Goed dat je deze vraag stelt! Ik kan je verzekeren dat je absoluut niet de enige bent die niet een echte vriendschap heeft. Als je dan hoort dat anderen allerlei dingen ondernemen met vrienden kan er teleurstelling zijn en kunnen er knagende vragen rijzen. Waarom ben ik niet in staat bent om één of meerdere goede vriend(inn)en te hebben? Ben ik wel de moeite waard? Geeft er wel echt iemand om mij?

Iedereen lijkt een uitgebreide vriendengroep te hebben. Maar is dat altijd zo? Wat mensen van zichzelf laten zien via sociale media is doorgaans: het gaat goed met mij, ik heb vrienden, ik geniet van het leven, ik heb het goed voor elkaar. Wat ze voor zichzelf houden is dat het niet altíjd zo lekker loopt; dat ze ook hun teleurstelling en twijfels hebben. Vandaar dat je kunt denken dat je hierin alleen staat. Maar dat is niet zo!

Mensen zijn sociaal aangelegd. Zo heeft God de mens gemaakt: aangelegd op contact. Laat daarom in de eerste plaats je zorgen bekend worden bij God en vraag Hem of Hij hierin wil voorzien. Als je in afhankelijkheid van de Heere je weg gaat, zal Hij je geven wat je nodig hebt. Want Hij zegt: Zoek eerst het Koninkrijk van God en al het andere ontvang je bovendien.

In onderling contact is er ontmoeting. Je bereikt elkaar en praat over dingen die je bezighouden. In gesprekken vorm je je mening en ben je van betekenis voor de ander. Het samen praten, samen lachen en samen dingen doen geeft een band. Relaties zijn van belang om bevestigd en gewaardeerd te worden.

Doorgaans ontstaat vriendschap niet van het ene op het andere moment. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een brug. Om de overkant te bereiken moet er een verbinding komen. Je gooit een lijntje uit en kijkt of de ander het opvangt. Als dat zo is, kan het lijntje sterker worden en ga je meer dingen met elkaar delen. Om de brug steviger te maken is het nodig dat jij je openstelt en dat de ander dat ook doet.

Je schrijft dat je geen vriendschap hebt, maar wel kennissen. Gelukkig heb je dus wel contacten! Vraag jezelf eens serieus af wat jou hindert om die contacten te verdiepen. Heb je er misschien moeite mee om open te zijn? Vind je het lastig om wat meer persoonlijke dingen te delen? Voel je geen klik? Kun jij geen interesse opbrengen voor de leefwereld van de ander en vraag je niet door op wat hij zegt? Ben je bang voor afwijzing?

Als bestaande contacten niet in aanmerking komen voor vriendschap, probeer dan nieuwe contacten te leggen. Bijvoorbeeld via een vereniging, vrijwilligerswerk of groepsvakantie. Misschien zijn er in je kerk of buurt wel dingen die georganiseerd worden waaraan je kunt meehelpen. Neem het initiatief en probeer bruggen te slaan.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.