Voordat ik op je vragen inga, geef ik je een compliment. Ik heb bewondering voor jongeren van jouw leeftijd die zelf hulp zoeken als ze problemen hebben. Daar is moed voor nodig!

Je hebt zowel op school als thuis moeilijkheden. Je doet je best voor je schoolwerk en toch lukt het niet. Je ouders zeggen dat je meer moet leren. Maar je doet je best al en méér kun je echt niet doen. Bedenk maar dat de Heere dat ook niet van je vraagt.

De vraag is nu hoe het komt dat het op school niet goed gaat. Is de havo te moeilijk voor je? Of kun je je niet op je werk concentreren omdat je te veel in beslag genomen wordt door de problemen thuis? Ik weet niet wat er bij jullie thuis speelt. Hopelijk zijn de problemen tijdelijk. Dan is het mogelijk dat je schoolwerk over een poosje beter gaat. Maar het kan ook zijn dat er weinig hoop is op verandering in de thuissituatie. Dan kun je niet verwachten dat er op school op korte termijn iets verandert.

Je vraagt wat je moet dóén. Ik adviseer je om naar je mentor op school te gaan en met hem of haar je problemen te bespreken. Hij kan aan de hand van het (cito)advies dat je hebt gekregen en de cijfers die je tot nu toe hebt gehaald met je kijken of het verstandig is om de havo te blijven volgen. Het kan ook zijn dat je nog niet de juiste aanpak hebt om je huiswerk te maken. Dan kan je mentor (of een andere docent of leerlingbegeleider) je daarbij helpen. Bijvoorbeeld door je te leren om een goede planning te maken of door tips te geven voor het bestuderen van lange teksten, het leren van woordjes of het oplossen van sommen.

Misschien weet hij al welke problemen er bij jullie thuis spelen. Als dat niet zo is, dan is het goed om hem daarover in vertrouwen te nemen. Je mentor kan met je ouders en met jou zoeken naar mogelijkheden om jullie te helpen. Wat zou het fijn zijn als er in jullie gezin iets kan veranderen, zodat jij je beter op je schoolwerk kunt concentreren. Je bent te jong om deze zorgen alleen te dragen. Dat hoeft ook niet. Ik hoop dat je ze ook in het gebed bij de Heere brengt. Hij wil je de weg wijzen om naar ’oplossingen’ te zoeken. Daar gebruikt Hij mensen voor. Sterkte!


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.