Goes wint debatfinale Hoornbeeck (video)

IMO00423

Vijf studententeams van het Hoornbeeck College verdedigden woensdag de eer van hun locatie in de raadzaal van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De studenten van de reformatorische mbo-school sloegen elkaar verbaal om de oren met maar een doel: de blinkende beker met op het voetstuk ”Winnaar Hoornbeeck Debat Challenge”.

 

De trofee pronkte een jaar lang in Amersfoort. En die locatie is vastbesloten de beker te houden. De publieke tribune hangt vol spandoeken met leuzen als ”Er wint altijd een soort, dat is Amersfoort”, ”Doe ff niet zo wijs, Amersfoort wint toch de prijs” en ”Wat maken jullie je druk, Amersfoort maakt jullie stuk.”

De titelverdedigers mogen zich bewijzen in een debat met de locatie Apeldoorn. De Amersfoorters verdedigen de stelling ”Om het klimaat te redden, mag je best een dag spijbelen.” „Een keer kan best”, vinden ze. „Net zeiden jullie dat spijbelen eigenlijk niet hoort”, pareert Apeldoorn. „Eén keer stelen vinden jullie dus ook oké?” De Amersfoorters staan met de mond vol tanden. Na afloop slaan de acht mannen uit Apeldoorn elkaar op de schouder. „Mooi gedaan.”

Loeien

”Beter een weiland vol zonnepanelen dan een weiland vol koeien”, luidt de tweede stelling. De debatteams uit Gouda en Kampen krijgen vijf minuten om zich voor te bereiden. Feitjes worden gegoogeld; slogans zijn snel bedacht. Supportende scholieren appen tips naar locatiegenoten. Als de timer op 00:00 springt, gebiedt debatleider Riekelt Pasterkamp dat alle hulpmiddelen ogenblikkelijk verdwijnen. Vanaf nu zijn de debaters aangewezen op hun hersenen en rappe tong.

Stuk voor stuk versloegen de teams alle concurrerende debaters van hun locatie. En nu doen ze er alles aan om de beker van ruim een halve meter mee naar huis te slepen.

Gouda heeft liever zonnepanelen dan koeien in een weiland. „Koeien stoten methaangas uit, een broeikasgas dat zeven keer zo schadelijk is als CO2”, betogen ze. „En een weiland met zonnepanelen is altijd nog mooier dan weilanden met windmolens.” Kampen offert het groene gras niet graag op aan groen energie. „Er zijn nog zoveel lege daken. Gooi die eerst vol en blijf af van onze natuur.” „Dan blijven we de koeien houden, die zoveel methaangas uitstoten”, vindt Gouda. „Wij zouden die beesten graag naar het buitenland brengen.” „En daar stoten ze geen methaan uit?”, vraagt Kampen. Het debatteam uit de kaasstad heeft alweer een nieuw argument. „Als we niks doen aan het klimaat, staan onze weilanden straks onder water. Waar zijn jullie koeien dan?” „BOEEE”, roepen de aanhangers van de tegenstanders. Totdat de loeiers zich realiseren dat ze een koe nabootsen. Verschrikt zwijgen ze.

Shoppen


Goes neemt het op tegen Apeldoorn. „Iedere kledingkast moet verplicht op een kledingdieet.” „Meneer, kunt u die stelling uitleggen”, vraagt het team aan debatleider Pasterkamp. „Je mag hem interpreteren zoals je wilt”, luidt het antwoord. Vijf minuten later hebben de vijf Zeeuwse dames hun woordje klaar. „Er is niets heerlijker dan shoppen”, vertellen ze de acht jongens uit Apeldoorn. „Al begrijpen jullie dat misschien niet.”

Nadat elk team twee keer heeft gedebatteerd, trekt de driekoppige jury zich terug. De Woudenbergse speelgoedondernemer Van Deelen maakt de winnaars bekend. „De beker gaat niet naar Amersfoort”, begint hij. De titelverdedigers treuren. Apeldoorn valt ook af. Dat zag het debatteam niet aankomen. „Ik heb even een dipje nu”, klaagt een van de jongens tegen zijn buurman.

Het zijn Goes en Kampen die het tegen elkaar opnemen in de finale. De voorzitter van Goes is jonger dan die van Kampen, dus Jessica mag een loodje trekken uit de beker die Pasterkamp haar aanreikt. „Voor” en „Tegen” staat er op die briefjes. Goes blijkt tegen de stelling ”Elke christen behoort een klimaatdrammer te zijn.” „Drammen werkt negativiteit in de hand. Vroeger toen je klein was en om een snoepje zeurde, kreeg je het misschien uiteindelijk door je gedram, maar het smaakte niet half zo lekker meer.”

De onderwijsassistenten uit Kampen willen niet zozeer drammen als wel „vlammen” voor het klimaat. „Als christen moeten we een licht zijn in deze wereld”, vindt Mark. „Pak het rentmeesterschap op en red het klimaat”, vult een teamgenoot aan. „Christen zijn ben je niet door te drammen, maar in liefde en goede communicatie”, houdt Goes voet bij stuk.

De Zeeuwen nemen de beker mee naar huis. Maar niet voordat de jurerende speelgoedondernemer vijf forse knuffelberen uit vuilniszakken tevoorschijn trekt. Verschillende meiden slaan de hand voor de mond. „O, wat schattig!” Dan een fotosessie. „Deze zijn insta-waardig.”