Door de Bijbel te beluisteren, gaat Elwin met andere ogen naar zijn omgeving kijken. „Pas luisterde ik naar Psalm 36. Daar staat: „In Uw licht zien wij het licht.” Intussen keek ik naar buiten. Daar zag ik iets van de heerlijkheid van God in de schittering van het zonlicht. In de Bijbel lees je ook over de macht van de boze, hoe die mensen gevangenhoudt. Nou, dat zie ik ook om me heen als ik in de trein of de bus zit. Ik lees het af aan de gezichten van mensen. Hoe ze vastzitten en geen échte vreugde kennen in hun leven. Soms wil ik het wel uitschreeuwen: „Wend je tot Hem, word behouden!””

Vreugde

Elwin merkt dat Bijbellezen kracht geeft. „Als mijn hart koud en leeg is, ga ik op zoek naar afleiding of vervulling. Dan check ik honderd nieuwswebsites, open ik Instagram en noem maar op. Maar zodra ik mijn vreugde vind in God en in Zijn Woord, dan is die behoefte er niet meer. Daarom bidt David in Psalm 51: „Geef mij weder de vreugde Uws heils.” Hij bidt niet dat God alle verleidingen in zijn leven wegneemt, maar dat hij de vreugde van Zijn heil weer ervaart. Dan kan satan op de deur van het hart kloppen, maar doet Christus de deur open.”

Brief

„Veel jongeren die ik spreek, zitten vol met vragen. Ze zijn in de war over wie God is en hoe je behouden kunt worden. Daarom moeten we met al die wezenlijke vragen steeds weer naar de Bijbel teruggaan. Wie is Jezus? Wat zegt Hij over zichzelf? Lees bijvoorbeeld het evangelie van Johannes. Jezus komt niet tot ons met allerlei theologische, ingewikkelde redeneringen. Hij laat eenvoudig zien wie Hij is!

De Bijbel is hét middel waardoor God tot ons spreekt. In de basis gaat het niet om wat wij denken en voelen, maar om wat God zegt. Soms denk ik: eigenlijk is het bizar dat die eindeloos hoge en almachtige God tot ons wil spreken door middel van een Boek. Als een soort brief uit de hemel. Ik betrap mezelf er weleens op dat ik de Bijbel vanzelfsprekend vind. Dat ik denk: effe dit leesplan afronden. Maar het zijn geen woorden die je ‘effe’ kunt lezen. Het zijn woorden van God. Wat een wonder is dat.”


Voor de serie ”Bijbellezen in 2020” gaat het Hervormd Jeugdwerk (HJW) in gesprek met jongeren over hoe en waarom zij de Bijbel lezen. Dit is deel 2 in de serie. In deel 1 leest Maartje met een appgroep in een jaar tijd de hele Bijbel door.

 


Meer inspiratie opdoen om Gods Woord te lezen? Elwin beheert samen met Andreas Murre een aantal appgroepen met Bijbeloverdenkingen.