Debatavond op het Van Lodenstein: geen ruimte voor nuance

Puntuit   23 mei 2019 | tekst Robbert van Ettekoven en Hanna van Garderen, beeld RD
IMG_7962(1)

De EU, wat vinden we daar nou van? Om die vraag draaide de debatavond die woensdagavond in de aula van het Van Lodenstein College te Amersfoort werd gehouden. De bijeenkomst werd georganiseerd door de debatclub van die school.

Dit verslag is geschreven door leden van de debatclub: Robbert van Ettekoven en Hanna van Garderen.


 

“Wat ontzettend leuk dat jullie er zijn vanavond.” Met die woorden begint Hanna van Garderen de debatavond. Het publiek antwoordt met een daverend applaus.

Na een openingswoord komen de sprekers naar voren. Ze vertegenwoordigen allemaal een politieke jongerenorganisatie: het CDJA, JFVD, SGPJ en de Jonge Democraten (D66). De vier sprekers zijn al echte professionals en dus meester in het nuanceren. Maar dat is precies wat de organisatoren willen voorkomen: nuance. De sprekers moeten per stelling kiezen of ze voor of tegen zijn. Er is geen ruimte voor een gulden middenweg.

Na de korte uitleg van debatleider Severin Heuvelman, mag SGPJ het spits afbijten met een stelling die ze zelf hebben aangedragen: de EU moet geen “ever closer union” worden. De Jonge Democraten staan lijnrecht tegenover JFVD en SGPJ. Die partijen zijn voorstander van Europese samenwerking, maar niet van een superstaat. Het CDJA breekt een lans voor het subsidiariteitsbeginsel: wat laag kan, moet laag gebeuren.

Al snel mengt ook het publiek zich in het debat. “Ik weet het niet meer: is JFvD nou voor een nexit of niet?” “Een Nexit moet een optie zijn. Laat Nederland daar zelf over beslissen via een referendum.” vragen de toehoorders zich af.

Stelling twee, aangedragen door de Jonge Democraten: er moet een Europese CO2-heffing komen voor bedrijven. SGPJ en JFVD willen dit niet afdwingen. "Laten we goed voor de aarde zorgen, maar afdwingen? Nee dat moeten we niet willen" , zijn zij van mening.

Het is tijd voor de spreker van de avond: Jimmy Bastings, kandidaat voor het Europees Parlement voor het CDA. Hij vertelt hoe belangrijk het is dat jongeren gaan stemmen en dat juist ook hun mening relevant is. In 2015 ging slechts 18% van de jongeren naar de stembus om te stemmen voor het Europees Parlement. Daar moet verandering in komen, vindt Bastings. Hij roept iedereen op om vrienden aan te sporen ook te gaan stemmen.

Na Bastings' speech is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. Het zijn er zoveel, dat Bastings lachend tegen de debatleider zegt: “Gooi je draaiboek maar weg”. Er worden verschillende vragen gesteld. “Wat vindt u van lobbyisten in Brussel, gaat u met ze om?” en “Waar haal je je fabuleuze outfit vandaan?” Bastings slaagde erin elke vraag te beantwoorden, zonder dat het draaiboek in de soep liep.

Na de pauze is het tijd voor de stellingen van JFVD en CDJA. Ze stellen hun mede-debaters de volgende vragen: “Moeten de landen van de westelijke Balkan snel toetreden tot de EU?” en “Moet er een Europees leger komen?” 

“Wauw wat was dit een schitterende avond” begint Robbert van Ettekoven zijn slotspeech. “Samen bepalen wij de toekomst van Nederland. Maar daarvoor moeten wij wel onze stem laten horen. Dus: ga stemmen op 23 mei!”

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland