Bijbaantjes #1: Om de twee uur een nieuwe werkomgeving

Puntuit   19 jun. 2019 | tekst Henrieke Koster, beeld RD, iStock
Alieska Keijnemans
iStock-870219332

De zomer komt eraan. Tijd om een extra zakcentje te verdienen, denken veel scholieren en studenten. Wat kun je doen om je vakantie nuttig te besteden en tegelijk wat bij te verdienen? Drie meiden vertellen over hun bijbaantje in de zorg. Vandaag deel 1.

Wie?
„Ik ben Alieska Keijnemans uit Nederhemert. Ik ben 17 jaar en momenteel volg ik de opleiding verzorgende IG aan het Hoornbeeck College in Amersfoort. Volgend jaar switch ik naar de opleiding pedagogisch werk op dezelfde school.”

Bijbaantje?
„Ik ga in de zomervakantie schoonmaken bij mensen thuis. Ik zag een advertentie van het schoonmaakbedrijf met redenen waarom je bij hen zou moeten werken, zoals het loon waar je straks van op vakantie kunt. Het was leuk omschreven en ik heb meteen gesolliciteerd. De mensen bij wie ik ga schoonmaken zijn vaak ouderen die zelf niet overal meer bij kunnen en geen kracht meer hebben om het huis schoon te houden. Zij krijgen geld van de gemeente voor een aantal uren hulp in de huishouding. Het schoonmaakbedrijf waarbij ik ga werken wordt door de gemeente ingehuurd. Ik heb voor vier weken vakantiewerk en daarna ga ik verder op de zaterdagen. De komende tijd zal ik veel uren werken. Doordeweeks acht uur per dag en op de zaterdagen ongeveer vijf uur. Maar ik kan altijd een dag vrij vragen, daar is het bedrijf flexibel in.”

Leuk?
„De afwisseling in het werk lijkt me gezellig. Ik krijg ongeveer 2,5 uur per schoonmaakadres, dus ik heb elke keer een andere werkplek en ik zal veel mensen spreken. Het geld dat ik ga verdienen is mooi meegenomen. Een groot deel daarvan zet ik op mijn spaarrekening. Daar kan ik later een auto van kopen. De rest van het geld is voor als ik met mijn familie en vrienden op vakantie ga naar Italië.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland