Hallo allemaal, fijn dat jullie er zijn.

Door het coronavirus gaan veel dingen dit jaar best wel anders dan anders. Bijvoorbeeld de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Die zal ik nooit meer vergeten. De stilte op de Dam was nog oorverdovender dan in eerdere jaren.

Ik heb veel bewondering voor alle mensen die de afgelopen tijd keihard hebben gewerkt om de coronacrisis de baas te blijven. Iedereen in de zorg, maar ook anderen die op wat voor manier ook gevochten hebben tegen de gevolgen van de virusuitbraak: dank jullie wel!

Ik leef mee met iedereen die getroffen is door het virus. En ook met mensen van wie een vriend of familielid is overleden door corona. Maar ook als er geen mensen in je omgeving zijn gestorven of ziek geworden, merk je dat er een crisis is. Corona raakt ons allemaal. Van Terschelling tot Aruba. Van jong en oud. Van scholieren tot mensen met een baan. We kunnen elkaar geen knuffel of hand geven. Jullie kunnen geen eindexamen doen. En jullie kunnen niet of nauwelijks op bezoek bij je opa, oma of andere geliefden.

Er zijn ook mooie en goede dingen gebeurd de afgelopen tijd. We zijn er voor elkaar als we het moeilijk krijgen. Met elkaar kregen we het voor elkaar dat de grootste beperkingen konden worden opgeheven. Nederlanders hebben laten zien dat ze verantwoordelijkheid voor elkaar voelen. Het is gebleken dat we in een lastige situatie naar elkaar omkijken, en dat we flexibel zijn. Docenten zijn van de ene dag op de andere online les gaan geven. En ouders moesten ineens thuiswerken en hun kinderen helpen bij het schoolwerk. Laten we dit volhouden, jongens. Jullie hebben bewezen het te kunnen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Economische crisis
We moeten ons schrap zetten voor een economische crisis. Hoe erg die precies zal zijn, hangt af van de verspreiding en bestrijding van het coronavirus. De regering kiest ervoor om niet te bezuinigen, maar juist geld uit te geven. Er gaan bijvoorbeeld miljoenen naar het onderwijs om het lerarentekort aan te pakken. Daarnaast wordt de portemonnee getrokken om het stikstofprobleem aan te pakken.

Veel mensen zijn op zoek naar een eigen huis, maar kunnen die niet vinden omdat er te weinig woningen te koop staan. Daarom worden er versneld extra nieuwe huizen gebouwd. En de komende vijf jaar hoeven jonge mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, minder belasting te betalen.

Huidskleur
Vorig jaar werd er midden op straat een advocaat vermoord. Dat maakte weer eens duidelijk dat criminaliteit een groot gevaar voor de samenleving vormt. Er komt volgend jaar opnieuw extra geld voor de strijd tegen criminelen.

Racisme is ook gevaarlijk voor de maatschappij. Het is onacceptabel dat iemands huidskleur of naam nog steeds bepalend is voor zijn of haar kansen. Laten we bereid zijn om naar elkaar te luisteren. We moeten blijven praten over lastige, schurende kwesties, want dat kan ons verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijkheid.

Door het coronavirus is het maar weer eens duidelijk geworden dat we er alles aan moeten doen om ook in de toekomst een goede gezondheidszorg te hebben. Het is belangrijk dat er genoeg goede dokters en verpleegkundigen zijn. We proberen mensen ertoe te verleiden om in de zorg te gaan werken. En we hopen dat mensen die nu in de zorg werken, dat blijven doen. Als bedankje krijgen zorgmedewerkers dit jaar en volgend jaar een extra bonus voor extra werk dat ze gedaan hebben.

De coronacrisis stelt ons behoorlijk op de proef, in alles wat van waarde is: gezondheid, werk, familie en vriendschappen. Juist nu moeten we het samen doen, en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je moet doen wat er van je gevraagd wordt.

Het politieke jaar is vandaag weer officieel begonnen. Het is volgens mij belangrijk dat we over de coronacrisis heen kijken. We moeten blijven werken aan een mooie toekomst voor alle generaties. Sterkte gewenst in alles. Weet dat er veel mensen zijn die je wijsheid toewensen en net als ik om kracht en Gods zegen voor je bidden.