Arnoud en Matthijs kopen huis in ItaliŽ en voelen zich "geadopteerd in Toscane"

Puntuit   17 aug. 2018 | tekst Anke de Vreede, beeld RD
WhatsApp Image 2018-08-16 at 12

Een huisje kopen in ItaliŽ voor 1 euro, dat was het plan. Voor 1 euro is het niet gelukt, maar inmiddels hebben Arnoud Klop (23) en Matthijs Bijkerk (23) uit Rotterdam wťl een huis gekocht in het Italiaanse dorpje Torrano, in Toscane. Om het te verhuren als vakantiehuis.

De twee studenten houden van avontuur. „We doen graag dingen die uniek zijn”, vertellen Arnoud en Matthijs in een videogesprek vanuit Italië. Zo liftten de vrienden vorig jaar zomer samen vanuit Nederland naar Marokko.

Een halfjaar geleden ziet Matthijs op internet dat je in Italië voor 1 euro een huis kunt kopen. „Ik wist dat Arnoud de enige was die ik zover kon krijgen. En inderdaad, hij was meteen enthousiast.”

Omdat de 1 eurohuizen toch te onbereikbaar en vervallen blijken, zoeken ze verder. „Toen we het idee in ons hoofd hadden, wilden we het ook uitvoeren. Misschien juist wel omdat het ons van alle kanten werd afgeraden”, lacht Arnoud.

Uiteindelijk stappen ze in de auto, regelen onderweg afspraken om huizen te bekijken en rijden in zes dagen zo’n 4200 kilometer. Op Arnouds verjaardag stoppen ze voor het huisje in Torrano waar ze „op slag verliefd op worden”, aldus Matthijs. Ze besluiten het te kopen, op te knappen en te verhuren als vakantiehuis.

Hun project heeft nogal wat voeten in de aarde. De vloer moest een meter uitgegraven worden –„Nederlanders zijn nu eenmaal een stuk langer dan Italianen”– en de muur vertoonde verschillende scheuren. „Eigenlijk zijn we zelf helemaal niet zo handig”, vindt Matthijs. Gelukkig krijgen ze hulp van vrienden en zien de inwoners van Torrano –vrijwel alleen senioren– hun nieuwe dorps­genoten ook wel zitten. Zij helpen de twee vrienden graag een handje en brengen regelmatig wijn en taart.

„Het voelt alsof we hier zijn geadopteerd, iedereen is zó enthousiast”, vertelt Arnoud. Op dat moment tuft de buurman voorbij op zijn oranje trekker. Hij steekt zijn hand op. „Ciao!” groeten de vrienden vrolijk terug.

Genieten

Arnoud en Matthijs zijn het project niet puur voor zichzelf begonnen. „Mensen die hier op vakantie gaan, moeten ook een paar dagen ‘weggeven’. Zo betaal je bijvoorbeeld voor twee weken en kun je iemand die niet veel te besteden heeft of die in een moeilijke periode zit daar één week van cadeau doen”, legt Matthijs uit.

Arnoud en Matthijs hebben altijd een zwak gehad voor mensen die eenzaam zijn of die het moeilijk hebben. „We zijn een tijd lang één ochtend in de week bij de HEMA gaan eten. Altijd schoven we dan aan bij een tafeltje waar iemand in zijn eentje zat. Je krijgt dan de leukste gesprekken en ziet mensen opfleuren”, vertelt Matthijs.

Waarom ze graag mensen willen helpen die in de put zitten, daar moeten ze even over nadenken. Uiteindelijk komt het door hun geloof, denkt Matthijs. „We willen graag onze naaste liefhebben als onszelf. En omdat we zelf graag genieten en avonturen beleven, willen we dat anderen ook bieden. Dit vakantiehuis is daar het ideale project voor.”

Schoonmaken

De vrienden zijn ervan overtuigd dat hun project gaat slagen. „We zitten op een schitterende plek in een leuk en gezellig dorp”, vertelt Arnoud, terwijl hij zijn telefoon draait om het dorpsplein te laten zien. Matthijs: „We hebben geen uitgebreid plan gemaakt, maar zijn gewoon begonnen. Dan kom je soms voor verrassingen te staan, maar heb je wél gedaan wat je graag wilde.”

Vanaf april of mei verwachten Arnoud en Matthijs het huis te kunnen verhuren. Voor die tijd moeten ze nog flink aan de slag, al is het zwaarste werk –de begane grond uitgraven– al gebeurd.

Als ze na de zomervakantie terug zijn in Nederland moet het huisje schoon­gemaakt en de tuin bijgehouden worden. Daar maken de vrienden zich geen zorgen over. Matthijs: „We zijn inmiddels dikke vrienden met onze dorpsgenoten geworden, die willen zeker helpen.”

Contact? Mail: hethuismetimpact@gmail.com. 

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland