Subthema 'Christenleven'

Hoe leef ik als christen? Welke keuzes maak ik in de complexe wereld van nu? Hier krijg je antwoord op je vragen.

Bijbel

Hoe kom ik uit de Bijbelleessleur?

Hoe kom ik uit de sleur van Bijbellezen en bidden? Hoe wakker ik mijn verlangen en verwachting aan? Het gaat de laatste tijd nogal bergafwaarts.

Lees meer
Hemelvaart

Hier beneden is het niet, of wel?

Hemelvaartsdag was op een doordeweekse dag. Er is dan maar één kerkdienst. Het lijkt alsof deze dag niet zo belangrijk is als Kerst, Pasen en Pinksteren.

Lees meer
Bijbel

Twijfelen aan de Bijbel, wat kan ik ertegen doen?

De hele Bijbel is het Woord van God. Ik ben het daarmee eens, maar ik voel er niets van. Elke keer komt er twijfel. Wat kan ik doen?

Lees meer
vluchtelingen

Hoe moet ik met slecht nieuws omgaan?

Het nieuws maakt me somber. Klimaatverandering, bosbranden, stikstof; het lijkt wel alsof alles verkeerd gaat. Daar kan ik toch niets aan doen? Ik wil er eigenlijk niks mee te maken hebben, je wordt er zo onrustig van. Ik mag toch gewoon jong zijn?

Lees meer
kerk

Het nut van adventstijd

Waarom wordt in adventstijd vaak gepreekt uit het Oude Testament: profetieën over de Messias Die nog komen zou? Hij is nu toch al gekomen?

Lees meer
ziel

Wat is de ziel?

Volgens Wikipedia staat ziel in het algemeen voor: het binnenste. Dat is een mooie omschrijving. Zo komt het in de Bijbel ook voor.

Lees meer
christen-zijn

Mag je meedoen met de boerenprotesten?

Pas gingen de boeren met de trekker naar Den Haag om te protesteren. Dat vond ik super mooi. Mijn vader is ook boer, ik zou willen dat hij meegegaan was. Maar hij ging niet. Was het verkeerd om te demonstreren?

Lees meer
levensstijl

Waarom lijkt het voor pubers lastiger om God te dienen?

Het lijkt wel alsof het voor pubers lastiger is om God te dienen dan voor jongvolwassenen en ouderen. Hoe komt dat? Bijvoorbeeld: waarom kan ik het niet laten om naar popmuziek te luisteren en zij wel?

Lees meer
kerk

Zijn er steeds minder kinderen van God?

Pas hoorde ik in een preek, dat we in een donkere tijd leven en er steeds minder van Gods volk is. Klopt dat? Staat er in de Bijbel niet dat de kerk juist alleen maar zal groeien?

Lees meer
kerk

Waarom vieren we kerstfeest?

Het punt van de christelijke feestdagen heeft al heel wat discussies gegeven. Bijvoorbeeld tijdens de Synode van Dordrecht (1618-1619), die we dit jaar gedenken. De synode besloot dat de gemeenten Kerst, Pasen en Pinksteren zouden vieren. Ook Hemelvaart wordt genoemd, maar Goede Vrijdag weer niet.

Lees meer