Driestarleerling Liza Aalbers klaagt in V-Rede farmaceutische industrie aan

Puntuit   15 mrt. 2019 | tekst Puntuitredactie, beeld via Youtube
Vspeech

De V-Rede is een korte speech van maximaal 150 seconden. Deelnemers krijgen de kans om in de voetsporen te treden van grote redenaars en kunnen daarmee tegelijk een maatschappelijke kwestie aandacht geven. Liza Aalbers deed dat op een schokkende manier met haar titel: Winst of je leven.

In de 110 seconden die ze nodig heeft, vertelt Liza over haar vader die kanker heeft. De behandeling die haar vader nodig had is zes keer duurder geworden. En waarom? Omdat de bedrijven die deze medicijnen maken veel winst willen maken. Dit doen ze over de rug van doodzieke patiënten, aldus Liza. De grote vraag is dan ook waarom een directeur zoveel moet verdienen en in zo’n dure auto moet rijden. Volgens Liza moet de farmaceutische industrie duidelijk maken waarom sommige medicijnen zoveel kosten.

Prijskaartje

Dankzij de dure behandeling is het leven van Liza’s vader menselijk gesproken met een paar maanden gerekt. Dat leverde waardevolle herinneringen op voor de familie; „daar is natuurlijk geen prijskaartje aan te hangen.” Maar dat betekent niet dat medicijnen dan ook maar super duur moeten worden.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland