„Zonder telefoon is alles anders”

Puntuit   15 nov. 2019 | tekst Puntuitredactie, beeld Klomp Creative
Mediagebruik  V3 1920 X 1080
Mediagebruik foto 2
Mediagebruik foto 6
Mediagebruik foto 1
Mediagebruik foto 3

Ze onthield de lesstof beter. Ze leefde intenser. Alles ging vloeiend. Dat vertelt een van de vmbo-leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap. In de Week van de Mediawijsheid leverden scholieren vrijwillig hun telefoon in. Toch zijn de meeste scholieren die Puntuit sprak blij als de challenge voorbij is. „Je mist dingen.”

Zwaar en moeilijk. Zo typeert een vmbo-leerlinge uit de vierde de tijd zonder telefoon. „Als je de telefoon niet gebruikt, heb je ’em in ieder geval nog bij je”, legt ze uit. „Nu heb je het gevoel dat je écht iets mist. Even muziek luisteren, een foto maken of een berichtje sturen kan niet.” Toch ziet ze een voordeel. „Als je in bed ligt, kun je wel direct gaan slapen. Je hebt toch geen berichtjes.”

De tijd die Nederlanders aan sociale media besteden, neemt met vier minuten per dag af, ontdekten onderzoekers van bureau Multiscope vorige week. Uit onderzoek van het Hoornbeeck College onder 2275 reformatorische scholieren en studenten bleek dinsdag dat christelijke jongeren apps in de ban doen of hun schermtijd proberen te verminderen. Bijna de helft legt de telefoon weleens bewust opzij.

„Alles is nu anders”, vertelt een telefoonloze dame met ravenzwart haar in de aula van de Gomarus. „Ik zat vijf, soms zeven uur per dag op mijn telefoon. En nu heb ik niets te doen. Dus klets ik met klasgenoten. En dat is best gezellig.” Een van haar vriendinnen –„vier of vijf uur per dag op mijn telefoon”– is blij dat ze het verleidende apparaat niet bij zich heeft. „Ik zie nu veel meer van wat er om me heen gebeurt. Dat vind ik eigenlijk wel mooi.”

Afstand doen van het apparaat ging niet zonder slag of stoot, begreep docent Engels en initiatiefnemer Erwin Meerkerk van verschillende leerlingen. „Scholieren vertelden dat ze zich
–zeker de eerste avond– ontheemd voelden. Ze vroegen zich af wat de rest van de klas aan het doen was. Wat er in de appgroepen gebeurde waar ze nu niet met konden meelezen. Toch waren ze ook positief, omdat ze veel meer tijd voor elkaar hebben.”

„Ik ben gewend dat iedereen –ook in gezelschap– op de telefoon zit”, vertelt een in het zwart gehulde blondine. „Dat is tegenwoordig normaal.” „Ik denk dan: zullen we gewoon een gesprek met elkaar hebben”, reageert een medescholier. Op de Gomarus is de telefoon tijdens schooltijd verboden. „Er zijn nu veel meer gesprekken”, zegt een dame die een hoofddoek draagt. Ze is twee weken geleden gestopt met Instagram. „De tijd die ik daaraan besteedde, was onnodig. Ik wil meer echt contact hebben.” Maar ze is niet van plan om –net als haar vriendin die SnapChat vorige week van haar telefoon verwijderde–met sociale media te stoppen. „Als je niks post, denken mensen toch al snel dat je niet meer leeft.”

 

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Themadossier: Sociale media en internet"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland