Onder het statige Dordtse huis, Annejets ouderlijk huis, is een kelder. Voetje voor voetje daalt Annejet het trapje af. Ze stapt over een muurtje en staat in het onderhuis. „Niemand komt hier beneden, behalve ik”, lacht ze. Sinds oktober is deze ruimte haar domein. Op tafels liggen stapeltjes kleding, netjes opgevouwen en verpakt in plastic. Het is de collectie van Jet’s Favs, de kersverse webshop van de jonge ondernemer.

Eind oktober werd Jet’s Favs een feit. Annejet schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. „Ondernemen zit in mijn genen. Voor de opleiding die ik vorig jaar deed, junior accountmanager aan het Hoornbeeck College, moest ik een minionderneming starten.” Annejet begon klein: ze ging langs kledingwinkels in Dordrecht en vroeg of die restjes kleding hadden in het magazijn. „Die kocht ik in voor een klein prijsje en verkocht ik voor 10 procent extra. Het leverde niet veel op, maar ik genoot ervan.”

Annejet kreeg de smaak van het zakendoen te pakken. „Het leek me nog leuker om kleding te verkopen die ik zelf uitzoek, waar ik echt blij van word. Dus besloot ik een webshop te beginnen.” De Hoornbeecker zocht het internet af naar groothandels, vond er één die haar beviel en stapte in de trein naar Amsterdam. Ze kwam van de beurs terug met een koffer vol kleding.

Inmiddels is Annejet elke week een dag bij de groothandel te vinden. Met een scherpe blik speurt ze naar items van kwaliteit –„stof is belangrijk”– die bij haar stijl passen. Én bij de trends van het moment. „Ik zie op Instagram en Pinterest welke trends er aankomen. Als iets over een maand in is, moet ik dat nu al bestellen. Maar als ik iets koop, moet ik het zelf ook leuk vinden.” Lachend: „In mijn eigen kast hangt inmiddels een derde van de collectie.”

In het onderhuis pakt Annejet de bestellingen in. Ze scrollt op haar laptop door de lijst met orders. „Hier kan ik zien welk item ik moet hebben.” Ze pakt een kledingstuk en stopt het in een felroze zakje. In een sierlijk handschrift schrijft ze de naam van de ontvanger op een sticker en tekent er een hartje bij. Sticker erop, en het pakketje is klaar om verzonden te worden.

Jet’s Favs loopt goed, ondanks de coronacrisis, zegt Annejet. „Ik heb vaak acht bestellingen per dag.” Annejet is niet de enige beginnende ondernemer in deze crisistijd. Volgens de Kamer van Koophandel startten vorig jaar 58 procent meer ondernemers in de detailhandel dan het jaar ervoor. Veel van hen begonnen een webshop.

Annejet begon op haar zestiende met ondernemen, en die leeftijd is niet altijd een voordeel. „Pas moest ik naar de rechtbank om te verdedigen waarom ik als minderjarige een zakelijke rekening wilde openen. En dat ik spullen met de trein moet vervoeren, is niet handig.” Het weerhoudt haar er niet van om te dromen over een toekomst in de verkoop. „Een boetiekje runnen in een leuk Dordts pandje lijkt me geweldig.” Met een lachje: „Ik kijk soms stiekem al op Funda.”

 

Klik hier voor een zomerserie over startende ondernemers.