Laat ik proberen wat uitleg te geven. Dat kan je helpen om begrip te krijgen voor wat je lastig vindt. Ook wil ik in de spiegel kijken.

Er zijn gemeenten waar in vakanties vaak een dominee komt preken. Ik begrijp dat. Waarom? Die gemeenten hebben een pastorie op een rustige plaats. Dominees hebben ook behoefte aan rust. En jij gunt hun dat. Die rust vinden ze eerder in Beekbergen dan in Breda.

Wonen er veel dominees in de buurt, dan krijg je allicht meer preekbeurten van hen. Het scheelt verder of een ambtsdrager die de preekbeurten regelt daar actief in is. En, als een gemeente lang een predikant had en die vertrekt, dan vinden dominees het fijn om daar een keer te preken.

Preken dominees liever in grote dan in kleine gemeenten? Dat mag je hun vragen. Ik vind het zelf fijn om ook in kleine gemeenten te preken. Maar het belangrijkste is of de Heere Zijn zegen wil geven. Hij is niet gebonden aan een grote of kleine kerk.

Misschien valt mijn uitleg tegen. Zeker als je bij een gemeente hoort waar veel leesdiensten zijn en een paar kilometer verderop preekt bijna altijd een dominee. Ik begrijp het als je niet tevreden bent. Zit er niet iets menselijks in de redenen die ik noemde? Is je belangrijkste vraag of dominees zelf kiezen of dat de Heere hun laat weten waar ze moeten preken? Dat laatste komt voor. Soms stuurt de Heere onverwachts ergens een dominee heen omdat daar iemand is met zielenvragen. Dat heb ik als jongen meegemaakt. Wat ben je dan verwonderd! Die dominee kent je vragen niet, maar door zijn preek krijg je antwoord. Ik hoop dat er veel jongeren zijn die zó verlangen dat een dominee komt preken.

Onder het schrijven van dit stukje kwam er een vraag naar me toe. Dat is de spiegel. Hoe deel ik mijn preekbeurten uit? Doe ik dat in afhankelijkheid van de Heere? Of zit daar veel menselijks in? Daarom ben ik blij met je vraag. Hij was nuttig voor ons als predikanten. Ik hoop dat de vraag waar wij graag preken niet de belangrijkste is. Het gaat erom waar de Heere ons wil gebruiken tot uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Hij mag Zijn dienaren als instrumenten inzetten waar Hij wil. We zeggen weleens dat we slijk aan Gods vingers zijn. Wil ik dat zijn?


 

Zit jij met een vraag over God en geloof?  Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.