Gea en Thamar zijn beiden lid van de christelijke gereformeerde kerk, Gea in Ede en Thamar in Sliedrecht (Eben-Haëzer). „Ik kom uit een muzikaal gezin en houd van muziek”, vertelt Gea. „Ik speel dwarsfluit en lever een bijdrage aan verschillende avonden van de kerk. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de gemeente. Als dat dan kan door taken te verrichten die mij liggen, wordt het alleen maar leuker.” Ook Thamar maakt graag muziek. Voor haar tiende verjaardag kreeg ze een gitaar. „Gitaarspelen is een gave die ik heb ontvangen”, vertelt ze. „Ik geniet ervan om met mijn spel God te prijzen. Zo ervaar ik verbondenheid met andere gemeenteleden.”

 

Weten gemeenteleden dat jullie goed kunnen musiceren?

Gea: „Jazeker, ik word regelmatig gevraagd, maar ik bied ook zelf aan om muziek te maken. Een valkuil voor mij is dat ik té enthousiast ben en moeilijk nee zeg tegen taken. Ik gebruik mijn muzikale talent op allerlei manieren. Zo organiseren we vanuit de jeugdvereniging drie keer per seizoen een sing-in. Ook zingen we regelmatig in de winkelstraat om te evangeliseren, dat doe ik dan samen met mijn broertjes. Iedereen in ons gezin speelt een instrument. Als gezin begeleiden we geregeld de samenzang, zoals tijdens de classicale zendingsdag in Amersfoort.”

„Eens in de drie maanden is er bij ons na de avondkerkdienst een maaltijd en een zanguurtje”, zegt Thamar. Samen met een groepje gemeenteleden verzorg ik daar de muziek. Daarnaast speel ik samen met een vriendin gitaar op de jeugdvereniging en de gemeentedag. Helaas legt het coronavirus nu beperkingen op. We zoeken daarom andere manieren om met muziek bezig te zijn. Zo beluisteren we op de jeugdvereniging een lied met elkaar of speelt iemand een lied of psalm waar we naar luisteren.”

 

Niet elke tiener of jongere voelt zich thuis op de club of de jeugdvereniging. Denk je dat er meer jongeren uit jullie gemeente betrokken zouden kunnen zijn door hen een taak te geven die past bij hun interesses en kwaliteiten? 

Thamar: „Dat denk ik zeker. Als jongeren ergens een passie voor hebben of iets vinden wat aansluit bij hun kwaliteiten, zijn ze veel gemotiveerder om iets te doen. Als gemeenteleden mogen we elkaar tot een hand en een voet zijn. Dat betekent dat we zoeken naar de gaven die we van God hebben gekregen, zodat we daarmee Hem en elkaar kunnen dienen.”

Gea: „Als je jongeren een taak geeft die bij hen past, zetten ze zich eerder in voor de gemeente en vinden ze dat ook leuker. Ik vind dat het goed is als de kerk veel jongeren inzet.”

 

Voel jij je gewaardeerd in je gemeente?

Gea: „Zeker. Als die waardering er niet was, zou ik niet telkens opnieuw worden gevraagd om muziek te maken.

Thamar: „Waardering van andere gemeenteleden krijg ik doordat ze een compliment geven, een bemoedigend woord spreken of een kaartje sturen. Maar dat is niet het belangrijkste. Als we met muziek bezig zijn, dan zijn we God aan het lofprijzen en gaat het er allereerst om dat we het met ons hart voor Hem doen. Ik vind het mooi om te zien dat jongeren zich op zo veel verschillende manieren inzetten in de kerk. Dat veel jongereren iets doen met hun unieke talenten en passie.”

 

 

Jeugdwerk van de toekomst

Met de serie 'Jeugdwerk van de toekomst' wil het Landelijk Contact Jeugdwerk jongeren motiveren om zich actief in te zetten in de plaatselijke gemeente op een manier die aansluit bij hun talenten. We hopen dat onze gedoopte jongeren zich, door genade, van harte aan God en Zijn dienst mogen wijden.