Column: Doen durven én de waarheid

Puntuit   10 sep. 2018 | tekst Rianda van Manen, beeld Pixabay
blur-1850082_1920

Uitgerekend bij de kassa staan net de lekkerste snoepjes. Hé, wat een leuke aanbieding! 3 zakken voor € 4,-. Dat is nog eens genieten! Na het afrekenen trek je één van de zakken open. Na een aantal minuten is de eerste zak leeg. Iets wat je niet had gezien: 1 zak voor € 1,40 en dat in kleine lettertjes op de verpakking…

Terwijl je verder loopt, schrik je van een stem. Een verkoper die buiten voor zijn winkel, staat zegt: “Het is toch niet te geloven hé! Zag je die brutale jongen ook door de winkelstraat fietsen? Je mompelt: ‘Ja’ en loopt er snel vandoor. Eigenlijk had je die jongen helemaal niet gezien… Snel loop je door naar de Lucardi. Een mooi horloge halen van het gekregen verjaardagsgeld. Je loopt de winkel binnen. Met grote letters staat er: 50% korting!! Wow, dat tref ik! Van €60,- voor €30,-.

Maar in januari had je het horloge al een keer in handen. Wat het toen ook niet al €30,-? Inmiddels is het september en nog steeds is het horloge €30,- Niet misleidend?

Doen, durven en de waarheid. Dat spel speelde je vast ook op de basisschool. Om erachter te komen wie op wie verliefd was. Trouwens, nu is het nog leuk om te spelen, want de gekste dingen komen op tafel!

Toch blijkt deze combinatie van drie in het maatschappelijk leven erg moeilijk te zijn. We trappen er iedere keer weer in. Hoe moeilijk is het om de waarheid te vertellen? En te peilen of anderen wel eerlijk zijn? Maar wil je de wereld verbeteren, begin dan bij jezelf.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Alles van het Puntuitpanel 2018"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland