Geralynn en Janoe in China: Verkeersregels kennen ze hier niet

Puntuit   27 jul. 2018 | tekst en beeld Geralynn en Janoe Versluis
rijst

Vandaag nemen we jullie mee tijdens onze reis naar de miljoenenstad Zhanjiang vanuit een andere miljoenenstad, Guangzhou. Zon vijf uur rijden. Spannend. Zo mogen Chinezen op 60-wegen fietsen. Wanneer ze dat te langzaam doen, toetert de automobilist gewoon. En gaat iedereen aan de kant. Verkeersregels kennen ze hier niet.

Gelukkig hebben we een ontzettend aardige chauffeur die zelfs een beetje Engels kan spreken. Uniek in deze provincie. De kans om met hem te praten, grijpen we met beide handen aan. Zo maken we kennis met de plaatselijke bevolking. Hij kan ons zo vertellen uit welk gebied wij komen. Geralynn wordt tot echte 'Kantonees' uitgeroepen. “She is a slim and small girl.” (slank en smal) Bij Janoe twijfelt hij. “She is growing like a bamboo-plant. I dont know.” (Zij groeit als een bamboeplant, ik weet het niet.) Natuurlijk verhoogt dit de hilariteit in de taxi.

Onderweg stoppen we bij een restaurant, waar onze ouders echt een bezienswaardigheid zijn. We worden behandeld alsof we wereldberoemde mensen zijn. Mensen geven ons een hand en glimlachen. Heel apart om zo bekeken te worden, maar ook wel weer mooi.

Mensen geven ons een hand en vertellen ons: 'Nice to meet you.' Google translate biedt hiervoor echt uitkomst. Chinees is namelijk een van de moeilijkste talen. Een woord heeft hier wel acht betekenissen en acht verschillende klanken. Na onze stop vervolgen we onze weg. We komen onderweg allerlei tropische planten tegen zoals bananenbomen, kokosbomen en ananasplanten. Ook komen we onderweg nog allerlei rijstvelden tegen. Daar zijn veel mensen aan het werk met de bekende hoedjes op. Op de velden lopen buffels rond die ploegwerk doen voor de rijstenplukkers.

Wanneer wij dit zien nemen we ons gelijk voor dat wij ook een keer door die rijstvelden heen gaan wandelen.


 

Geralynn (18) en Janoe (15) Versluis horen bij de tien jongeren die deze zomer vloggen en bloggen over hun vakantie voor Puntuit. Ze komen uit Werkendam en zijn voor een rootsreis in China en Taiwan. Geralynn volgt de opleiding tot onderwijsassistent en Janoe zit in het derde jaar van haar vwo-opleiding. Dit is hun tweede blog. De eerste lees je hier.

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "De tien vakantievloggers en bloggers van Puntuit"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht buitenland

Ans van der Schoot

30 juli 2018

Hallo allemaal! We volgen jullie op deze bijzonder reis. Wat een belevenis. Geniet ervan en hartelijke groetjes van de Angelotjes!:thumbsup:


Fam.Deij

27 juli 2018

Ha Geralynn en Janoe!
Wat leuk dat we jullie kunnen volgen op deze voor jullie zo bijzondere reis!
Geniet van deze reis en al het moois wat jullie zullen zien!:wink:
Hartelijke groetjes uit Veenendaal
Ben,Teuny en Hanna Yu- Jie Deij