Broer en zus Vlot zijn bevriend

Puntuit   17 dec. 2018 | tekst en beeld Vlot
vkit

Marieke Vlot (20) en haar jongere broer Bart (18) uit Oud-Alblas groeiden samen op. Ook nu Bart als commercieel medewerker bij een technische groothandel werkt, en Marieke in de kinderopvang, trekken de twee nog steeds samen op. Anderen denken soms dat de twee een stelletje zijn.

Wanneer en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

“Onze vriendschap is gegroeid in de loop van de jaren. We hebben verder geen broertjes of zusjes dus hierdoor waren we eigenlijk van jongs af al op elkaar aangewezen. En dat vonden we helemaal niet erg. Wel merk je dat je vroeger vooral met elkaar speelt en verder niet heel veel samen doet. Maar dat is gegroeid toen we naar de middelbare school gingen en dat is steeds verder gegroeid en we zouden nu niet meer anders willen.”

Hoe ziet jullie vriendschap eruit?

“Doordat we alle twee nog thuis wonen zien we elkaar elke dag en spreken we elkaar ook elke dag. Vaak hebben we het dan over hoe het op het werk was en of er die dag nog bijzondere of gekke dingen zijn gebeurd. Verder appen we overdag nogal eens als we berichten lezen op sociale media waarvan we weten dat we dat alle twee interessant vinden en hebben we het daar even over. Ook hebben we best wel wat overeenkomsten als het gaat om een hobby, we maken alle twee graag foto's. Al is Bart daar -helaas voor Marieke- wel wat beter in.

 Ook zitten we alle twee op hetzelfde jongerenkoor waar we om de donderdag met plezier een avondje zingen. Wat we ook leuk vinden om samen te doen is daagjes weg te gaan op de momenten als we alle twee vrij hebben. Zo zijn we een dag met de trein naar Maastricht geweest en ook Den Haag hebben we bezocht en samen door de stad gestruind. Onderweg maken we veel lol en hebben nogal eens de slappe lach waardoor mensen ons aankijken en denken: “gaat het wel helemaal goed daar?””

Wat betekent vriendschap voor jullie?

“Dat kunnen we best in één woord samenvatten: Veel! We zijn het er samen over uit dat we stiekem niet zonder elkaar kunnen en soms natuurlijk ook niet met elkaar. Maar die momenten zijn er maar weinig gelukkig. Juist omdat we veel delen met elkaar en veel van elkaar weten vinden we onze vriendschap waardevol. Omdat je dingen deelt ontstaat er echt een vertrouwensband en weet je van elkaar, de ander is er voor mij op welk moment dan ook en dat is zo fijn om te weten en daarop terug te vallen.” 

Wat maakt jullie vriendschap bijzonder of uniek en waarom?

“Ondanks dat we broer en zus zijn en elkaar elke dag zien zijn we elkaar niet zat. Juist omdat we zoveel met elkaar delen over de dingen in het dagelijkse leven, maar ook de dingen die gaan over het geloof, ontstaat er echt een band. Juist dat we alles met elkaar kunnen bespreken maakt onze vriendschap zo bijzonder en uniek.

En daar zijn we alle twee dan ook echt dankbaar voor. En nee, we hebben niet altijd dezelfde mening, helemaal niet eigenlijk maar wat de ander vindt dat respecteren we van elkaar en het is juist zo mooi om dat samen te delen en zo van elkaar te leren.”

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie samen meegemaakt?

“Mooie dingen die we hebben meegemaakt zijn toch wel de goede gesprekken, over geloof over dingen die één van ons bezighield en waar we het dan over hadden. Ook de dingen die we samen deden zoals muziek maken of naar concerten gaan zijn wel echt momenten waar we alle twee dankbaar op terug kijken en dat zijn wel echt 'momenten met een gouden randje' om het is lekker cliché te zeggen.

Echt moeilijke momenten zouden we niet kunnen noemen, je hebt weleens een pittig gesprek of je bent het niet met elkaar eens dat is soms best lastig maar ook heel normaal omdat je alle twee anders bent en dat mag ook, daarvoor ben je ieder uniek en dat is juist mooi.”

Wat is het leukste grappigste moment wat je ooit samen hebt meegemaakt?

“We worden nogal eens aangezien als een stelletje. Ook als we samen met de auto weg gaan liggen we nogal eens in een deuk, Marieke is niet zo'n held in parkeren en dat duurt dan ook even, Bart stapt dan uit en speelt even voor verkeersregelaar zodat we uiteindelijk in het vak staan zonder kleerscheuren. Wat recent is gebeurd en waar we ook echt om hebben moeten lachen is dat Marieke haar haren aan het krullen was en Bart stond daarnaast te kletsen. Op een gegeven moment heeft Bart het overgenomen omdat hij het leuk vond om ook eens te proberen en zat mijn haar netjes gekruld door 'kapper' Bart.

Opeens schiet ons weer wat te binnen. We zaten pas in de trein en Bart gaf een snoepje aan een medereiziger die naast ons zat en die we niet kende. Een vrouw was net weg gelopen omdat ze er uit moest maar kwam opeens weer terug en zei met een stalen gezicht: “Ik kwam nog even een snoepje halen” vervolgens pakte ze een snoepje en haar vergeten tas die er nog stond en liep ze weg, met ons snoepje. Op dat moment waren we vooral verbaasd, maar na vijf minuten was dat over en konden we er hard om lachen.”

Omschrijf elkaar in een paar zinnen.

Marieke: “Bart is iemand met een goed gevoel voor humor, heel sociaal, open en eerlijk. Ook is hij serieus en kan je goede gesprekken met hem voeren. Het is een gezellig persoon met wie we al veel hebben beleefd.”

Bart: “Marieke is iemand die het gelach van anderen op gang brengt.” 


 

Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als Bart en Marieke? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je huisdier of woont je maatje in het buitenland? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435.

 

 

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Serie: Vrienden voor het leven"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland