Driestardebaters winnen ReDe (video)

Puntuit   01 nov. 2019 | tekst Chris Klaasse, beeld RD
P1011408
P1011403

„Jury, dit is een drogreden! Namelijk: verlegging van de bewijslast. Zíj maken een statement, dus zíj hadden met argumenten moeten komen”, galmt het door de aula van het Van Lodenstein College in Amersfoort. Donderdag vond daar de finale van het Reformatorisch Debat (ReDe) plaats.

Zes scholen deden donderdag mee aan de vijfde editie van de jaarlijkse debatwedstrijd. Het verbale geweld begon ’s ochtends om kwart over tien, zodat de leerlingen van het Calvijn College op een schappelijk tijdstip uit Zeeland konden vertrekken. Verder waren ook het Driestar College, twee locaties van het Wartburg College en de Gomarus Scholengemeenschap aanwezig. Iedere school leverde twee teams. De viertallen streden in drie rondes tegen elkaar.

De teams Driestar 1 en Van Lodenstein 2 vechten in de finale uit wie de beste is. De klok slaat halfvijf als de eindstrijd begint.

Gouden beker

De aula stroomt vol geïnteresseerde leerlingen en docenten. Een muzikale scholier zorgt vanachter de piano voor sfeer. Op het zwarte instrument glimt een grote gouden beker. ”Beste debatteam Reformatorisch Debat 31 oktober 2019”, staat erop. Als de teams achter de tafels plaats hebben genomen, kan de strijd beginnen.

De stelling waar de debaters om vechten, luidt: ”Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen.”

Eerst zijn de voorstanders –de propositie– aan de beurt. „Wij willen dat ouders per onvolwassen kind een extra stem mogen uitbrengen. Vader en moeder hebben het beste voor met hun kind, dus zij zullen in hun stemgedrag doen wat goed is voor hun kind”, betoogt een Driestardebater. „Nu hebben 3,5 miljoen Nederlanders geen stem, terwijl zij met allerlei problemen te maken hebben. Dat moet anders.”

Tijd aan de oppositie om de aangedragen argumenten te weerleggen. „Een jochie van vijf weet toch amper wat politiek is? Hoe kan zo iemand een weloverwogen keuze maken over de toekomst van ons land? Dan een praktisch argument: dit is gewoon helemaal niet handig. Door dit alleen bij de Tweede Kamerverkiezingen te doen, komt er een hele scheve verhouding met de Eerste Kamer.”

Organisatoren van het ReDe zijn Colin van Garderen en Johan Roodnat (beiden 17) van de Lodenstein. De afgelopen maanden gebruikten zij hun vrije uren om deelnemers te regelen, wedstrijdschema’s te maken en maaltijden te bestellen. „Debatteren is heel goed voor je ontwikkeling. Je leert luisteren, je oefent met correct formuleren, en je verbreedt je algemene ontwikkeling. In de rest van je schooltijd en loopbaan kan dat van pas komen”, legt Colin uit.

De stellingen die tijdens de wedstrijd worden gebruikt, komen van het Nederlands Debatinstituut. „ReDe is een voorbereiding op het Nederlands kampioenschap debatteren. Meerdere teams doen daaraan mee en oefenen hier”, vertelt Johan.

Chinees buffet

„Wat de propositie zegt, kan ze niet bewijzen. Het is een aanname dat ouders stemmen wat goed is voor hun kind”, trekt het VLC nog een keer van leer tegen de Driestar. Als beide teams hun afsluitingsronde achter de rug hebben, mogen de debaters genieten van een uitgebreid Chinees buffet. Ondertussen gaat de jury in beraad.

Onder het eten wordt er uitgebreid gespeculeerd over de uitkomst. „Zij begonnen sterker, wij kwamen daarna goed terug”, meent een VLC’er. „Ik houd het niet meer. Hoe lang hebben die jurymensen helemaal nodig”, klinkt het verderop zenuwachtig.

„Qua presentatie was Amersfoort beter”, begint de juryvoorzitter na de maaltijd de prijsuitreiking. „De Driestar was beter in de argumentatie”, bouwt hij de spanning op.

Uiteindelijk gaan de Goudse leerlingen met de bokaal naar huis. „Heel erg blij mee. Het was een supergoed debat, dus dat maakt de winst nog mooier”, jubelt het winnende team terwijl hun trotse docent Nederlands haar talenten fotografeert. Strijdvaardig: „En nu op naar het NK.”

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

Team Guido

1 november 2019

Beste Puntuit, dit artikel klopt eigenlijk niet... Na gisteren is er een excuusmail verstuurd, want het Van Lodenstein College had niet op de 2de plek moeten staan, maar team Guido 1. Dit allemaal door telfouten... Misschien is revisie op z'n plaats?

Met vriendelijke groeten,

Team Guido