Als je verkering krijgt, bouw je aan een relatie. Je ontdekt of je bij elkaar past. Op meerdere terreinen leer je elkaars sterke en zwakke kanten kennen. Je merkt of je elkaar emotioneel kunt bereiken en of je overal over durft te praten.

Gaandeweg neemt de lichamelijke aantrekkingskracht toe. Ter bescherming van intimiteit en volledige lichamelijke overgave heeft God in Zijn wijsheid de seksuele gemeenschap gereserveerd voor het huwelijk. Seksuele gemeenschap is een cadeau aan elkaar als je trouwt.

Wat er in een eerdere verkering is gebeurd, neem je mee. Jij voelt heel goed aan dat jouw eigen geschiedenis niet losstaat van de stap naar een volgende liefde. Je schrijft dat je „eigenlijk” te ver bent gegaan. Nu weet ik niet hoe ver je bent gegaan. In verkeringstijd zit er een grijs gebied tussen wat wel kan en wat echt te ver is. In dit grijze gebied kun je gemakkelijk te ver gaan, zonder dat er sprake is van daad­werkelijke geslachtsgemeenschap. Ben je wel met die ander naar bed geweest, dan ben je geen maagd meer en dan ben je iets kwijt dat niet terugkomt.

Moet je hierover spreken voordat je weer verkering krijgt? Of is zwijgen beter? Want dan weet hij het niet, en wat niet weet, wat niet deert. Toch? Nee, dit laatste blijkt niet waar te zijn. Als je zelf met een geheim rondloopt, zal dat een hindernis zijn om een nieuwe relatie te verdiepen. Er zal iets tussen blijven zitten. En dat voelt de ander aan.

Dat je het beter kunt vertellen, lijkt me duidelijk. De vraag is alleen op welk tijdstip. Of je hierover moet spreken voordat je verkering krijgt, hangt af van wie jij bent, wie hij is en hoe goed jullie elkaar kennen. Vertellen dat je te ver bent gegaan, vraagt namelijk om een vertrouwensband. Je vertelt namelijk heel intieme dingen over jezelf.

Als je verkering met hem krijgt, ontdek je of jullie bij elkaar passen. Als het goed is, neemt de onzekerheid in de richting van elkaar –vindt de ander mij wel goed genoeg?– af. Naast verliefdheid kan de liefde gaan groeien. Deze liefde is nodig om te accepteren dat er eerder een ander was aan wie je jouw intimiteit gaf. Vertel eerlijk wat er heeft plaatsgevonden, zodat hij niet hoeft te gissen wat er is gebeurd. Erken je misstap niet alleen voor God, maar ook tegenover je toekomstige echtgenoot. Pas als er ver­geving is, kun je verder.

Het is heel eerlijk dat je over deze dingen nadenkt voordat je opnieuw verkering krijgt. Maar vergeet vooral niet dat jij veel meer bent dan alleen je lichamelijke ik. Je bent een persoon om van te houden!


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435.