Stel dat je een tuinslang vastmaakt aan de kraan en het uiteinde op een kaal stuk grond legt. Je doet de kraan aan en het water stroomt over het zand; er ontstaat een riviertje. Een meter of tien verder is het nog maar een klein stroompje. Nog tien meter verder zie je er niets meer van, want het water zakt weg in het zand. Bij bijvoorbeeld de Rijn is dat anders; die is hier veel breder dan in Zwitserland. Dat komt doordat er veel zijstroompjes in uitmonden. Die voeden de rivier.

Ezechiël beschrijft dus iets bijzonders: een stroom zonder zijstromen met toch steeds meer water (Ezechiël 47). Dat is een beeld van het werk van de Heilige Geest. Dat wordt sinds de Pinksterdag alsmaar meer. Hoe dan? Het begon in Jeruzalem, toen verder in het Midden-Oosten, daarna ging het naar Europa en nu is het wereldwijd. En: er komen steeds kinderen van God bij en er gaat er niet één meer af. Dus de kerk groeit!

Maar hoe is dat in Nederland? Daar bekeert de Heere nog steeds jongeren en ouderen, vergeet dat niet. We zien alleen ook dat er steeds minder mensen naar de kerk gaan. Dat kerken wegglijden bij Gods Woord. Dat er mensen in de kerk zijn die helemaal met de wereld meedoen. Als dat zo doorgaat, blijft er van een echte, levende kerk in Nederland niet veel over.

Gáát het ook zo door? Als het aan ons ligt wel. Jij en ik, wij allemaal hebben de neiging om steeds verder van God af te gaan. En er is zó veel in de wereld wat ons hart een andere kant op trekt; de duivel heeft het makkelijk. Maar hoe het met de kerk gaat, ligt in Gods hand. De Heilige Geest werkt nog, en soms heb ik er echt hoop op dat Hij ook in ‘onze’ kerken nog heerlijk werken zal. Al zal ons dat wel wat kosten.

Wat moeten wij dan? 1. Zoek het leven bij de Heere Jezus. 2. Leef dicht bij God en zijn Woord en laat je niet vervullen door het vermaak van de wereld. 3. Bid veel (alleen en samen) om het krachtige werk van de Heilige Geest. Zie Hand. 1:14 en 2:1-4. Wat zie ik er naar uit dat de Heere velen met Zichzelf vervult! Jij ook?


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435.