„Hemel is iets om naar uit te zien”

Vier jongeren uit hervormde gemeente Randwijk over hemel en hemelvaart

DSC_9908-2

De hemel, wie zou daar niet willen komen? Maar wat voor plaats is het eigenlijk? En denk je er veel over na? In de aanloop naar Hemelvaartsdag delen vier jongeren uit de hervormde gemeente van Randwijk hun gedachten over de hemel.


Op foto boven v.l.n.r. Jannelie Tiggeloven (15), Joëlle Floor (13), Marije Blok (16) en Ashley van Bezooijen (16) van de hervormde gemeente van Randwijk. De vier vertellen over hun gedachten over de hemel.


Het viertal vindt het belangrijk om hemelvaart te gedenken. „Omdat Jezus naar de hemel gegaan is, weet ik dat Hij voor mij bidt en dat Hij alles ziet wat ik doe en meemaak”, zegt Marije Blok (16). „Dat geeft me een heel veilig gevoel.” Ashley van Bezooijen (16) vult aan: „Voor mij is hemelvaart een bevestiging dat we tot God kunnen en mogen gaan. Het moet een enorme blijdschap zijn geweest voor Jezus dat Hij weer terug was bij de Vader. Jezus gaat ons voor op de weg terug naar de Vader.” Jannelie Tiggeloven (15): „Hij maakt daar een plaats gereed.”

Veel goud
Wat voor beeld ze hebben bij de hemel? Joëlle Floor (13): „Ik denk dan aan een plaats met veel goud, en met een grote troon waar God is. Ook denk ik aan een plek waar de leeuw en het lam naast elkaar liggen.” Marije: „Het is een plaats zonder pijn en verdriet waar we altijd samen met God zijn.”

„Afgelopen tijd was ik er best bang voor om te moeten sterven."

Jannelie denkt veel aan de hemel, vertelt ze. „Afgelopen tijd was ik er best bang voor om te moeten sterven. Maar sinds een paar weken is dat anders en wil ik helemaal voor God leven. Ik vind het mooi wat er in Lukas 5:32 staat, dat Jezus niet gekomen is voor nette mensen maar om zondaren te bekeren. Daarin wordt heel duidelijk dat Hij gekomen is voor zondaren en dat je Hem moet vertrouwen.”

Vragen
Ashley: „Als ik te lang aan de dood denk, word ik echt heel bang. Aan de ene kant verlang ik ernaar om bij God te zijn. Alles is daar zo mooi. Maar er is ook een hel. Ik hoop echt dat ik daar niet terechtkom, dat lijkt me zo vreselijk! Het geloof in hemel en hel vind ik best een lastig onderwerp. Het zou fijn zijn als het wat vaker over dat onderwerp zou gaan, op jongerenavonden bijvoorbeeld. Ik heb er nog best wel vragen over.”

Marije herkent wel wat Ashley zegt. „Ik denk ook weleens aan de hemel, maar het beangstigt me toch ook wel. Want voordat we naar de hemel kunnen, moeten we eerst sterven en God ontmoeten. En wat als je dan „te licht bevonden” wordt?”

Uitzien
Toch is de hemel iets om naar uit te zien, zegt ze. „Daar zal eindelijk geen verdriet meer zijn en eindelijk zal alles goed zijn.” Joëlle: „Ja, daar verlang ik wel naar. Eindelijk een plaats waar geen problemen meer zijn en waar ik dicht bij God mag zijn.”

„Dit leven moet je gebruiken om God te zoeken voordat het te laat is."

Verlangen naar de hemel en tegelijkertijd hier op aarde leven, kan dat wel samen gaan? Joëlle denkt van wel. Ashley ook: „God Zelf heeft ons het leven hier op aarde gegeven. We mogen er dan zeker van genieten. Zolang we God vooropstellen en Hem niet vergeten.” Marije: „Dit leven moet je gebruiken om God te zoeken voordat het te laat is. Als je Hem kent, ga je denk ik vanzelf naar de hemel verlangen.” Jannelie: „Ik merk zelf dat ik verlang naar de hemel, omdat je dan pas echt bij God bent. Ik geniet ondertussen van het leven dat ik van God heb gekregen. Het is als het ware gemengd.”


„Iedereen die een kind van God is verlangt ernaar om bij de hemelse Vader te zijn"

ABC van het geloof

”Hemel” is een van de kernwoorden die worden uitgewerkt op de website abcvanhetgeloof.nl. Deze website heeft als doelstelling om in begrijpelijke en eigentijdse taal de diepe inhoud van het christelijk geloof en gereformeerde belijden aan jongeren door te geven. „Iedereen die een kind van God is verlangt ernaar om bij de hemelse Vader te zijn, om echt thuis te komen. Die verlangt naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die spoedig komen”, vertelt dr. M. J. Kater in de ABC-video over de hemel.

Bekijk hier de video:

Hier de link naar de bewuste pagina van ABC van het geloof: www.abcvanhetgeloof.nl


Deze special is onderdeel van het Thema Dossier "Themadossier: Kernwoorden van het geloof"

Bekijk het dossier