Column: Het einde

Puntuit   03 dec. 2018 | tekst Carina Eits, beeld Pixabay
fireworks-574739_1920

Jaja, het is al weer december. Kerst komt er aan, oud en nieuw. Veel vrije dagen in die tijd, maar voordat je vrij hebt is het nog druk want vanalles moet nog gebeuren voordat het januari is. Overal kan je het merken, het einde van het jaar is in zicht.

Richting het einde van het jaar is er een hoop lekker eten, kruidnootjes pepernoten en chocoladeletters. Die laatsten zijn megaverslavend. En dan die heerlijke rollades met Kerst of gourmetten, en dan met oud en nieuw, die o zo lekkere olliebollen, mijn opa bakt de lekkerst.

En naar de kerk met Kerst en oud en nieuw. Ook zijn er een hoop concerten die je dan kan bezoeken. Waarschijnlijk kijkt iedereen daar naar uit, je bent er denk ik ook wel aan toe na al die drukte op je werk en/of op school. Je begint daarna weer aan een nieuw jaar met nieuwe kansen en goede voornemens.

Meestal hoor je van de meiden dat ze gezond moeten gaan eten of beslist moeten gaan afvallen. De scholieren willen vaak minder geld uit geven, en de jongens die willen misschien wel voortaan wel naar de sportschool, of hebben misschien helemaal geen goede voornemens. Als ik het aan mijn broer vraag, weet hij niets.

Veel landen hebben kerstversiering hun plaats op deze aarde in de kerstsfeer brengen. In Nederland verschijnen de kerstmarkten, en bij de Intratuin kan je vaak naar leuke bewegende schaatsertjes kijken. Maar ook in de VS zijn ze druk bezig met hun rode kerstbomen in het Witte Huis. En wat dacht je van de kerstboom in New York, is dat een kerstboom, lichtjesboom of een soort discoboom? Het heeft ieder geval heel veel lichtjes. Of het mooi is laten we maar in het midden.

En dan een ander land dat vaak in het nieuws is, Jemen. Zouden ze daar ook kerst vieren? Kunnen ze daar ook aan een nieuwe periode beginnen, nieuwe kansen krijgen? Hebben ze überhaupt tijd om kerst te vieren!? Of zijn ze alleen maar op zoek naar eten? Ook zijn er militairen die geen kerst kunnen vieren met hun gezinnen, familie en vrienden. Zij moeten vechten om hun familie vrienden en gezinnen in veiligheid te brengen. Zouden ze uitzien naar het einde van het jaar, of kijken ze met heimwee terug naar het laatste Kerstfeest toen het vrede was?

Iedereen bereid zich voor op kerst en oud en nieuw. De een haalt veel eten en mooie kleren, de ander koopt er nog vuurwerk bij. Maar nou voor jou en mij. Hoe bereidt jij je voor op kerst, oud en nieuw? Hoe bereid jij je voor op het einde?

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Alles van het Puntuitpanel 2018"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland