Vraag: Asaf probeert God te begrijpen? Wat bleek toen? God doet het eigenlijk altijd verkeerd, nietwaar? Of… is het bij jou anders?

 

 

">

Donderdag: Onbegrijpelijk

Bijbeltekst

Statenvertaling

Psalmen 73

16. Nochtans heb ik gedacht om dit te mogen verstaan; maar het was moeite in mijn ogen; 17. Totdat ik in Gods heiligdommen inging, en op hun einde merkte. 18. Immers zet Gij hen op gladde plaatsen; Gij doet hen vallen in verwoestingen. 19. Hoe worden zij als in een ogenblik tot verwoesting, nemen een einde, worden te niet van verschrikkingen! 20. Als een droom na het ontwaken! Als Gij opwaakt, o Heere, dan zult Gij hun beeld verachten. 21. Als mijn hart opgezwollen was, en ik in mijn nieren geprikkeld werd, 22. Toen was ik onvernuftig, en wist niets; ik was een groot beest bij U.

Uitleg

Wij geloven met het hart (dat God is) onbegrijpelijk

Met het hárt weet de Kerk: onze God is onbegrijpelijk. Jij ook? We willen alles zo graag met ons verstand begrijpen. Er vat op hebben, beoordelen en analyseren. We vormen een god naar ons beeld en naar onze gelijkenis. Die bij óns past. We zijn zo verduisterd en beperkt, maar ook zo hoogmoedig. Als God zijn, of liever nog: God van de troon en ik erop. Dat blijkt in onze gedachten- en gevoelswereld.

Daarom zegt de Schrift, dat het bedenken van een mens vijandschap is tegen God. Al hebben we nog geen woord gezegd, dan blijkt in onze gedachten onze afkeer van de onbegrijpelijke God. We weten onze plaats niet: in het stof voor de Hoge, de Heilige. Worden die we zijn: een druppel aan de emmer en een stofje aan de weegschaal. Nu, dat is niet veel. Maar nu het onbegrijpelijke: dat deze God met zulke afkerige mensen nog te doen wil hebben; Zijn enig geliefde Zoon gezonden heeft, om te zoeken en zalig te maken wat verloren was. Voor vijanden. Daar begrijp ik niets van. Jij wel? Onbegrijpelijk, Wie God is, hoe Hij werkt en voor Zijn eigen eer zorgt. Hoe Hij jouw leven leidt, zodat dit gebeuren zal. Ja, onbegrijpelijk!


Vraag: Asaf
probeert God te begrijpen? Wat bleek toen? God doet het eigenlijk altijd verkeerd, nietwaar? Of… is het bij jou anders?

 

 

Terug naar Bijbel & leesplannen