Ik snap best dat je dat mooi vond. Het ontroerde me toen ik merkte dat veel Nederlanders achter de boeren stonden. Soms krijg je het gevoel dat burgers boeren maar vies en achterlijk vinden, maar toen niet. Het is belangrijk dat er boeren zijn, en ook dat stadsmensen weten hoe nodig zij zijn voor het dagelijks voedsel. Waarom? Omdat wij zo afhankelijk zijn van God Die alles laat groeien. Dat voel je tussen de koeien of op een akker beter dan in de supermarkt tussen voorverpakt voedsel.

Het is begrijpelijk dat boeren protesteren. Boer-zijn is geweldig mooi, maar zij lopen soms vast door allerlei regels, die steeds veranderen. En de marges zijn vaak klein. In Nederland mag je dan je stem laten horen; via het stemmen, maar ook op andere manieren. Denk aan de Mars voor het Leven.

Wel weet een christen dat hij de overheid moet erkennen als Gods dienares (Romeinen 13). Dat gaat bij zo’n protest zomaar mis. Als het hek van de dam is, worden acties gemakkelijk harder; denk aan wat er gebeurde in Groningen. Ik sprak een reformatorische boer die zich op het Malieveld afvroeg of hij daar wel hoorde, toen er gescholden werd en er middelvingers werden opgestoken. Dat kon een goede reden geweest zijn om niet mee te gaan.

Misschien had je vader nog een diepere reden. Bij een protest kun je vergeten dat er een gezámenlijk probleem is. De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid, en supermarkten en consumenten. Maar boeren eveneens. Bijna alle knelpunten (dierenwelzijn, fosfaat, stikstof etc.) hebben ook te maken met keuzes die boeren zélf gemaakt hebben. Boeren zijn net Nederlanders. Samen willen we steeds maar meer, makkelijker en sneller. Misschien voelt je vader iets van zijn eigen schuld. Schuld tegenover God, in de praktijk van het leven. Als je dat beleeft, ga je eerst wijzen naar jezelf. Dat maakt protesteren moeilijker.

Het is bijna dankdag. Naar verhouding veel boeren zijn christelijk. Hopelijk stromen de kerken vol, met boeren en burgers. Boeren zitten in de knel en de schepping zit in de knel (Romeinen 8:20). We hebben overvloed gekregen, maar wat is het moeilijk daar goed mee om te gaan. Laat danken dan samen gaan met schuld belijden. En bidden om bekering en om wijsheid om een goede rentmeester te kunnen zijn.


Zit jij met een serieuze vraag? Over God, geloof, of iets anders? Stuur 'm in door een mail te sturen naar info@puntuit.nl. Je vraag wordt anoniem beantwoord.