Natuurlijk mag je huiswerk doen op deze dag! En weet je, je hoeft op biddag ook helemaal niet per se naar de kerk. Evenmin als trouwens op christelijke feestdagen, zoals Kerst. Want het is geen door God ingestelde rustdag. Alleen van die ene dag in de week is er een goddelijk gebod. Die dag moet je heiligen, apart zetten voor de dienst van de Heere. Dan moet je dus naar de kerk. En dan mag je niet je (huis)werk doen. Maar van biddag staat dit nergens in de Bijbel. Dus: natuurlijk mag dat!

Er is wel een maar: je moet je ouders gehoorzamen. Dus als je ouders zeggen: „Je moet naar de kerk”, dan moet je naar de kerk. En als zij zeggen: „Je mag geen huiswerk doen”, dan mag je geen huiswerk maken. Zo eenvoudig is het trouwens heel vaak. Je hoeft niet ingewikkeld te bedenken wat je allemaal wilt, maar je mag simpel luisteren, volgen. Het is mooi als ze het willen uitleggen, maar als ze dat niet doen, moet je nog steeds luisteren.

Er is nog een maar. Je bent met wat ik net zei toch niet helemaal tevreden. Want je ouders geven er geen argumenten bij, en je wilt het zo graag wél weten waarom je geen huiswerk mag maken. Of je mag van je ouders best huiswerk maken, en je hoeft ook niet (of maar één keer) naar de kerk, en dat voelt niet helemaal goed. Dat hoop ik in elk geval dat je er echt over na wilt denken, samen met je ouders, of desnoods alleen. En dan gaat het niet meer alleen over wat je mag, maar ook om wat je wilt.

Daarom heb ik een vraag aan jou: wil je graag huiswerk doen op biddag? Nu ga ik er even van uit dat je op een school zit waar je vrij krijgt op biddag. Je hebt dan dus geen huiswerk voor de woensdag. Het huiswerk voor donderdag kun je op dinsdag al maken. Waarom wil je dan zo graag ook op biddag huiswerk maken? Gebruik je die dag het liefst maar voor jezelf? Denk je dat je dáárvoor vrij hebt gekregen van school? Nee hè?! Je hebt vrij gekregen omdat biddag zo belangrijk is. Omdat bidden zo belangrijk is. Er is zo veel nood: in je eigen ziel, en in het land en in de kerk. Daar kun je gerust een dag voor uittrekken! En als je die dag helemaal gaat vullen met huiswerk, computer en ‘leuke’ dingen, dan komt biddag algauw in het gedrang. Dan gebeurt kerkgang alleen maar nog gauw even tussendoor.

Ik zeg dus niet dat je op biddag geen huiswerk mag doen. Maar ik vraag je wel of je begrijpt waarom biddag zo belangrijk is. En of je de Heere echt nodig hebt. Dan zul je, als het kan, in elk geval twee keer naar de kerk willen. En thuis ook willen bidden, nadenken of lezen.

Heb het er gewoon eens met je ouders over hoe je ervoor kunt zorgen dat de biddag geen gewone vrije dag wordt. Dan mag je ook hier samen om bidden. Want de Heere wil zo graag dat je verlegen zit om Hem.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.