Bekijk hier de prijswinnaar en hun juryrapporten.


Reactie winnaars concours leeftijdscategorie 12-13 jaar

Eersteprijswinnaar Raïsa Ploeg (wordt in december 12) uit Genemuiden, met Mozart op de piano:

"Ik vond het erg leuk om mee te doen met de Puntuitconcours. Ik heb niet speciaal daarvoor extra veel geoefend want ik studeer elke dag. Wat ik vooral leuk vind, is dat ik mensen kan laten genieten van mijn spel en dat laten ze ook merken. Wat ook een leuk aspect aan concours en concerten is, is dat je ergens naar toe kan werken.

Wat ik aan dit concours leuk vind, is dat iedere deelnemer een rapport krijgt waar je iets van kunt leren.

Ik vond het verassend toen ik hoorde dat ik de eerste prijs gekregen had, ik speel namelijk zelf viool en ik vind het heel leuk om zo’n goede violiste als Janine Jansen te mogen horen. Mijn droom is dat ik later in een groot orkest mag spelen."

Tweedeprijswinnaar Martha Brouwer (13) uit Gouda, met Vivaldi op de viool:

“Het was heel leuk om met het Puntuitconcours mee te doen. Ik vind het leuk dat ik de 2e prijs heb gewonnen, dat had ik niet verwacht. Het stuk van Vivaldi dat ik speelde had ik al voor een voorspeelmiddag geoefend dus we konden het gelijk opnemen. Mijn vioollerares kan goed piano spelen, dus het ging allemaal best snel. Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar de cd, hij schijnt erg mooi te zijn. Ik hoop dat er vaker zoiets wordt georganiseerd.”

Derdeprijswinnaar Janine de Wit (12) uit Zwijndrecht, met Chopin op de piano:

“Wat ik vond van dit concours? Persoonlijk vind ik het heel goed dat er aandacht besteed wordt aan deze muziekcategorie: Klassieke muziek vind ik het mooist. Het is heel breed (veel instrumenten), en er wordt meestal een verhaal in verteld.

Voordat ik het filmpje instuurde heb ik natuurlijk wel een paar keer opnieuw moeten beginnen voordat ik het goed vond...

En om eerlijk te zijn, ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen. Ik zag zoveel andere mensen die ik ook super goed vond, en die ook heel erg hun best deden! En daarom vind ik de prijs natuurlijk ook heel leuk. Mooie klassieke muziek waar ik zeker van houd. De CD zal ik nog vaak beluisteren. Succes verzekerd!”


Reacties winnaars concours leeftijdscategorie 14-16 jaar

Eersteprijswinnaar Jelte van Putten (14) uit Dronten, met Schumann op de viool:

"Ik vind het ontzettend leuk dat ik gewonnen heb. Ook dankzij mijn moeder, die me helpt studeren en op de piano begeleidt. Volgend jaar doe ik mee met verschillende concoursen en hopelijk win ik daar ook wat. Later wil ik violist worden en net zo beroemd worden als Janine Jansen. Ik hoop dat ik haar voor of na het concert, volgende week, even kan ontmoeten. Ze is natuurlijk een idool van me. Het lijkt me fantastisch om ooit als solist bij een beroemd orkest te mogen optreden.

Ik treed graag op en doe dat al vaak. Ik zit ook in het Britten Jeugd Strijkorkest en we geven regelmatig concerten en we zijn pas op de radio geweest. Ik hoop in de toekomst veel concerten te kunnen geven."

Tweedeprijswinnaar Wietske van der Vegt (15) uit Woudenberg, met zang uit de Messiah van Händel:

Ik zat aan tafel en zei tegen mijn moeder: "Vandaag krijgen de winnaars bericht." Toen kreeg ik een telefoontje! Ik was heel blij, ik had het totaal niet verwacht, omdat ik niet helemaal tevreden was met het filmpje.
Het was wel superleuk om het filmpje te maken, het was erg gezellig.
Ik heb meteen mijn zangjuf gebeld, zij was ook heel blij.
Alle felicitaties en reacties vind ik erg leuk. Ook aan de kritiek heb ik wat gehad!"

Derdeprijswinnaar Leonore van der Steenhoven (14) uit Yerseke, met Mozart op de klarinet:

"Ik vond het heel leuk dat Puntuit een muziekconcours regelde. Het klarinetconcert van Mozart heb ik op les al veel gespeeld dus kende ik het goed. Gelijk ben ik aan de slag gegaan om een filmpje te maken. Ik heb het gespeeld in het muzieklokaal op school en mijn vader begeleid op de piano. Toen ik zag dat ik nog kans had om te winnen werd het nog spannender. Toen ik hoorde dat ik de 3e prijs had kon ik het bijna niet geloven."


Reactie winnaars concours leeftijdscategorie 17-25 jaar

Eersteprijswinnaar Anne van Lagen (22) uit Zijderveld, met Doppler op de dwarsfluit:

"Toen ik hoorde van het Puntuitconcours was ik meteen enthousiast. Omdat ik tijdens optredens voor publiek nog wel eens last van zenuwen kan hebben, vond ik het opnemen van een video een veilig en leuk concept om muziek te maken. Ik heb genoten van de andere video’s en heb de feedback en mezelf terugzien op video als erg leerzaam ervaren. Een leuk initiatief en ik ben blij met mijn eerste plaats!"

Tweedeprijswinnaar Josanne Goudswaard (21) uit Gouda, met Fauré op de dwarsfluit:

"Ontzettend leuk dat dit concours georganiseerd werd! Wel was het erg weinig tijd om een filmpje in te zenden. Desondanks vond ik het verbazingwekkend hoeveel inzendingen er uiteindelijk toch nog waren.

Persoonlijk vond ik het erg leuk om mee te doen. Het was erg fijn dat je alleen een filmpje in hoefde te sturen, en niet voor moest komen spelen. Ik kan het me echter wel heel goed voorstellen dat het voor de jury een moeilijke maar toch leuke taak was. Wat ik wel heel jammer vond was het feit dat het een muziekstuk van voor 1900 moest zijn. Net na 1900 zijn er namelijk ook prachtige stukken gecomponeerd! Al met al was het voor mij in ieder geval een hele leuke ervaring!"

Derdeprijswinnaar Maritgen Jol (20) uit Wissenkerke, met Devienne op de dwarsfluit:

"Ik vond het leuk om mee te doen aan het concours, je doet dan weer iets anders dan alleen fluitles ;) en het is natuurlijk ook lekker spannend. Ik heb een hele tijd niet kunnen fluiten door werk en opleiding etc, maar sinds een paar maanden ben ik weer begonnen met les, dus ik moet weer flink inkomen. Ik ben trots dat ik alsnog een prijs heb, hoewel ik achteraf wel vind dat ik beter had gekund :). De prijs vind ik ook erg leuk, die kan ik fijn luisteren in de auto!"


Reactie winnaars concours conservatoriumcategorie

Eersteprijswinnaar Laurens de Man (22) uit Amsterdam, met Bach op de piano:

"Deelname aan het Puntuitconcours heb ik als positief ervaren;. Het concours is voor jongeren een goede stimulans om zich bezig te houden met het prachtige verschijnsel dat muziek is. Het maken van een goede opname om in te sturen is heel leerzaam: je wordt meer dan ooit uitgedaagd kritisch naar jezelf te luisteren. Het filmpje mocht vijf minuten duren; ieder detail lijkt in zo'n korte tijdsduur een grote rol te spelen... De jury zal het niet makkelijk gehad hebben om in de vele, enorm diverse inzendingen de winnaars aan te wijzen; het beoordelen van verschillende instrumenten en leeftijden lijkt me een lastige klus. Goed dat nu eens andere instrumenten dan het immer populaire orgel (dat ik ook bespeel) belicht worden. Natuurlijk is het ook leuk om te winnen, ik kijk enorm uit naar de invulling van mijn prijs, een CD-opname. Dank voor dit mooie initiatief!"

Tweedeprijswinnaar Reinier Wink (13) uit Den Haag, met Bach op de cello:

"Mijn vader kwam er toevallig achter dat jullie een concours hadden georganiseerd, dus hij zei: We sturen dat leuke filmpje in van Podium Witteman! Ik vond het een goed idee, maar het was wel jammer dat het eerste filmpje niet mee mocht doen, want die was veel mooier gefilmd. Verder vond ik het ook leuk om de inzendingen van de anderen te zien. Ik heb niet speciaal voor dit concours geoefend, maar ik studeer iedere dag natuurlijk al een paar uur. Ik ben blij met de tweede prijs en de CD van Janine Jansen!"

Derdeprijswinnaar Adriaan Ploeg (16) uit Genemuiden, met Chopin op de piano:

"Ik vond het Puntuitconcours een erg leuk initiatief, een goede uitdaging. Het gaf ook gelijk een doel om voor te studeren, iets om naartoe te werken. We hebben dan ook met plezier de opnames voor de video gemaakt. Het was fijn om te zien dat er een aantal serieuze kandidaten waren. Verrassend was het daarom voor mij om, van mijn docent Frank van de Laar, het bericht te horen dat ik in de prijzen was gevallen. Ik ben erg benieuwd naar de cd die ik natuurlijk met plezier ga beluisteren. Kortom zie ik dit concours als een goede motivatie voor mijn pianostudie."

 


Reacties winnaars concours publieksprijs

Eersteprijswinnaar Josanne Verbeek (16) uit Veenendaal, met Bellini op de panfluit (199 stemmen):

"Ik vond het echt heel erg leuk om mee te doen. Het is echt leuk voor de jongeren om zo hun talenten te laten zien. Ik bedoel, dit is niet iets wat heel vaak voorkomt. Daarom is het leuk om mee te doen. Ik denk dat het ook leuk is voor familie en vrienden die ver weg wonen, dat ze iets van je muziek kunnen horen.

Of ik ervoor heb moeten oefenen? Nee, dat heb ik hiervoor niet zoveel gedaan. Ik had dit nog liggen van een jaartje terug. Ik heb toen mijn C-Examen gedaan, en mijn vader heeft dat opgenomen. Voor die tijd heb ik er natuurlijk wel wat op geoefend...

Toen ik de krant kreeg, van mijn lieve oud-overburen, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om eraan mee te doen. Ik bedacht dit pas op woensdagavond. De avond voor de deadline. Ik heb dus maar even wat opgezocht. Achteraf bedacht ik, dat ik ook nog even snel wat op zou kunnen nemen. Ik heb namelijk nog veel meer nieuwe muziek, die ik ondertussen beter kan, maarja. Ik was dus eerst helemaal niet van plan om mee te gaan doen. Mijn motivatie was, dat ik mijn vader een keertje wat terug wilde doen. Hij rijd me al 10 jaar, iedere week, van Veenendaal naar Ede voor mijn panfuitles.

Toen ik vertelde dat ik had gewonnen, was mijn vader echt heel blij, en ik natuurlijk ook!!! Hij is nog nooit in het concertgebouw geweest. 

Het was echt supertof om mee te doen, en het is voor mij (ik houd er niet zo van als iedereen ziet dat ik panfluit, ik vind dat lelijk) echt een soort van motivatie, om vaker mee te doen met zulk soort dingen. Ik heb zoveel positieve reacties gehad! HEEEEEEL ERG BEDANKT ALLEMAAL!"

Tweedeprijswinnaar Hilbert Scherrenburg (14) uit Soest, met Bach op de klavecimbel (125 stemmen):

"Het was erg leuk om mee te doen aan het concours. Het was ook lastig om mee te doen, omdat ik zag dat het niveau hoger was dan gedacht. Ik bedank daarom ook iedereen die op mij heeft gestemd. Ik feliciteer hierbij ook alle andere prijswinnaars van het concours."

Derdeprijswinnaar: Arianne Duel (17) uit Langerak, met Bach op de bugel, een soort trompet (108 stemmen).

"Het meedoen aan het Puntuitconcours vond ik erg leuk om te doen. Er waren geen strenge eisen waardoor het gemakkelijk was om mee te doen. Het moest echter wel een klassiek stuk zijn, dat hield mij wel een beetje tegen. Ik kon zo snel geen klassiek stuk bedenken... maar toen kwam mijn vader op het idee om de 'Air' van Bach te spelen. Die had ik namelijk op mijn B-examen ook gespeeld! Dus zodoende ben ik dat stuk weer gaan oefenen en hebben we een filmpje opgenomen. Dat filmpje heb ik ingestuurd en vervolgens aan heel veel mensen gevraagd of ze op mij wilden stemmen. En dat is gebeurd! Iedereen die op mij gestemd heeft, wil ik daarom ook heel graag daarvoor bedanken! Toen ik hoorde dat ik ook nog eens een prijs had, was dat helemaal leuk!" 


Reactie winnaars Muziekquiz

Eersteprijswinnaar Willemijn de Redelijkheid (18) uit Ouderkerk aan den IJssel:

"Ik vond de quiz heel erg leuk om te maken. Sommige vragen waren niet gemakkelijk, zoals hoe Händel zijn achternaam in Italië schreef.

Ik kijk er naar uit om de rondleiding te volgen in het concertgebouw van Amsterdam!

Andere winnaars, gefeliciteerd!"

Tweedeprijswinnaar Dirk van Kekem (25) uit Ederveen:

"De quiz was naar mijn mening niet heel erg moeilijk: toen ik de vragen de eerste keer even doornam, wist ik driekwart van de antwoorden al uit m'n hoofd. Ongetwijfeld zal dat samenhangen met het feit dat ik al meer dan tien jaar verslingerd ben aan klassieke muziek en daar niet alleen veel naar luister (de gewonnen cd is een welkome aanvulling op mijn inmiddels flinke collectie cd's!), maar ook erover lees en zo mogelijk probeer uit te voeren.

Een minpuntje in de quiz vond ik dat het vooral over de beroemdste componisten ging (neem bijvoorbeeld de geluidsfragmenten), terwijl klassieke muziek zoveel meer te bieden heeft (en dan worden de vragen pas echt moeilijk...). Er is dus nog heel veel moois te ontdekken voor wie er naar wilt luisteren!”

Derdeprijswinnaar Marije Hennekij (17) uit Nunspeet:

“De oproep had ik al verschillende keren in de krant zien staan, maar toen ik zag dat er nog maar weinig inzendingen waren heb ik op het laatste moment besloten om toch mee te doen. Twee avonden heb ik aan de quiz gepuzzeld. Er waren best lastige vragen bij, met name de vraag over het stuk met de (bij)naam Jupiter. Toen ik met de klas bezig was om alles surprises voor sinterklaas uit te pakken kreeg ik een telefoontje van mijn moeder dat ik mijn mobiel aan moest zetten. Tenslotte ben ik de volgende ochtend gebeld, (ik logeerde bij mijn opa en oma en lag nog in bed) en hoorde ik dat ik de derde prijs had gewonnen.”