Exclusieve liefde: acht redenen om met seks te wachten tot het huwelijk

Puntuit   01 sep. 2017 | tekst Maarten Otten, beeld Pixabay
liefdeverkering_pixabay

Moet dat nou, wachten met gemeenschap totdat je getrouwd bent? Als je écht van elkaar houdt, het écht zeker weet dat je samen verder wilt, moet het dan echt zo? Ja, want zo heeft de Heere het geschapen. Ds. Oscar Lohuis geeft met zijn boekje “Exclusieve liefde” een aantal redenen waarom het zo mooi is om gemeenschap te bewaren voor het huwelijk.


 Puntuitpanellid Maarten Otten recenseert het boek "Exclusieve liefde".


Ware liefde wacht. Lohuis laat zien dat dit ook echt zo is. Wanneer hij tekent hoe gemeenschap –tussen één man en één vrouw– bedoeld is, dan zie je dat dit intimiteit is op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen heb je niet zomaar, dat moet je opbouwen. Lohuis onderstreept daarom ook het belang van praten in je verkering, juist ook over zulke tere zaken.

Acht redenen

Hij geeft in totaal acht redenen om te wachten met seks tot het huwelijk:

  1. Jouw lichaam en het delen van jouw leven horen bij elkaar.
  2. Voor gemeenschap is bescherming van een huwelijksverbond nodig, waarbij je afspreekt trouw te blijven aan elkaar.
  3. Het is bedoeld voor die éne, je eigen man of vrouw.
  4. Wachten geeft vertrouwen in elkaar.
  5. Het biedt exclusiviteit, trouw en liefde. Daarin kan een seksuele relatie groeien.
  6. Man en vrouw zijn verschillend. Dat betekent dat je voorzichtig met elkaar omgaat en niet te hard van stapel loopt.
  7. De beste manier om naar een huwelijk toe te groeien is zelfbeheersing, het beheersen van je verlangens.
  8. De Heere heeft het zo niet voor niets zo bedacht. Het is voor ons welzijn.

Confronterend

Maar wanneer ben je dan getrouwd? Zeker, wanneer je gemeenschap gehad hebt, ben je samen één geworden. Maar er is nog iets nodig: het openlijk uitspreken dat je elkaar trouw blijft tot de dood, dat doe je in een huwelijk, aldus Lohuis. Een levenslang trouwe partner dat is toch wat ieder ten diepste wil.

Mooi vind ik dat Lohuis de verantwoordelijkheid bij de lezer legt, en dat soms heel confronterend opschrijft. Bijvoorbeeld, stel dat een verkering uitgaat en beiden een nieuwe partner vinden. Als het oude stelletje “te ver” is gegaan, heb je dus -zo schrijft hij- in feite aan de man of vrouw van een ander gezeten.

Verder is waardevol dat de verschillen tussen mannen en vrouwen worden benoemd. Niet alleen lichamelijk, maar ook bijvoorbeeld in beleving en gevoel. Door elkaars verschillen te leren, kun je elkaar beter begrijpen. Het boek beschrijft veel handige praktijkvoorbeelden.

Het boek bevat drie bijlagen met onder meer 60 vragen voor aanstaande stelletjes. Nuttig en zeer verhelderend! Hoe ver mag je lichamelijk gaan in verkeringstijd en wat is de schaduwzijde van porno?

Taalgebruik

Wel een aantal opmerkingen. Jammer vind ik dat ds. Lohuis er niet voor gekozen heeft om de Statenvertaling te gebruiken. Die drukt zich namelijk sterk uit met bijvoorbeeld de tekst over het "één vlees" worden. Daarnaast heb ik er persoonlijk moeite mee dat de auteur consequent spreekt van “onze Hemelse Vader”. Hij lijkt er van uit te gaan alsof iedereen bekeerd is. Verder is het taalgebruik niet zoals we gewend zijn. De Tien Geboden noemt hij bijvoorbeeld “spelregels”.

De kritische lezer leest hier omheen en ziet een hoop waardevolle dingen die de schrijver mee wil geven. Want dat het omgaan met seksualiteit hem oprecht bezorgd maakt, dat proef je. Tegelijk is hij gunnend. Hij wenst iedereen toe om rein het huwelijk in te mogen gaan.


Boekgegevens

Exclusieve liefde. Waarom geen seks voor het huwelijk en hoe mooi het is te wachten; Ds. Oscar Lohuis; Goed Nieuws Bediening, 2017; ISBN 978 90 820 0031 3; 160 blz.; € 12,95.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Platform: Boeken voor jongeren"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

jan-willem dijkstra

4 september 2017

Bedankt voor dit artikel, heb weer een aantal redenen om het niet te doen