Alinda's beste vriendin woont in Roemenië

Puntuit   05 okt. 2018 | tekst en beeld Alinda Visscher en Emöke Máté
IMG_1706
IMG_2002
IMG_2732

Alinda Visscher (21) uit Genemuiden en Emöke Máté (18) uit Vaida (Roemenië) zijn elkaars beste vriendinnen. Ze spreken elkaar meer dan hun vrienden die in hetzelfde land als zij wonen. Hoe dat komt? Daar kunnen ze niet precies de vinger op leggen. Ze begrijpen elkaar, zonder woorden te hoeven gebruiken. Dat maakt hun vriendschap uniek, vertellen de meiden.

Wanneer en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

Alinda: "In juli 2017 hebben we elkaar voor het eerst gezien. Alinda was op werkvakantie in Roemenie: klussen bij twee gezinnen en ouderen bezoeken. Toen kwam ik Emöke tegen. Na een week stuurden we berichtjes naar elkaar."

Hoe ziet jullie vriendschap eruit? 

Emöke: "Onze vriendschap is echt speciaal. We spreken elkaar iedere dag via de telefoon, meestal via Skype."

Alinda: "Deze zomer heb ik 17 dagen bij Emőke en haar familie gelogeerd. Omdat ik voor tweeënhalve maand in Roemenie ben, zien wij elkaar nu wat vaker. Mijn moeder en tante zijn op bezoek geweest en samen zijn wij bij de familie van Emőke op bezoek gegaan. Twee vrienden van mij hebben Emöke deze zomer ook ontmoet."

Wat betekent jullie vriendschap voor jullie?

Emöke: "Voor mij betekent onze vriendschap dat God de Allerhoogste is en dat hij bijzondere dingen kan doen in ons leven. Zoals mijn vriendschap met Alinda. Zij is een zuster voor mij. God heeft ons bij elkaar gebracht en dit ervaren wij ook echt zo."

Wat maakt jullie vriendschap bijzonder/uniek? Waarom?

Emöke: "Onze vriendschap is uniek omdat we elkaar begrijpen zonder woorden. Ik hoef niets te zeggen en Alinda ziet op mijn gezicht wat ik denk. Ze woont zo ver weg, maar ze is mijn beste vriendin. Ik heb meer contact met haar dan met andere vrienden, zoals mijn vrienden uit Hongarije. Als ik iemand over Alinda en Nederland vertel, vragen ze weleens: "Hoe weet je het zo precies? Je bent er toch niet geweest?""

Alinda: "Onze vriendschap is heel uniek, Ik spreek Emőke  meer dan mijn vrienden in Nederland, we delen lief en leed met elkaar. Wat heel bijzonder is, is dat Emőke Nederlands kan spreken. En zo helpen wij elkaar. Als ik iets naar andere Hongaarse vrienden moet sturen, vertaalt Emőke het voor mij. Moet Emőke iets naar Nederlandse vrienden sturen controleer ik het.

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie samen meegemaakt? Kun je van beide een voorbeeld geven?

Mooi moment
Emoke: "Samen oppassen op de kinderen van Alinda haar broer of zus en hen naar bed brengen. We zongen "Ik ga slapen, ik ben moe". Die kinderen zien mijn als tante en Alinda's broers en zussen zien mij als zusje."
Alinda: "Dat ik in juli 2017 de familie van Emőke mocht ontmoeten."

Moeilijk moment
Emőke: Toen Alinda's oma ziek werd en overleden is. Toen hadden we vaak en diepgaand contact met elkaar contact met elkaar.
Alinda: "Ik zou in januari naar Roemenie gaan, maar dit ging niet door omdat mijn oma ernstig ziek was. Emőke was er voor mij in deze moeilijke periode. Voor mij was het ook best moeilijk om te zien dat wij in Nederland alles hebben en kunnen betalen. Maar dat de familie van Emőke echt moet kijken wat ze kunnen kopen. Emöke vertelde mij dat ze met het hele gezin hebben gespaard voor een auto, dan slik je wel een keer."

Wat is het leukste/grappigste dat je ooit samen hebt meegemaakt?

Alinda: "In Cluj bij de restaurantje gingen we samen iets drinken. We kregen de Engelse menukaart en de mensen gingen Engels tegen ons praten. Emőke kan gewoon Roemeens maar ze dachten dat wij een buitenlanders waren, omdat wij Nederlands met elkaar spraken."

Omschrijf je vriend/vriendin eens in een paar zinnen.

Emöke: "Alinda is echt een geschenk van God. Bijzonder wat ze doet hier in Roemenië. Ze is voor mij als een zus, echt een schat die altijd anderen wil helpen. En het belangrijkste: ze accepteert me zoals ik ben."

Alinda: "Emőke is erg zorgzaam en kan goed luisteren. Ze heeft een lieve lach op haar gezicht. Ze is erg creatief, kan goed taarten maken en gedichten schrijven. Emőke is erg moedig in alles wat ze doet, ook als het tegenzit. Emőke is echt een parel uit Gods hand."


Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als Alinda en Emöke? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je broer/zus of een ander familielid bijvoorbeeld? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435. 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Serie: Vrienden voor het leven"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland