Drie minuten lopen en ze is op haar school, de Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Rijssen. „Ik kan mijn klasgenoten langs zien fietsen.” Dat maakt het extra zuur voor de scholiere, die maandag aan haar eindexamens vmbo theoretische leerweg (tl) zou beginnen. Donderdagavond kreeg haar broer de uitslag van zijn coronatest: positief. Dat betekent quarantaine voor het hele gezin, tot minstens woensdag.

Meteen schoten de examens door haar hoofd toen ze het nieuws van haar broer hoorde. „O nee hè, dacht ik. Ik had zo gehoopt dat ik alle vakken in het eerste tijdvak zou kunnen doen.”

Dit jaar kunnen de examenkandidaten –bijna 200.000 in totaal– hun examens verdelen over drie tijdvakken. Iedereen die door corona thuiszit, kan zo toch alle examens afleggen. Lukt dat toch niet, dan moet de school dit melden bij het ministerie van Onderwijs, die naar een oplossing zoekt. Marlies hoopt dat het zover niet zal komen. „Ik sta er goed voor, dus ik hoop dat ik in één keer slaag. Ik verwacht niet dat er grote onvoldoendes gaan vallen.”

De vmbo-examenkandidaat miste maandag het examen Nederlands en dinsdag wiskunde. Al heeft ze nu extra tijd, ze is niet van plan nog eens grondig door de stof heen te gaan. „Ik had me al goed op deze vakken voorbereid.” De eerste dag dat ze in quarantaine moest, liet ze het leerwerk helemaal liggen. „Even alles verwerken.”

De lege maandag en dinsdag, waarop ze eigenlijk in een kerkzaal zou zitten ploeteren, probeert Marlies gewoon door te leren voor haar andere examens. Vrijdag staat economie op het programma, die week erop volgen nog eens drie examens. Het is nog wel even spannend of ze dan alweer naar school mag. „Ik kom uit een groot gezin. Als we één voor één corona krijgen, kan het nog lang duren.”

Vooralsnog zit Marlies dus in quarantaine. Dat betekent veel in huis zijn – verder dan de achtertuin mag ze niet. Er zit een klein voordeel aan de vervallen examens: zo heeft ze meer tijd voor haar hobby’s. „Ik ben weer bezig met diamond painting. Daar had ik er nog een van liggen. En ik ben aan een puzzel begonnen.”

Boos is de Rijssense niet op haar broer. Die pikte het coronavirus waarschijnlijk op via zijn vriendin, die eerder al positief getest werd. „Hij voelde zich een beetje schuldig, had het gevoel dat het door hem komt dat ik mijn examen nu niet kan doen. Maar ik verwijt hem niets. Het is natuurlijk jammer, maar ik kan er nu toch niks meer aan veranderen.”

Ze is tot nu toe de enige uit haar klas die in quarantaine moet, weet Marlies. Vrijdagmorgen belde haar mentor even om af te stemmen hoe ze het aanpakken als de quarantaine nog langer zou gaan duren. Marlies heeft er wel ideeën bij. De school staat op een steenworp afstand van haar huis. Grappend: „Dan komen ze de examens maar thuis langsbrengen.”