Stel je voor dat ik nu zou zeggen: „Ja, dat mag wel” – wat zou je dan doen? Naar je ouders gaan en (weer) zeggen dat het toch geen probleem is en dat je het wel erg graag wilt? Zo ga ik het dus niet zeggen. Ik begin hiermee: als je vader en/of moeder er moeite mee hebben, dan moet je het niet willen.

Maar laten we toch eens kijken: wat staat erover in de Bijbel? Het is duidelijk dat veel Bijbelse personen uit het Oude Testament ook oorsieraden (en misschien neussieraden) droegen. Verder lijkt het dat God soms (Hooglied 1:10-11 en Ezech. 16:13) positief spreekt over dergelijke versieringen. Jawel, daar is het beeldspraak, dus als God het daar heeft over kleding en sieraden, dan wil Hij iets zeggen over de geestelijke toestand van Zijn volk. Maar toch: als Hij zo spreekt, dan kun je moeilijk oorsieraden pertinent afwijzen.

Er is echter ook een andere kant. Op grond van enkele Bijbelse gegevens wil ik je toch sterk afraden om je om dergelijke sieraden druk te maken. In de eerste plaats zien we dat Bijbelheiligen (Jakob, Genesis 35:4; Aäron, Exodus 32:2, en Gideon, Richteren 8:24) juist de oor- en neusringen laten inleveren, terwijl er ook genoeg andere gouden sieraden waren. Zouden zij gevoeld hebben dat deze sieraden het minst gepast (of zelfs heidens) waren? In de tweede plaats waarschuwt de Bijbel ons voor het gebruik van te veel sieraden (Jesaja 3:18-23, 1 Timotheüs 2:9, 1 Petrus 3:3). Dat gaat over alle sieraden, maar als je Bijbels matig wilt zijn, dan heb je aan sieraden waarvoor je geen gaatjes hoeft te laten schieten ruim genoeg!

Misschien denk je wel: is dít nu het allerbelangrijkste? Nee, dat niet, maar we moeten ook over ‘kleine’ dingen geestelijk nadenken. En er komt iets bij. Kijk, in sommige streken en kerken zijn oorsieraden altijd gewoon geweest. Maar in veel van ‘onze’ kerken was dat tot voor kort niet zo. Nu echter zie je dat veel jonge vrouwen en meisjes van wie de (groot)moeders dat nooit deden, oorhangers dragen. Dát mag ons toch wel aan het denken zetten. Komt deze ontwikkeling misschien daar vandaan dat we samen steeds meer aandacht aan het uiterlijk geven?

De aandacht wordt extra naar het gezicht getrokken, waaraan we dan ook extra veel zorg gaan besteden (of wordt make-up niet steeds gewoner?). Nee, dat geldt niet voor iedereen, maar zo lijkt de trend wel te zijn. Daarom zou ik je aanraden: wees tevreden met eenvoud en matigheid. Dat is misschien op school niet altijd gemakkelijk, maar dat is wel Bijbels (zie de aangehaalde teksten). Verzorg je lichaam netjes, maar laat het maar ‘gewoon’ zo als God het gemaakt heeft.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.