Zo te lezen heb je een moeilijke periode achter de rug en misschien zit je hier zelfs nog wel middenin. Een verkering die na drie jaar verbroken wordt, is niet niks! Drie jaar lang ben je met elkaar omgegaan en heb je waarschijnlijk veel met elkaar gedeeld. Omdat je niet samen tot de beslissing bent gekomen om de verkering te verbreken en het voor jou onverwachts was, valt het je rauw op het dak. Zeker ook omdat jij er zelf niet achter staat. Voor de verwerking is dat heel lastig; je moet immers iets verwerken waar je zelf niet voor hebt gekozen.

Een vrouw die tegen haar wil door haar man werd verlaten, zei hier eens over: „Zijn nee weegt zwaarder dan mijn ja en dat voelt heel oneerlijk.”
Je boosheid kan ik dan ook goed begrijpen, hoewel deze emotie je uiteindelijk niet zal helpen om deze periode op een goede manier af te sluiten. Misschien ben je wel boos om de manier waarop hij het heeft uitgemaakt of om hoe hij met je is om gegaan. In dat geval kan het soms helpen om dit nog met hem te bespreken.

Je kunt dan vertellen dat je hem zult respecteren in zijn keuze om het uit te maken –hoe moeilijk dit ook voor je is– maar dat je geen respect kunt opbrengen voor de manier waarop hij dat heeft gedaan. Bijvoorbeeld door het uit te maken en daarna toch weer verwachtingen te scheppen die hij vervolgens niet waar kan maken.

Verder kun je je afvragen waarom je het niet zag aankomen. Hij is kennelijk van je afgegroeid, terwijl jij het niet hebt gemerkt; zegt dat mogelijk iets over jullie relatie? Vertelde hij bijvoorbeeld niet wat er in hem omging, zodat het voor jou onverwachts was dat hij het uitmaakte? Voor een goede relatie met elkaar is het belangrijk dat je met elkaar deelt wat er in je omgaat, zodat je weet wat er bij de ander leeft en je elkaar tot steun kunt zijn.

Als je boosheid zich ook op de Heere richt en je Hem op een boze manier vraagt: „Waarom Heere?”, is dat inderdaad niet goed. Dan roep je de Heere ter verantwoording, terwijl de Heere ons geen verantwoording is verschuldigd! Wel mag je de Heere je verdriet voorleggen en Hem vragen je te helpen door deze moeilijke periode heen te komen. En als de boosheid toch blijft, mag je Hem ook vragen om deze boosheid van je af te nemen en te vergeven.

Belangrijker nog is om te vragen of je het eens mag worden met Zijn wil. Dan kun je de Heere ook voorleggen dat jij graag wilt dat het weer goed komt tussen jullie, maar dat de Heere weet wat het beste voor je is. Uw wil geschiede geldt zowel voor tijdelijke als voor geestelijke dingen. Wat gaat het daar vaak mis in ons leven; we stellen zo vaak ons vertrouwen op onszelf of andere mensen, terwijl de Heere vraagt om Hem na te volgen en op Hem te vertrouwen, ook als dingen tegenzitten! Ik wens je toe wat in Psalm 62:4 staat: „Doch gij, mijn ziel, het ga zo ’t wil, stel u gerust, zwijg Gode stil; Ik wacht op Hem, Zijn hulp zal blijken.”


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.