Achtervolgd door de verkeerde keuze

Puntuit   02 mei 2018 | tekst Puntuitredactie, beeld iStock
2018-05-02-pkPUN16-PuntuitOpening02-7-FC-V_web

„Ik was het liefst op school, want thuis was er veel ruzie”, begint Lotte (17) haar verhaal. Op haar 15e had ze seks met haar toenmalige vriend Joost. „Wat ik gedaan heb, achtervolgt me. Ik voel me nog steeds schuldig.

Ik heb spijt en wil met mijn verhaal andere jongeren waarschuwen. Laat ik bij het begin beginnen. Bij mij thuis ging het niet goed. Gezelligheid en liefde waren er niet. Het is daarom extra fijn als je dat bij een ander wel ervaart. Ik raakte aan de praat met Joost, die ik via de kerk heb ontmoet. Hij gaf me complimentjes en we spraken ’s avonds regelmatig af.

Praten over seks
We kletsten bij hem thuis, soms met zijn ouders of vrienden erbij. Ik begon langzaam weer vrolijk te worden. Ook merkte ik dat ik gevoelens voor hem kreeg en ik dacht dat dat wederzijds was.

Op een keer begon hij tegen mij over seks. Hij vroeg wat ik ervan wist en of ik het al eens had gedaan. Ik vond het gênant om daarover te praten, want thuis hadden wij het daar nooit over. Hij vroeg mij van een aantal seksuele handelingen of ik wist wat die inhielden. Omdat ik weinig wist, vertelde hij me van alles. Op den duur vroeg hij of ik weleens seks zou willen hebben.

In mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je seks moet bewaren tot je huwelijk. Dat heb ik ook tegen hem gezegd en hij accepteerde dat. Maar vanaf dat moment gingen onze gesprekken elke dag over seksueel contact. Ik ging daarin mee, want ik wilde hem niet teleurstellen.

Stemmetje
Een stemmetje in mijn hoofd zei dat ik het contact met Joost moest verbreken. Toch deed ik dat niet. Inmiddels had ik mijn beste vriendin ingelicht. Zij waarschuwde me dat ik moest uitkijken met wat ik deed en adviseerde me het contact stop te zetten. Het hielp niet.

Intussen had hij mijn mening zo subtiel weten te verdraaien, dat ik begon te denken dat het helemaal niet erg was om seks te hebben voordat je getrouwd bent. Als je het allebei wilt, wat is het probleem dan nog, dacht ik. Bij de gevolgen voor de toekomst stond ik niet stil. Het interesseerde me ook niet. Ik had alleen maar oog voor Joost.

Toch, elke keer als hij vroeg of ik seks met hem wilde, hield ik afstand. Hij werd dat al snel zat, waardoor ik alleen maar meer begon te twijfelen. Mijn verstand zei ja, mijn gevoel zei nee. Toen hakte hij de knoop door. We planden een dag en een tijd. Op die manier kon ik er niet meer onderuit.

De dag dat het zou gaan gebeuren werd ik al vroeg in de ochtend wakker. Ik was onzeker en bang. Wat ging ik doen? Dit vindt de Heere niet goed, dat wist ik zeker. Maar ik wilde Joost ook niet teleurstellen. Ik was bang dat ik hem zou verliezen als ik nee zou zeggen. Zo heb ik die dag voor het eerst seks gehad.

Veranderd
Ik ben geen maagd meer, dacht ik toen ik diezelfde avond naar het plafond lag te staren. Die wetenschap deed me niets. Ik voelde me zelfs steeds vrolijker.
Na een periode van een halfjaar, verbrak Joost opeens het contact. Hij stuurde me een berichtje dat hij niet meer met mij wilde omgaan. Toen realiseerde ik mij wat voor jongen dit was geweest. Ik dacht aan al de waarschuwingen van mijn vriendin, aan het stemmetje in mijn hoofd. Hád ik maar geluisterd, hád ik het maar niet gedaan, hád ik maar... Het was te laat.

Ik viel in een gat. Mijn cijfers kelderden en mijn stemming ook. Ik droomde ’s nachts over alles wat ik met Joost had gedaan en ik was bang. Ik had een grote zonde begaan. Niet één keer, maar vaker. Terwijl ik wist dat de Heere dit niet wil. Ik voelde me zo schuldig, dat ik het aan niemand –behalve aan mijn beste vriendin– durfde te vertellen.

Relatie
Toen kreeg ik een relatie. Ik kon en durfde niet te verzwijgen dat ik geen maagd meer was, maar ik was ook bang om mijn vriend kwijt te raken. Ik heb God gevraagd of Hij bij mij wilde zijn als ik over de grootste fout uit mijn leven moest vertellen. Op een dag heb ik alles verteld. Ik zag het verdriet op zijn gezicht en dat raakte me diep. Ik voelde me zó’n slechte vriendin. Toch bleef hij en vergaf mij, terwijl ik dat niet verdiende.

Elke dag dank ik God dat mijn vriend en ik samen mogen zijn. Maar bovenal dat ik zeker mag weten dat Hij mij heeft vergeven. Ik zal mijn fout mijn hele leven meedragen, maar ik ervaar ook de troost dat God mij erdoorheen helpt.

Waarschuwen
Met mijn verhaal wil ik jongeren laten inzien hoe blind je soms kunt zijn en hoe snel je ergens intrapt. Gods Woord is duidelijk: seks hoort alleen binnen het huwelijk. Helaas ben ik in de fout gegaan. Op dat moment leek het mooi en leuk, maar de gevolgen maken je kapot. Het achtervolgt mij tot op de dag van vandaag.

Hoewel ik weet dat mijn vriend en God mij hebben vergeven, voel ik me nog steeds schuldig. Daarom vertel ik mijn verhaal. Ik wil jongeren waarschuwen voor de gevolgen van seks voor het huwelijk.”


 

 

Dit verhaal is waargebeurd, al heten Lotte en Joost in werkelijkheid anders. Ze stuurde haar verhaal naar Puntuit naar aanleiding van onze vierdelige serie over relaties, liefde en seksualiteit in samenwerking met het Hoornbeeck College.


Puntuit volgen via Whatsapp? Dat kan!

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Themadossier: Liefde en seksualiteit"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland