtige nuances. Let op de zuiverheid, en gelijkmatig samenspel. *Goede concentratie! Probeer een tempo te kiezen waarin je het stuk goed kunt spelen, nu lijk je het soms niet helemaal bij te benen. In het adagio is de zuiverheid in het geding. In het presto gaat dit beter.

27

Raïsa Ploeg

1e PRIJS

*Raïsa steekt er voor mij met kop en schouders boven uit in haar categorie. Ze toont een voor haar leeftijd opmerkelijk vergevorderd muzikaal inlevingsvermogen en toont ook aan over goede oren te beschikken. *Raïsa is een groot talent en speelt, zeker gezien haar leeftijd, al heel volwassen en doordacht. Een heel fraaie prestatie! *Zonder twijfel de eerste. Toppianiste voor haar leeftijd. *Een sprankelende Mozart gespeeld door een echte pianiste! De technische ontwikkeling komt wel met de jaren. Ga zo door! *Je hebt een heel mooie houding en artistieke beleving terwijl je speelt. Je uit dat ook in je spel - uit het hoofd. Complimenten! *Ontspan nog meer in toon aan het einde van de frasen. Houdt het tempo stabiel *

28

Bart van 't Geloof

*Muzikaal. Straalt rust uit. Probeer de mooie concentratie die je aan het begin hebt, vast te houden tot het einde. *Je speelt beheerst en over het algemeen zuiver. Je beheerst het stuk goed. Soms mis ik de variatie in dynamiek (sterk-zacht). Piano in de balans ook een beetje aan de sterke kant.

34

Joost van der Maas

*Mooi om te zien hoe je geniet van het spelen! Probeer eens met begeleiding te spelen, dat helpt om het muzikaal niet telkens hetzelfde te benaderen. Ga vooral door met panfluit spelen! *Je hebt een mooie toon. De videobeelden zijn ook mooi gemaakt. Ik zou voor een ander stuk gekozen hebben wat meer voor panfluit is geschreven. Probeer nog meer te werken aan het vertellen van een muzikaal verhaal. *Let op waar je wel/niet ademt

35

Sanne de With

*Mooie lange, afgewerkte tonen. Let op zuiverheid. Hier en daar een versiering zou mooi zijn geweest. *Je werkt duidelijk aan een mooie klank. Werk ook aan goede ademhalingsmomenten en juiste frasering. Jammer dat de instrumenten niet goed op elkaar zijn afgestemd. Het is nu steeds vals omdat de clavichord lager is gestemd. Wel goeie keus van dit instrument trouwens!

38

Janine de Wit

3e PRIJS

*Janine neemt me vooral in het middendeel van de prelude mee: ik zat op het puntje van mijn stoel om haar verhaal te volgen. Ook Janine heeft veel in haar mars en kan nog doorgroeien in expressie. *Doet spannende dingen in deze prelude van Chopin! *Mooi, met gevoel voor spanning gespeeld. Let op dat je in het ritme blijft. Mooi slot. *Je speelt heel beheerst en met gevoel voor sfeer! Uitstekend gedaan. Gezien je leeftijd zal je spel zeker nog gaan winnen aan zeggingskracht, maar je bent al heel goed op weg!

39

Joran Soare

*Leuk, een stuk van Czerny een keer op accordeon! *Probeer éen tempo te houden. *Het lijkt wel alsof de video afgebroken wordt zonder dat het stuk al af is.

42

Nienke Dekker

*Netjes gespeeld! Probeer de melodie er meer uit te laten komen en de begeleiding wat zachter te spelen, dan is het mooi in balans. *Je beheerst de noten van het stuk goed. Ik vind je toon een beetje scherp, maar dat kan ook aan de klank van de piano liggen. Laat de muziek nog meer ademen, neem de tijd voor frasering!

47

Hannah Marinissen

*Netjes gespeeld, mooi samenspel! Probeer eens uit je hoofd te spelen zodat je wat meer los komt van je bladmuziek en je je kunt focussen op de klank. *Origineel om een duet voor twee cello's op te nemen! Probeer al spelend meer in zinnen te denken en minder in losse noten. Soms kan het tempo ook nog wat stabieler.

48

Alette Barnhoorn

*Knap gedaan na 2 jaar les. Trillers mooi uitgespeeld. Probeer je lichaam niet 'vast te zetten' tijdens het spelen, maar wat soepeler te bewegen. Dat zal je klank mooier maken. *Goed dat je de sonate in zijn geheel speelt! Zo is het ook bedoeld. Probeer de muziek nog wat meer te laten ademen: neem de tijd voor frasering. Probeer al spelend een 'verhaal te vertellen'.

49

Josephine Visser

*Mooie heldere klank en knap na 1 jaar les! Let op je ademsteun en houd overal hetzelfde tempo. *Goede muziekkeuze! Probeer stabiel te zijn in je tempo, nu verschilt dat nogal per zin. Probeer ook verder te werken aan een heldere toon en een mooie voordracht. *Mooie toon, tempo wat langzaam; laat zien dat je het leuk vindt

50

Emma van As

*Technisch gezien zitten er goede fragmenten in. Probeer het stuk eens met begeleiding te spelen, dan gaat het wat meer 'leven'. *Je staat heel rustig en geconcentreerd te spelen. Houd dat vol. Maar probeer daarnaast bij de muziek een verhaal te bedenken. Maak er een beeld van in je hoofd en speel het dan nog eens. *Blijf lessen volgen!

51

Annelijn Pons

*Mooi 'statig' gespeeld zoals past bij dit werk, met goede articulatie. Let op ademsteun zodat de hoge tonen er krachtiger uitkomen. *Mooie heldere toon, over het algemeen zuiver. Probeer te werken aan goede ademhaling(smomenten) en het spelen van mooie muzikale zinnen.

55

Frédérique Geuze

*Dapper dat je met dit stuk mee doet. Het is best moeilijk om de spanning vast te houden. Je doet daar wel je best voor. Tip: werk aan het dynamisch spelen, meer verschil tussen sterk en zacht. En probeer de staccato-gedeeltes iets lieflijker (dolce) te laten klinken. (En de piano verdient een stembeurtje... ;-)) *Hoe articuleer je de achtsten en zestienden in dat karakter? *Naarmate het stuk vordert, zie ik meer speelplezier. Er gebeuren dan hele mooie dingen. Probeer niet alles in details te spelen, maar bijv. de melodie van de begeleiding te onderscheiden.

56

Hannah Kaai

*Mooie 'strakke' toon, die bij deze muziek past. Probeer het ritme hier en daar ook wat strakker te krijgen en de tonen wat zuiverder. *Je hebt een goede concentratie en staat mooi rustig te spelen. Probeer de versieringen technisch meer ontspannen te spelen. (Is er een galm toegevoegd aan je video?)

61

Tula Frijters

*Mooie toon en stabiel tempo. *Je speelt over het algemeen zuiver. Je toon is helder, maar ook een beetje 'direct' / scherp. Probeer daar nog aan te werken. Zorg ook voor momenten van ontspanning in de muziek. Het is nu een beetje gehaast. *Laat zien dat je het leuk vindt.

62

Lyanne Gijsenbergh

*Je speelt met veel enthousiasme en lef! Probeer aan de kwaliteit van je toon te werken, met bijv. minder 'ruis'. *Leuke muziekkeuze! Tip: probeer te werken je toon en aan je ademhaling: waar haal je adem, wat is muzikaal gezien een logisch moment?

67

Lisa Moerdijk

*Je staat rustig en geconcentreerd te spelen. Probeer nog meer vanuit de sfeer en het verhaal van het muziekstuk te spelen. Zie het voor je en vertel een mooi muzikaal verhaal. *Mooi legato-spel! Probeer qua dynamiek meer naar het hoogtepunt toe te spelen in het stuk. *Maak contact met pianist en met muzikale stroom; intonatie zal dan verbeteren

73

Julia de Goffau

*Wat goed dat je als zangeres meedoet! Je hebt een mooie stem en je zingt zuiver. Je uitspraak kan nog verbeteren. Het is best een heftig lied qua tekst. Misschien had je beter voor een minder zwaar lied kunnen gaan…? *Door je ademsteun-technieken te ontwikkelen krijgt je stem wat meer kracht, maar dat komt wel met de jaren.

74

Jaco Hoek

*Stoer dat je deze video hebt opgenomen! Technisch is een trompet zo'n lastig instrument... Misschien had je beter voor een ander stuk kunnen gaan, dit is nl. oorspronkelijk een nogal snel stuk, dat door jouw gekozen tempo aan kracht verliest. Blijf werken en schaven aan je techniek en muzikale voordracht. *Soms breek je de tonen een beetje af, let daarop

75

Anne Hoekman

*Mooi uit het hoofd gespeeld. Probeer wat meer nuances aan te brengen, zoals hard, zacht, timing etc. *Je speelt het stuk heel strak in de maat. Daardoor komt het stuk best krachtig over. Maar misschien zou je een volgende keer proberen om een opname te maken met een begeleider, waardoor je de muziek wat meer kunt laten ademen. *Probeer te werken aan de intonatie; je toon kan nog winnen aan boventonen (misschien ook je instrument)

77

Hannah Drost

*Je hebt de juiste sfeer van het stuk te pakken, goed dat je het zo vrolijk speelt! Probeer wat meer te spelen met de dynamiek. *Probeer verder te werken aan een mooie heldere toon en als je nog eens meedoet: werk dan met een begeleider op de piano. Daardoor gaat het stuk nog meer leven.

78

Tjeerd Drost

*Netjes gespeeld. Het stuk mag meer tempo hebben. *Je speelt heel geconcentreerd. Het tempo dat je hebt gekozen is zo laag dat de muzikale lijn niet vastgehouden wordt. De muziek staat bijna stil. Soms hapert het letterlijk een beetje. Ook zou je nog meer kunnen varieren in de dynamiek (sterk-zacht).

85

Louise Harkes

*Mooi constant tempo. Let in de hoogte op de zuiverheid. *Probeer te variëren in de manier waarop je de verschillende zinnen speelt, zodat het stuk spannender wordt. *Je speelt over het algemeen zuiver en beheerst! Je kan nog meer varieren in de dynamiek (sterk-zacht) en de technische beheersing in de hoge tonen kan nog verbeteren.

88

Anne Bos

*Goed tempo en prachtig in lange lijnen gespeeld. De aanzet en afronding van de toon kan hier en daar wat verbeteren. *Je weet je adem goed te verdelen en rust in het stuk te brengen. Misschien is muziek van Bach niet het meest voor de hand liggend voor klarinet, maar het overtuigt toch wel.

 


Leeftijdscategorie 14-16 jaar

1

Jelte van Putten

1e PRIJS

*Jelte is de absolute winnaar in zijn categorie, ondanks minpunten voor de video. *Jelte heeft een bijzondere muzikaliteit. Hij durft echt uit te pakken en neemt in muzikaal opzicht het voortouw. Een voortreffelijke speler die ook technisch sterk is! *Mooi hoe je goed de pianist volgt èn stuurt waarbij je in alles een prachtige intuïtie voor streek laat zien/horen. *Zonder twijfel de eerste! Deze flair en muzikaliteit maken indruk. *Prachtig muzikaal spel, met veel expressie gespeeld en mooie concentratie! Dynamische verschillen mogen wat extremer. *Je weet een mooie toon te maken. Goed dat je uit je hoofd speelt. Soms vlieg je in de lyrische gedeelten qua zuiverheid en technische beheersing nog een beetje uit de bocht, maar je durft wel uit te pakken. Dat spreekt aan. *Durf nog meer risico te nemen, bijvoorbeeld in timing
3 Lindy Dekker * Genoten van je spel * Mooi dat je dit stuk uit je hoofd speelt! Kijk tijdens het oefenen goed welk ritme/tempo het stuk vraagt en probeer te vermijden dat er foute noten insluipen waaraan je gewend raakt; * Probeer je linkerhand in dit stuk echt een begeleidende partij te laten zijn. Werk aan een mooie dolce klank. Probeer meer rust en ontspanning in je spel aan te brengen.
7

Leonore van der Steenhoven

3e PRIJS

*Leonore: wat een mooie muzikaliteit! Fraaie flow. *Leonore speelt ook heel muzikaal. Technisch gezien is de klarinet een lastig instrument en zij gaat daar al heel goed mee om. Ook voor haar zie ik een mooie muzikale toekomst weggelegd. *Wat een mooie, intieme toon maak jij! *Mooi gespeeld in prachtige lange lijnen! Toon is af en toe iets te hoog, probeer vooraf goed te stemmen. *Mooi rustig en ontspannen gespeeld. In het samenspel nog wat meer werken aan goede timing.
10 Arwin van Eeken *Goed constant tempo! Hier en daar 'smokkel' je er een tel in de maat bij, probeer daar op te letten. *Je probeert heel beheerst te spelen. Maar daardoor wordt het wel heel ingetogen. De muziek staat soms een beetje stil. Probeer meer te varieren in dynamiek en werk aan je muzikale voorstelling van het stuk.
13 Elisabeth Haase *Goed gespeeld met een prachtige vingertechniek! Probeer het thema er telkens wat meer uit te laten komen en breng wat meer variatie in de dynamiek; *In de legato gedeelten weet je een mooie klank te maken met de piano. Pas er voor op dat je in het staccato gedeelte niet te 'hard' gaat spelen; *Ontspan aan het einde van een muzikale zin. *Denk na over: wat is je muzikale verhaal?
14

Klarie-Anne Snoek

EERVOLLE VERMELDING

*Mooi en muzikaal gespeeld. Je maakt een prachtige toon! De vibrato mag wat genuanceerder, en het tempo iets rustiger. Ook zou je meer variatie kunnen aanbrengen in articulatie en interpretatiemogelijkheden; *Goeie muzikale drive, mooie toon en dat in een droge ruimte. Mozart mag iets lichter gespeeld. *Kijk uit dat je niet met teveel vibrato speelt, daardoor kan het soms een beetje onrustig worden. Maak meer contrast in de dynamiek (sterk-zacht).
15 Julia Sandee *Je speelt met overtuiging en je maakt mooie dynamische verschillen. Probeer meer soepelheid in je techniek te ontwikkelen. *Goed dat je uit het hoofd speelt! Probeer nog meer rust aan te brengen in je spel. En probeer een verhaal te vertellen: maak in je hoofd een verhaal bij de muziek en speel het vanuit die voorstelling.
16 Liesbeth Rozendaal *Met 'bravour' gespeeld! Probeer je techniek meer te verfijnen. *Je hebt in de laagte een mooie toon. Probeer meer rust in je spel te krijgen en te werken aan stabiliteit in tempo en voordracht. *De muziek klinkt soms wat mechanisch: zoek naar het verhaal achter de noten.
17 Louise de With *Je straalt rust uit als je speelt. Je toon kan nog winnen aan zeggingskracht. Je speelt het stuk nogal nuchter. Het is een liefdeslied, dus probeer die emotie wat meer in je spel te leggen: speel het in gedachten voor iemand van wie je heel veel houdt. *Probeer de verschillende zinnen niet ''gewoon'' te spelen, maar als zinnen van een spannend verhaal
18 Anne Verdoorn *Mooi beheersd gespeeld! Probeer te werken aan een grotere variatie in dynamiek; *Knap hoe je tijdens het goedzetten van de haakjes en bladzijden omslaan toch weet door te spelen en de rust kunt bewaren. Probeer meer 'richting' in je spel te ontwikkelen zodat het niet al te statisch wordt.
20 Marjoke van de Werken *Interessant gekozen stuk, je probeert echt een verhaal uit te beelden! Probeer hier en daar je klank wat meer ingetogen en binnen de impressionistische stijl te spelen; *Waardeering voor het stukje toelichting bij het stuk dat je speelt! Probeer letterlijk nog meer vanuit de verschillende impressies (indrukken/sferen) te spelen. Dan wint de muziek aan zeggingskracht. En probeer je toon nog wat stabieler en gelijkmatiger te krijgen.
22 Mathilde Groenendijk *Netjes gespeeld! Probeer met wat meer 'richting' spelen, en wat meer variatie aan te brengen in bijv. de dynamiek. *Toon kan groeien in volheid (boventonen), ligt ook aan instrument; wees ritmisch streng *Je staat heel rustig te spelen. Probeer ook eens om met een begeleider op piano of orgel te werken. Dat komt je voordracht ten goede.
23

Wietske van der Vegt

2e PRIJS

*Wietske heeft een prachtige stem, met solocapaciteiten. Het is zo’n stem die zich onderscheidt en mensen raakt. *Wietske heeft een prachtig geluid. Het feit dat ze nog maar een jaar op les zit, geeft aan dat zij veel doorgroeimogelijkheden heeft op het gebied van tekst(uitspraak) en expressie.*Een opmerkelijk fraaie stem. Gaan we meer van horen! *Wat stoer dat je als zangeres meedoet! Je stem heeft een fraaie klank en de muziekkeuze is prima. Aan de uitspraak van de Engelse zou ik nog hard aan werken. Werk aan een lange eerste klinker in de diftongen. Blijf je zang ontwikkelen, ik denk dat er nog veel ontwikkeling mogelijk is. *Goed ontwikkelde en volwassen stem voor je leeftijd! Probeer muzikaal gezien de noten niet vooraf 'vast te leggen' maar de inleving/beleving tot het einde uit te zingen. Maar dat komt wel met de jaren. *Talentvol, zoek een goed kamerkoor om je te ontwikkelen
24 Willline Goudzwaard *Mooi uit je hoofd gespeeld! Probeer wat meer nuances aan te brengen in je toon zodat het niet overal hetzelfde klinkt. *Je staat rustig te spelen. Probeer eens te werken aan een mildere klank in je toon. *Ik zou voor een ander stuk hebben gekozen, dit is bij uitstek een zangstuk dat niet voor dwarsfluit is bedoeld. De tekst is in dit stuk juist zo belangrijk. *Opvallende achtergrond heb je erbij bedacht...
26 Elianne Vuik *Je hebt een mooie, fiere houding tijdens het spelen. Probeer verder te werken aan een heldere toon, aan stabiliteit in tempo en voordracht. *Je speelt met trefzekerheid! Probeer wat meer met de lange tonen in het stuk te doen, bijv. aan te zwellen en dan weer zachter te worden.
30 Annemieke Griffioen *Ik hoor hier en daar mooi legato spel! Probeer de helderheid van de toon verder te ontwikkelen. * Doordat je meespeelt met een opname wordt het een beetje statisch. Probeer ook eens een opname te maken met een begeleider op piano.
32 Marjolein Boot *Mooi gespeeld. De delen lopen mooi in elkaar over met een prachtige timing. Probeer je techniek verder te ontwikkelen en te letten op de zuiverheid, met name in de hoge tonen. *Je hebt een mooie speelhouding. Zigeunermuziek heeft altijd iets dramatisch in zich. Dat mis ik een beetje in je spel, het is een beetje te nuchter. Ook je toon kan nog winnen aan zeggingskracht.
33

Hilbert Scherrenburg

2e publieksprijs

*Deze muziek komt goed tot z'n recht op een klavecimbel! Probeer wat meer articulatie in je spel aan te brengen. *Je speelt beheerst. Over het algemeen te voorzichtig, waardoor je spel zeggingskracht mist. Probeer te denken in muzikale zinnen en minder in losse noten.
40 Debora Bouman *Goeie muzikale drive, met gevoel voor drama gespeeld. *Je hebt veel 'power' in je spel. Zonde dat je geen pianoles hebt. Probeer met name in het eerste deel te letten op timing, en verder op de voortekens. *Je polsen zijn mooi ontspannen tijdens het spelen. Beethoven was een man van 'extremen': probeer die in je spel wat meer op te zoeken qua dynamiek en sferen. *Let op de goede noten: A/As in snelle deel
41 Judith van 't Hof *Je probeert een heldere klank te maken. Probeer ook eens of je een mildere toon kunt voortbrengen uit je instrument. Je moet nog hard werken aan de zuiverheid van je spel! En speel ook eens met een begeleider op de piano. *Probeer het tempo erin te houden zodat je niet achterloopt op de begeleiding.
46 Gerrike Pul * Begin met mooi legato spel gespeeld en trillers goed uitgespeeld. Let op je ademsteun en de zuiverheid. *In de laagte heb je een mooie klank. Je toon kan over het algemeen wel winnen aan helderheid. Probeer met je spel een verhaal te vertellen: maak een fantasierijke voorstelling en speel vanuit die beleving.
52 Evianne Jacobse *Netjes gespeeld. Probeer wat meer variatie te brengen in je spel. *Let op de verdeling van ''zware'' en ''lichte'' noten in de maatdelen. *Je speelt mooi gelijk met je muzikale partner. Pas op voor 'overblazen' in de staccato gedeelten en probeer een groter contrast te maken in de afwisseling van legato en staccato spel.
53 Anneke Harlaar *Netjes gespeeld. Probeer binnen deze stijl nog wat meer fraseringen te ontwikkelen in je spel. *Je staat beheerst te spelen. In je spel mis ik wel een muzikaal verhaal. Probeer een te werken vanuit een voorstelling: wat wil de muziek uitdrukken? Waar gaat het over? *Probeer ook het tempo stabieler te houden
57

Josanne Verbeek

1e publieksprijs

*Je bent handig op de panfluit, gezien de virtuose passages! Tonen komen soms niet goed door, oefen daarmee (ademsteun, helderheid toon). *Probeer de noten niet alleen recht toe, recht aan te spelen maar wat meer emotie in je spel te leggen. *Soms is je spel niet helemaal stabiel in tempo en zuiverheid en op sommige momenten een beetje slordig. Het zou goed zijn als je een stuk zou kiezen dat echt voor de panfluit geschreven is.
60 Taco van Wijk *Prachtige techniek! Probeer niet vooruit te hollen in het tempo en het stuk wat meer in de Bach-stijl te ontwikkelen; * Mooie toon, over het algemeen zuiver. Probeer heel precies en verzorgd te spelen in de snelle gedeeltes en de versieringen. En die prachtige ruimte van de Oude Kerk in Zeist draagt wel bij aan de uitstraling van je video! *Uitstekend spel. Vertel nog meer je verhaal in muzikaal opzicht
63 Lisanne van de Beek *Je hebt een mooie speelhouding. Je toon kan nog groeien in helderheid en ontspanning. Soms zitten er kleine slordigheidjes in je spel. Het klinkt een beetje gehaast. Het verdient aanbeveling om ook eens met een begeleider te werken. *Met drive gespeeld! Bij herhaling van dezelfde passages zou je de tweede keer kunnen proberen op een andere manier te spelen, zodat het gevarieerder wordt. *Netjes na 2,5 jr les. Probeer je toon er wat soepeler uit te krijgen zonder te 'duwen'.
65 Vera Holwerda *Goed gedaan na 1 jaar les! Mooie fraseringen en articulatie in je spel! Let met name in de hoogte op de zuiverheid. *Maak toon mooi rond (rechterhand) *Goede muziekkeuze om je instrument voor het voetlicht te brengen. Je toon is vrij direct. Probeer ook eens of deze wat meer 'dolce' kan klinken.
66 Liesbeth Top *Je speelt met trefzekerheid! Probeer de luchtstroom wat meer omhoog te krijgen zodat je toon wat zuiverder wordt. * Goed dat je probeert ontspannen en rustig te spelen. * Speel eens één toon tegelijk met dezelfde pianotoon en luister dan of ze gelijk klinken.
69 Willemieke Heij * Je speelt met overtuiging mooie articulatie! Je mag hier en daar meer rust in je spel aanbrengen; * Goede muziekkeuze! Je speelt het hele stuk stoer en robuust. Probeer ook eens te werken met andere sferen in je spel. Breng hierin ook meer rust aan.
76 Anne-Marije Weijers *Mooie intieme klank en prima tempo. Probeer de tonen soms wat directer aan te zetten en sommige zinnen nog wat meer uit te spelen zonder ze plotseling af te breken. *Je hebt rust in je spel. Probeer te werken aan een ontspannen afronding van frases (muzikale zinnen). Je knijpt ze nu soms nog teveel af. Je toon is soms aan de voorzichtige kant, kan winnen aan helderheid.
80 Lucienne Keizer *Je weet de sfeer van het stuk goed te treffen. Probeer de melodie wat meer te onderscheiden van de begeleiding (contrastwerking!); *Dynamisch kun je nog groeien; fraseer mooi uit en vertel je verhaal vol overtuiging; *Goed tempo en mooi sfeertje. Probeer iets meer met de timing te spelen.
81 Bert Jan Assink * Fraaie hobotoon, mooie lange lijnen gespeeld. *Probeer de emotie in je toon te ontwikkelen. *Je hebt een goede adembeheersing! De zuiverheid is over het algemeen goed. Probeer zo stabiel mogelijk in tempo te spelen en probeer naast spanning in je spel ook te werken aan een goede ontspanning aan het einde van frases.
84 Nelly-Anne Vos *Stabiel gespeeld en mooi samenspel! *Goed nagedacht over de streken, vaak mooi zuiver. Je toon is soms zo helder dat het op het scherpe af is. Probeer eens of je ook wat milder kunt spelen. Werk aan dynamisch spel (afwisseling sterk-zacht); *Probeer met name in het begin wat meer vrijheid in je timing te nemen, en hier en daar de harde en zachte gedeelten meer uit te buiten; *Goed dat je uit je hoofd speelt.
87 Elles van 't Geloof *Mooi en muzikaal gespeeld. Je brengt veel variatie aan in de articulatie wat het stuk boeiend houdt. Let op je pedaalgebruik, dat is hier en daar wat te veel: *Kijk uit dat je de klank niet te scherp maakt in de staccato-gedeelten; *Mooie muzikaliteit; laat moeilijke passages niet in de weg staan van muzikaliteit.
90 Anneleen Nelemans *Mooi stabiel tempo en sierlijk gespeeld! Van te voren de harp even goed stemmen, dan komt het nog beter uit de verf! *Er gaat rust uit van je spel, mooi stabiel in tempo en voordracht.
91 Tinka de Reus *Heel muzikaal gespeeld! Jammer dat je zonder begeleiding speelt. Probeer je technische vaardigheden meer te ontwikkelen; *Fijnzinnig spel, uit het hoofd; goeie toonvorming

 


Leeftijdscategorie 17-25 jaar

8

Ankie van der Steenhoven

*Je hebt een mooie artistieke beleving van de muziek. Goed dat je uit het hoofd speelt. Ook je toon is mooi. Hier en daar zitten nog kleine oneffenheden, maar daar zul je vast aan willen werken. *Je speelt met mooie spanningsbogen in dit stuk. Probeer de emotie in je toon verder te ontwikkelen.

11

Alieke Keurhorst

*Fraaie toon op de panfluit! Neem wat meer tijd om passages uit te spelen. *Je speelt over het algemeen zuiver. Probeer op de juiste momenten te ademen. Dit stuk vind ik niet zo geschikt voor panfluit. Ik zou muziek proberen te spelen die specifiek voor panfluit geschreven is.

19

Marjet van 't Geloof EERVOLLE VERMELDING

*Helaas wat minpunten voor de (plotseling afgebroken) video, maar desalniettemin verdien je een eervolle vermelding. *Je hebt een mooie en prettige toon om naar te luisteren! Mooie soepele techniek ook. Probeer de fraseringen verder te ontwikkelen in je spel. *Je speelt mooi zuiver met een warme toon. Af en toe vind ik je spel nog wat onrustig en gehaast. Laat de muziek wat meer ontspannen en ademen. Maar je hebt veel mogelijkheden!

21

Lianne Beunk

*Je probeert dit stuk met veel gevoel te spelen. Je mag af en toe met meer legato spelen en meer tijd nemen. *Je toon is over het algemeen helder. Probeer zo stabiel mogelijk in tempo te spelen. Is dit stuk wel zo geschikt voor panfluit? De legato-lijn gaat er een beetje uit.

29

Josanne Goudswaard

2e PRIJS

*Josanne zette een prachtige sfeer neer in een mooie video. De valse piano maakte het ons wel erg lastig. *Samen met Anne en Maritgen is ze een echte ambassadeur voor de dwarsfluit. *Mooi, muzikaal lijnenspel – in een sfeervolle video. *Muzikaal gespeeld met een verzorgde klank! Soms mag je toon iets meer ingetogen zijn. Verder zou ik sommige passages verschillend benaderen vanwege de herhalingen, dan blijft het stuk boeiend. Let op de stemming. *Je hebt een mooie toon. Je hebt een mooie voordracht: ontspannen en lyrisch. De afstemming met de piano is niet altijd in orde. De piano kan ook wel een stembeurtje gebruiken.

31

Teunie de With

*Je speelt heel stabiel. Probeer met onderscheid te maken tussen de melodie en begeleiding in dit stuk. *Je zit mooi rustig te spelen. Werk aan het vertellen van een muzikaal verhaal. Maak van de muziek een beeld in je hoofd en probeer vanuit die beleving te spelen. Werk met contrasten in je spel!

37

Maritgen Jol

3e PRIJS

*Martigen speelde zonder begeleider, heel verzorgd. Ze zou nog kunnen winnen aan expressiviteit in de muzikale contrasten. *Maritgen is samen met Anne en Josanne een echte ambassadeur voor de dwarsfluit. *Knap solospel met een slanke, soepele toon. *Je hebt een energieke toon en een mooie techniek. Probeer wat meer nuances in je toon aan te brengen waardoor de verschillende delen niet allemaal hetzelfde klinken. *Je hebt een mooie toon en articulatie. Je kunt nog werken aan contrastwerking in de dynamiek. Jammer dat je geen begeleider hebt kunnen vinden...

42

Arianne Duel

3e publieksprijs

*Muzikaal gespeeld met een prachtige toon! Probeer te werken aan de timing zodat je versieringen en passages uit dit stuk beter kunt uitspelen. *Probeer zo stabiel mogelijk in tempo te spelen (vooral in de snellere noten) en luister goed naar de begeleiding.

44

Bertine Havelaar

*Voor maar 2 jaar les maak je een prachtige toon! Muzikaal gespeeld. Probeer je verder te ontwikkelen in de techniek en meer nuances aan te brengen in je toon. *Je probeert echt een muzikaal verhaal te vertellen. De zuiverheid is over het algemeen goed. Je kunt nog verder werken aan de dynamiek (sterk-zacht).

54

Arianne de With

*Werk aan de zuiverheid van je toon. Fluit eens een toon tegelijk met dezelfde toon van de piano, en luister dan of ze gelijk zijn. *Netjes gespeeld. Om een mooie toon te ontwikkelen en je ademsteun te versterken raad ik je aan om les te nemen. *Speel ook eens muziek die specifiek voor panfluit is geschreven.

58

Natasja Vogelaar

*Het begin tempo was mooi. Probeer niet geleidelijk aan sneller te spelen maar het tempo stabiel te houden. *Je speelt het stuk erg rustig. Hier en daar met kleine haperingen. Probeer nog meer met contrasten te werken in dynamiek en articulatie.

59

Sadia de Jong

*Je speelt met een duidelijke articulatie. Probeer te werken aan de emotie in je toon. *Je hebt een goede speelhouding. De zeggingskracht van je toon kan nog aan kracht winnen. Probeer een muzikaal verhaal te vertellen, het is nu soms erg 'rechtdoor' gespeeld. Maak een fantasierijke voorstelling in je hoofd en speel vanuit die beleving.

68

Anne van Lagen

1e PRIJS

*Anne, Josanne en Maritgen lagen dicht bij elkaar. Drie fluitisten die allen hun eigen pluspunten hebben. Anne had ons uiteindelijk muzikaal het meeste te vertellen in haar verhaal. *Anne is samen met Josanne en Maritgen een echte ambassadeur voor de dwarsfluit. *Knap spel van muzikaal en technisch hoog niveau. *Muzikaal gespeeld met een prachtige timing! Probeer nog wat meer nuances in je toon te leggen en je vibrato wat minder eenzijdig te benaderen. *Je speelt met flair en je hebt een mooie toon. Ook je voordracht vind ik overtuigend. Werk nog aan een goed afgestemde timing met je begeleider.

70

Christine Weststrate

*Fraaie toon! Let op het juiste ritme en probeer je techniek verder te ontwikkelen. *Je staat mooi rustig te spelen. Je toon kan nog winnen aan helderheid. Probeer ook te werken aan het spelen in een stabiel tempo. Werk je ook wel eens met een begeleider? Aanrader!

72

Martine Reijm

*Netjes gespeeld. Probeer de gelijktmatigheid in je spel te ontwikkelen. *Je speelt het stuk beheerst. Je toon kan nog winnen aan zeggingskracht. Probeer ook eens met een begeleider te werken! *De echootjes mogen nog meer echo zijn (contrast mag groter)

79

Henrieke Visser

*Je 'strakke' toon past bij dit stuk. Probeer te werken aan zuiverheid en tempo. *Je hebt een goede concentratie! Ik mis een muzikale lijn in je spel. Het zijn nog te veel losse noten en te weinig lange lijnen.

82

Anneloes Nijsse

*Soepel en dynamisch harpspel *Je techniek ziet er heel natuurlijk uit. Probeer je concentratie het hele stuk scherp te houden. *Goed dat je probeert te werken met contrasten in dynamiek. Je speelt beheerst. Gekozen tempo aan de voorzichtige kant, waardoor het karakter van het stuk niet helemaal getroffen wordt.

83

Willeke Lobbezoo

*Mooi te horen hoe je enerzijds met 'bravour' speelt en anderzijds met een milde toon en legatospel speelt. Probeer je technieken op de panfluit verder te ontwikkelen. *Leuk dat je een stukje toelichting geeft bij het stuk dat je speelt! Je toon kan nog winnen aan zeggingskracht en stabiliteit. Probeer ook eens muziek te spelen die echt voor panfluit bedoeld is.

89

Paulien van den Noort

*Je hebt een krachtige toon, en een goede concentratie. *Probeer hard te werken aan de zuiverheid. Je toon is helder, maar ook aan de scherpe kant. Probeer meer lange lijnen te spelen en minder losse noten. *Je zou kunnen oefenen met een iets eenvoudiger melodie.

 


Categorie (vooropleiding) conservatorium

Laurens de Man

1e PRIJS

*Laurens is voor mij grote winnaar in zijn categorie. Hij toont de veelzijdigheid van Bachs muziek aan door dit overtuigend op een vleugel te vertolken. *Laurens is een voortreffelijke speler met een grote bezonkenheid in zijn spel. Zijn spel raakt me en boeit van begin tot einde. Een geweldige muzikale prestatie. *Schitterend! Transparant en genuanceerd Bachspel van hoge kwaliteit. *Smaakvol gespeeld met een perfecte technische beheersing. Bravo! *Prachtig spel. Ik kan er uren naar luisteren. Voor mij het hoogtepunt van alle video's die ik zag. *Misschien in de snelle passages wat teveel pedaal

Adriaan Ploeg

3e PRIJS

*Adriaan speelt Chopin ogenschijnlijk met groot gemak, waarbij techniek en muzikaliteit gelijk op gaan. Bravo! *Bij Adriaan trof mij met name de beheersing en de ontspannenheid in zijn spel. Het is heel fijn om iemand met zoveel speelplezier bezig te zien! *Het schijnbare gemak waarmee Adriaan deze moeilijke etude van Chopin speelt, dwingt respect af. *Knap werk, onder meer vanwege de complexe linkerhand in deze etude! *Heel muzikaal en een prachtig toucher. Probeer de intensiteit in je spel gedurende het stuk vol te houden. *Mooie voordracht, heel ontspannen en natuurlijk gespeeld.

Reinier Wink

 

2e PRIJS

 

*Reinier: tijdens het luisteren had ik mijn ogen dicht en genoot van een cellosuite van Bach. Ik dacht te luisteren naar een conservatoriumstudent van me. Toen het afgelopen was, en het filmpje opnieuw bekeek, realiseerde ik me dat je pas 12 bent. Compliment! *Reinier is een zeer groot talent. Op 12-jarige leeftijd technisch al zo goed spelen met zo’n muzikaliteit: dat is uitzonderlijk. *Op deze leeftijd, en dan zó een suite van Bach neerzetten is geen kleinigheid. *Muzikaal en trefzeker gespeeld met mooie spanningsbogen. De verschillende 'lagen' in dit werk komen goed tot z'n recht. Bravo! *Erg goede prestatie, zeker gezien je leeftijd! Mooi spel, mooie voordracht en articulatie. Complimenten. *Enorm talent

Mieke Glasbergen

EERVOLLE VERMELDING

*Stabiele performance met een mooie intensiteit! *Knap zoals je de spanning weet vast te houden. *Met drive gespeeld. Soms een beetje gehaast. Probeer ook de rust te vinden in je spel. *Laat karakterverschillen tussen themagroepen duidelijker horen

Maurits Willemsen

*Muzikaal gespeeld met goed gevoel voor 'drama'. Mooi hoe je de extremen in de klank van de trombone weet uit te buiten. *Goed en beheerst gespeeld. Door de zeer ruimtelijke opname gaan veel details verloren. Daardoor lastig om een compleet beeld te vormen.

Danik Ploeg

*Fraaie vertolking. Je laat veel verschillende klankkleuren van de piano horen. *Je speelt met karakter! Goede performance. Probeer met name de repeterende noten te perfectioneren. *Soms kleine oneffenheden in de snelle gedeelten.

Jannemieke de Jong

*Sfeervolle originele video. *Goede presentatie, gaat rust van uit. Stem en gitaar zijn prachtig in balans! Je zou in ieder couplet een kleine verandering in interpretatie kunnen aanbrengen.

Lisa Groothedde

*Mooi bezonken spel, combineert goed met de orgelklank; *Je maakt een prachtige klank! Probeer de timing in de versieringen binnen het tempo van het stuk te houden. *Beheerst gespeeld. Door matige kwaliteit video was het iets lastiger beoordelen.


Hier kun je alle prijswinnaars van het Puntuitconcours Klassieke Muziek vinden.