Bijbels en 'XTC' op Leidse El-Cidweek

Puntuit   13 aug. 2019 | tekst Puntuitredactie, beeld Dirk Hol
E5925StudentenLeiden

De EL CID-week, een kennismakingsweek voor nieuwe studenten, is officieel begonnen. Dat betekent dat er 3600 jongeren door Leiden lopen. Een mooie kans voor organisaties, verenigingen én politieke partijen om bijvoorbeeld nieuwe leden te werven.

Allerlei groepen presenteerden zich maandagmiddag aan nieuwe studenten tijdens de kennismakingsweek in de binnenstad van Leiden. Kerken maakten van de gelegenheid gebruik om Bijbels uit te delen (zie foto).

Jonge Democraten, de jongerentak van D66, was er ook. Leden van die partij deelden 'XTC' uit. Het waren geen echte pillen, maar zakjes Skittles. De jonge D66'ers hopen zo aandacht te krijgen voor de legalisatie van XTC.

„Wat wij proberen te doen is aandacht vragen voor het issue”, stelt Koen Reedijk, voorzitter van Haaglanden Jonge Democraten, tegenover Unity.nu. „Wij zijn er voor om XTC te legaliseren. Het is een van de minst schadelijke drugs. XTC stelt eigenlijk niet zoveel voor. Als je het niet legaliseert heb je er geen zicht op. Dan bestaat de kans dat de dosis te hoog is en heb je de productie niet onder controle.”

Volgens Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, kan XTC leiden tot oververhitting, leverschade, het serotoninesyndroom, schade aan het gebit, angstaanvallen en psychische klachten.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland