Verliefd, verloofd, getrouwd. Het lijkt de gemakkelijke route naar huwelijksgeluk. Maar als verliefdheid niet komt? Dan houdt alles op. Je moet immers eerst verliefd zijn om te kunnen trouwen? Check. Klopt dat?

Is verliefdheid de basis van een huwelijk? Misschien ben je geneigd om ja te zeggen, maar als je even nadenkt zie je al snel dat dat niet zo is. Heel veel mensen die tot over hun oren verliefd waren in de verkeringstijd, hebben een slecht huwelijk of zijn inmiddels gescheiden. Veel mensen die na een scheiding weer verliefd raakten en weer gingen trouwen, gingen weer scheiden. Verliefd, getrouwd, gescheiden. Misschien is verliefd zijn wel een veel minder goede voorspeller van huwelijksgeluk dan wij denken. Misschien moet je er ook niet te veel op focussen.

Vanaf de dag dat je getrouwd bent, kom je in een compleet nieuwe situatie. Je bent met elkaar verbonden en ontmoet elkaar in alle kleine en praktische dingen van het leven. In zekere zin moet je de relatie met elkaar opnieuw uitvinden. Het is hard werken. Zo kan er een diepe genegenheid naar elkaar groeien, die liefde heet. Liefde heeft niet zo veel met verliefdheid te maken. Het heeft vooral te maken met de aspecten die je vindt in 1 Korinthe 13:4-6. Doordat je het goede voor de ander met heel je hart zoekt, krijg je zelf liefde terug. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief (Ef. 5:28).

Als verliefdheid dan niet de basis is, is het dan een voorwaarde? Ook daar kun je genuanceerd over denken. Ten eerste heeft het met je karakter te maken. Sommige mensen ervaren hun omgeving met hun emoties, anderen kijken meer nuchter of rationeel. Al is verliefdheid nu niet meteen een voorwaarde, het is wel belangrijk dat je een gezonde genegenheid voor de ander kunt gaan voelen. Dat je de ander graag gelukkig wilt maken.

Wacht niet op verliefdheid, maar wacht op Gods gunst. Leg de zaak aan de Heere voor. Hij staat positief tegenover het huwelijk. Het is Zijn instelling. Het ware geluk is Hem volgen. Binnen of buiten het huwelijk. 


 

Zit je ook met een vraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.