Er zijn mensen die van nature gemakkelijk organiseren en je hebt mensen die moeite moeten doen om het te leren. Daarnaast zijn er mensen die zich moeilijk kunnen concentreren en mensen voor wie het hoofd al snel vol zit. Uit je uitgebreidere vraag maak ik op dat dit laatste voor jou geldt. Het is al snel een chaos in je hoofd en je vindt het lastig om goed na te denken, wat klussen doen extra lastig maakt. Toch hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Slecht je aandacht kunnen vasthouden is weliswaar een handicap, maar een goede aanpak en een duidelijke structuur kunnen je zeker verder helpen.

Als je nu een klus moet doen, lijkt het net een grote berg waar je nooit tegenop denkt te komen. Je bent snel afgeleid, je komt er niet toe om daadwerkelijk aan de slag te gaan. En daarbij: er zijn meer klussen dan die ene klus. Je komt er nooit doorheen, zo denk je. Je klus is als een berg die schijnbaar onbegaanbaar oprijst. Van een kleine afstand is-ie immens groot.

Hij blijft groot zolang jij er van een afstand naar kijkt. Het blijven kijken helpt je namelijk niet boven op de berg van onmacht te komen. Je zult ernaartoe en erop moeten. Het is een valkuil om te veel te zien op de grote berg die je nooit kunt bedwingen en te weinig te letten op de paadjes die begaanbaar zijn. Ook is het een valkuil om alles in één keer te moeten doen van jezelf. Inderdaad, je kunt niet in één keer de berg op, zeker niet als je onervaren bent. Maar omhoog gaan hoeft ook niet in één keer; het kan in verschillende etappes. Je kunt de helling bijvoorbeeld in vier stukken verdelen en na elk traject een tijdje uitrusten. Kijk dan vooral tevreden terug, om vervolgens het volgende stuk af te leggen. Als je het haalt, geeft dat voldoening.

Wat geldt voor het bedwingen van de berg, geldt ook voor klussen die jou op de nek zitten. Vaak kun je klussen opdelen in kleinere taken. Kijk concreet hoe je een klus kunt opsplitsen. De kast kan in één keer opgeruimd worden, maar dat is veel werk. Help jezelf door op te schrijven hoe je het opruimen kunt onderverdelen. Misschien per plank? Maak hier een lijstje van. Schrijf ook op wat er verder nog meer nodig is: een doek, een prullenbak, noem maar op.

Als je dan een halfuur tijd hebt, zet jezelf er dan toe te beginnen. Start met een gemakkelijk of leuk onderdeel. Als je het klaar hebt, streep je dat door op je lijstje. Je zult merken dat dit rust in je hoofd geeft. De volgende dag neem je weer een halfuur en zo ga je door tot je klaar bent. Je zult merken dat na een paar dagen je klus geklaard is!


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.