„Ik had zin in het examenfestijn”

Puntuit   24 mrt. 2020 | tekst Chris Klaasse, beeld RD
e168cd2d-ee70-4e94-99e5-79effbca3362

„Yes, dan hoef ik geen examens meer te oefenen. Maar ook: jammer, want nu mis ik een waardige afsluiter van de middelbare school.” Vwo’er Hilde Verdouw (17) uit Veenendaal houdt gemengde gevoelens over aan het besluit van minister Slob om de eindexamens niet door te laten gaan.

De beslissing kwam voor Hilde niet geheel onverwacht. „De afgelopen week dacht ik erover na. Zo van: misschien schaffen ze dat ook af. Maar ik durfde er niet op te hopen.” Nu de centrale schoolexamens definitief niet doorgaan, vindt ze het ook jammer. „Het is altijd een heel festijn. Ik had er stiekem wel een beetje zin in.”

Hoe de Veenendaalse nu aan haar diploma komt – daar kan ze alleen maar naar gissen. „Als ze mijn huidige cijferlijst gebruiken, komt het in ieder geval wel goed. Ik sta alleen maar voldoendes.”

De komende weken volgt de examenklas van het Ichthus College in Veenendaal lessen via Zoom. „Dat is een programma waarmee de docent uitleg geeft via een videoverbinding. Het werkt prima.” De lessen zijn nodig, omdat er in de komende weken nog een toetsweek gepland staat. „Hij stond eigenlijk voor volgende week in m’n agenda, maar ze zullen ’m wel doorschuiven.”

Er staan ook nog wat schoolbezoekjes in Hildes agenda. „Woensdag heb ik een debat, voor Nederlands. Dat gaat gewoon door, maar we houden wel anderhalve meter afstand. Dat is vooral lastig bij de overlegjes tussen de verschillende rondes. Normaal steek je dan de hoofden bij elkaar en overleg je op fluistertoon. Dat kan nu natuurlijk niet. Daarom gaat een van de teams het lokaal uit, zodat we hardop kunnen overleggen.”

Kort na haar laatste examen zou Hilde met haar moeder drie nachten naar Malaga gaan. „Om te vieren dat het erop zat. We hadden al geboekt, maar het is natuurlijk heel onzeker of dat door kan gaan.”

Ook een examenreisje met vriendinnen hoeft niet meer gepland te worden. „We zaten anderhalve week geleden nog het internet af te struinen op zoek naar een leuke bestemming. Toen besloten op het laatste moment om toch even te wachten met boeken tot Rutte de maatregelen zou bekendmaken. Achteraf bezien maar goed ook.” Hilde maakt zich niet al te druk om de situatie. „De maatregelen die worden genomen zijn blijkbaar nodig, dus daar moet je naar luisteren. En die vakanties haal ik later wel in.”

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

Zusje van...

24 maart 2020

Pardon, ik heb even een opmerking. Bij de bron staat dat het beeld van het RD is maar ik heb die foto gemaakt...
Bedankt voor het begrip.
Groetjess


Zusje van...

24 maart 2020

Pardon, ik heb even een opmerking. Bij de bron staat dat het beeld van het RD is maar ik heb die foto gemaakt...
Bedankt voor het begrip.
Groetjess