Eerst dit. Vlak voordat Hij naar de hemel ging, zei de Heere Jezus: „Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.” Dus hoeveel macht een land of persoon ook krijgt, bij Christus –en bij Hem alleen– ben je veilig.

Over Rusland ben ik maar kort, omdat ik geen verstand heb van politiek. Het doet bepaald niet gezellig, maar het Westen behandelt het ook niet aardig, geloof ik. China is wel echt bezig te proberen invloed op de hele wereld te krijgen, vooral via handel en technische middelen. En China is geen aangenaam land. Maar bedenk eens hoe China zo machtig kan worden. Door onze hebberigheid. China kan veel produceren voor weinig, en daarom kopen westerlingen daar alles wat los en vast zit. Misschien doe jij dat ook wel, via AliExpress of zo. Ook Huawei – doordat het zo goedkoop is willen veel landen ermee in zee, bijvoorbeeld voor de aanleg van het 5G-netwerk. Dus in feite leveren wij onszelf uit. Zo werkt dat trouwens ook naar de duivel toe. Sinds de zondeval mag hij onze baas zijn omdat hij zo veel leuke ‘speeltjes’ heeft.

En speeltjes, daar zijn wij dol op. Dat zie je aan Facebook, Instagram, Netflix, Fortnite. Misschien ben jij daar ook wel druk mee. De macht van Amerikaanse bedrijven is via die route (nu nog) heel wat groter dan die van China. Misschien vind je dat niet zo eng klinken, want Amerika is een westers land. Maar vergeet niet wat bedrijven als Facebook, Google en Apple met je geest doen. Zij bepalen zachtjesaan wat jij leuk moet vinden, wat je koopt en waaraan jij je tijd besteedt.

Als je opgaat in vermaak en genot, dan ben je vatbaar voor allerlei machten, uit oost of west, of waar dan ook. En uiteindelijk in de macht van de duivel, die in alle eeuwen zo zijn handlangers heeft. Paulus zei echter: „Ik zal onder de macht van geen mij laten brengen.” (1 Kor. 6:12) Hij kende namelijk een andere macht in zijn leven. „Niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij.” Daardoor leefde hij in de ware vrijheid. Hij kon niet meer met de wereld mee doen. Maar hij hoefde daarvoor ook niet meer bang te zijn (vergelijk Gal. 6:14). Dat leven wens ik jou ook toe.


 

Zit jij ook met een serieuze vraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl.