Zulke vragen krijg ik best vaak. Begrijpelijk! Je bent nog maar net in de Bijbel begonnen, en dan kom je al van die verwarrende dingen tegen. Maar ik wil je meegeven dat de Heere voor ons tóch wel echt duidelijk is. Over het huwelijk en over alle dingen. Daarvoor moeten we dan wel Zijn hele Woord uitluisteren.

Goed, dan komen we mannen tegen als Abraham, die er een vrouw bij nam, of Jakob, die twee vrouwen tegelijkertijd had en ook nog bijvrouwen. Toch waren dit kinderen van God. Hoe kan dat?

De Heere heeft ervoor gekozen om de dingen van Zijn Koninkrijk één voor één bekend te maken. We hebben het dan over ”voortgaande openbaring”. Toen Abraham uit Ur der Chaldeeën trok, had hij nog veel verkeerde gedachten en gewoonten bij zich. Het eerste wat hij moest leren was dat de Heere alleen God is. In een wereld van veelgodendom was dat een grote beproeving. Hij moest ook leren wat genade is en wat geloof is enzovoorts. Ja, óók wat een goed huwelijk is. Maar net als andere zaken leerde de Heere hem dat langzamerhand, in de praktijk. En aan Izak en Jakob ook.

Wij lezen niet dat de Heere al direct tegen hen zegt dat een bepaalde levensstijl niet mag. We lezen echter wel hoe God het als het ware laat zien: „Kijk eens wat er mis gaat als er een tweede vrouw bij komt!” En aan de andere kant lezen we juist hoe de Heere aan Izak Rebekka gaf als de ene echtgenote voor het leven (Gen. 24:27). Er ontstond wel verwijdering, maar de Heere heeft over dit huwelijk gewaakt (vgl. Gen. 27:46).

Het belangrijkste voor ons is dat de Heere Jezus Zelf later teruggrijpt op Gods instelling van het huwelijk (Matth. 19:5) – het begín. Jakob had dat kunnen weten, maar heeft het nu slechts door schade en schande kunnen leren (Gen. 49:31). Wat een zegen als je direct naar dat Woord van God luistert. Luister zorgvuldig, lees biddend en wees bereid om je leven daarnaar te richten. Dan mag je ook leren dat God geen heilige mensen zoekt. Hij zoekt zondige mensen op, om die te zaligen en te heiligen door Jezus Christus. „Zalig hij die in dit leven Jakobs God ter hulpe heeft!”


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.