Je stelt een spannende vraag. Want bij zulke vragen wordt altijd iedereen heel oplettend, zowel jongeren als ouderen. Je stelt ook een vraag waarin ergernis zit. En die is terecht. Want waarschijnlijk heb je gemerkt dat veel ouderen verkeerd over je denken. Namelijk zo: „Een meisje met een opvallend kort rokje wil uitdagen en prikkelen.” En dat is bij veel meiden niet het geval. Je staat ’s morgens niet voor je kledingkast met de vraag: Hoe kan ik vandaag zo veel mogelijk jongens verleiden? Waarschijlijk speelt eerder deze vraag een rol: Hoe pas ik het best bij de groep?

Als dat trouwens echt het geval is, moet je je afvragen: Wil ik zo afhankelijk zijn? Wil ik zo’n massamens zijn? En vind ik echt dat ik er met zo’n kort rokje leuk uitzie? Of zeg ik dat omdat iedereen dat lijkt te denken?

Nu de vraag zelf. Stel je voor dat je heel veel houdt van warme appeltaart met slagroom. Vóór in de klas staat op een dag zo’n taart te geuren. Het duurt alleen een hele poos voordat je docent die aansnijdt en verdeelt. Wat gebeurt er gedurende die tijd? Je ogen glijden telkens naar die appeltaart, omdat je weet hoe lekker die is. Iets dergelijks gebeurt bij de meeste mannen als ze een vrouw voorbij zien komen die een groot stuk van haar borst of benen laat zien.

En toch betekent dat niet dat er dan bij al die mannen meteen fantasieën boven komen. Want de mannen bij wie dát gebeurt, gaan er niet snel over ‘zeuren’. Het belangrijkste gevoel op zo’n moment is: ergernis… Er komen vragen boven als: Waarom kleed je je zo stijlloos? Waarom verzet je je zo tegen de regels van thuis en school? Waarom loop je zo met de massa mee? Waarom houd je geen rekening met anderen die er onzuivere gedachten bij kunnen krijgen? En ook deze vraag: Waarom ben ik als man innerlijk zo slap dat dit me zo raakt?

Weet je wat ik hoop? Dat jij en alle andere meiden eerlijk willen nadenken over de vragen die genoemd zijn en dat je innerlijk de kracht wilt opbrengen om er iets mee te doen en er rekening mee te houden. Ik hoop nog iets: dat wij als mannen stoppen met mopperen en zeuren over korte rokken en éérst gaan zoeken naar het beste wapen tegen ergernis en tegen seksuele verleiding: het gelovig kennen van de Heere Jezus.

Christus was volkomen rein. En het bloed van Christus is zo krachtig dat het ons van alle onzuiverheid kan reinigen. Wie op Hem ziet, merkt dat er een schild voor zijn hart en gedachten komt. Daarop stuiten de verleidingen af. En zo iemand gaat met andere ogen naar een ander kijken, gaat die ander niet bekijken maar aankijken.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.