Subthema 'Christenleven'

Hoe leef ik als christen? Welke keuzes maak ik in de complexe wereld van nu? Hier krijg je antwoord op je vragen.

ziel

Wat is de ziel?

Volgens Wikipedia staat ziel in het algemeen voor: het binnenste. Dat is een mooie omschrijving. Zo komt het in de Bijbel ook voor.

Lees meer
christen-zijn

Mag je meedoen met de boerenprotesten?

Pas gingen de boeren met de trekker naar Den Haag om te protesteren. Dat vond ik super mooi. Mijn vader is ook boer, ik zou willen dat hij meegegaan was. Maar hij ging niet. Was het verkeerd om te demonstreren?

Lees meer
levensstijl

Waarom lijkt het voor pubers lastiger om God te dienen?

Het lijkt wel alsof het voor pubers lastiger is om God te dienen dan voor jongvolwassenen en ouderen. Hoe komt dat? Bijvoorbeeld: waarom kan ik het niet laten om naar popmuziek te luisteren en zij wel?

Lees meer
kerk

Zijn er steeds minder kinderen van God?

Pas hoorde ik in een preek, dat we in een donkere tijd leven en er steeds minder van Gods volk is. Klopt dat? Staat er in de Bijbel niet dat de kerk juist alleen maar zal groeien?

Lees meer
kerk

Waarom vieren we kerstfeest?

Het punt van de christelijke feestdagen heeft al heel wat discussies gegeven. Bijvoorbeeld tijdens de Synode van Dordrecht (1618-1619), die we dit jaar gedenken. De synode besloot dat de gemeenten Kerst, Pasen en Pinksteren zouden vieren. Ook Hemelvaart wordt genoemd, maar Goede Vrijdag weer niet.

Lees meer
kerk

Waarom een Reformatieherdenking?

Hoezo zijn er in veel van onze kerken Reformatieherdenkingen? Het moet in de kerk toch niet gaan om wat mensen gedaan hebben maar om wat God doet? En is het niet een beetje negatief, tegen de Rooms-Katholieke Kerk in?

Lees meer
wet

Het gevaar van wetticisme

In de preek zeggen dominees dat het niet goed is om wettisch te zijn. Omdat je dan net als de Farizeeën bent. In onze reformatorische gezindte voeren regels regelmatig de boventoon, vind ik. Tegelijkertijd is het goed om regels te hebben. Wanneer ben je té wettisch?

Lees meer
vreemdelingschap

Hoe moet je christen zijn op je werk?

Ik wil bij mijn bijbaantje en opleiding iets uitstralen als christen. Maar hoe kan ik dit doen? Ik probeer vriendelijk te zijn en mijn werk goed te doen, maar dat proberen niet-gelovigen ook. Hoe zien anderen het verschil?

Lees meer
getuigen

Hoe praat ik over de Heere op een verjaardag?

Ik wil over de Heere praten, bijvoorbeeld op een verjaardag. Maar omdat ik niet weet of de ander het ook wil, kan ik niet bedenken hoe ik het gesprek moet beginnen. Heeft u tips?

Lees meer
levensstijl

Mag je investeren in bitcoins?

Ik hoor van best veel jongeren die investeren in bitcoins; sommigen hebben er al veel winst mee behaald. Dat trekt me, maar ik weet niet of het ook goed is. Hoe moet je hier vanuit de Bijbel over denken?

Lees meer