Jannie en Berdine hebben een hechte, gelijkwaardige vriendschap

Puntuit   02 nov. 2018 | tekst en beeld Jannie Post en Berdiene Zwanepol
berdinejannie1
berdinejannie2

Jannie Post en Berdine Zwanepol zijn goede vriendinnen. Hun vriendschap is, ondanks Berdines beperking gelijkwaardig, benadrukken de twee. Ze doen hetzelfde werk, vertellen elkaar alles en gaan regelmatig dagjes samen weg.

Wanneer en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

"Wij, Jannie (21) en Berdine (21) hebben elkaar leren kennen in het 1e jaar van de Pieter Zandt. In de eerste schoolweek kwamen we bij elkaar in het groepje tijdens een sportdag waarbij alle eersteklassers kennis met elkaar maakten. In het 2e jaar van het voortgezet onderwijs kwamen we bij elkaar in de klas. In deze klas waren we met de klas een vriendengroep. Dit kwam mede door het overlijden van onze 14-jarige klasgenoot, wat veel impact op ons had. Deze gebeurtenis heeft ons zeker dichter bij elkaar gebracht. Op het Hoornbeeck hebben we 3 jaar bij elkaar in de klas gezeten op de opleiding onderwijsassistente. Dit betekende elke dag (stiekem) sigaretjes roken achter de school en heel veel chips eten. Natuurlijk gingen we ook braaf naar de les. Hier ontwikkelde zich de vriendschap zoals we nu nog hebben."

Hoe ziet jullie vriendschap eruit? 

"Onze vriendschap bestaat uit wederzijds vertrouwen en ook vooral respect naar elkaar toe. We zien elkaar als gelijkwaardige personen. Dat Berdine een beperking heeft, betekent niet dat ze anders behandeld hoeft te worden. Als Berdine aan Jannie vraagt:"wil je mijn drinken van de tafel pakken?", zegt Jannie gerust voor de grap: "stap in je rolstoel en pak het zelf!"

We proberen elkaar één keer in de 6 weken te zien. Meestal spreken we af bij Jannie, omdat zij getrouwd is en een eigen huis heeft. Berdine komt dan met een taxi. We kletsen over ons werk, waar we tegen aan lopen of juist van genieten. We geven elkaar tips en leren van elkaar. Ook praten we veel over geloof en relaties. In de vakantie proberen we altijd een dagje en/of een nachtje weg te gaan samen. Dat is meestal goed te plannen, omdat we tegelijk vakantie hebben."

Wat betekent jullie vriendschap voor jullie en wat maakt het bijzonder/uniek?

"Onze vriendschap is bijzonder, doordat we allebei een totaal ander leven leiden. Berdine woont nog thuis bij haar ouders en zusje, en Jannie is inmiddels getrouwd. Waar Berdine op de bank kan ploffen of aan tafel kan schuiven als ze klaar is met werken, moet Jannie zelf koken en het huishouden doen.

Wat het vooral bijzonder maakt, wij zien dit zelf allang niet meer, is dat Berdine in een rolstoel zit. Berdine heeft OI, een botziekte waardoor ze heel snel iets breekt. In de afgelopen 21 jaar heeft ze 77 keer iets gebroken. Daarnaast kan ze niet lopen en is ze nog geen meter lang. Dit valt natuurlijk op. Jannie hoort vaak: "vind je dat niet gek?", waarop Jannie zegt: "wat is daar gek aan?" Berdine snapt wel dat mensen hun vriendschap bijzonder vinden. "Natuurlijk is onze vriendschap anders! Als we weg zijn, draag jij de zorg voor mij. Denk maar eens aan de rolstoel in de auto, uit de auto.""

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie meegemaakt?

"Moeilijke en mooie momenten? Genoeg! Jannie ergert zich weleens aan mensen die Berdine aanstaren of hun vraag aan Jannie stellen, terwijl Berdine prima zelf kan antwoorden. Helemaal als je haar echt leert kennen! Afgelopen zomer bijvoorbeeld. We waren samen een dagje weg. Er stonden op straat mensen te flyeren. Een jongen zegt tegen Jannie: "mevrouw, zal ik de flyer aan u geven?", waarop Berdine antwoordde: "geef maar hier hoor!".

Waar Jannie zich het meeste aan ergert, zijn toch wel de medelevende blikken van mensen die zouden willen zeggen: "Wat goed van je dat je dat zielige, gehandicapte meisje mee op stap neemt."

Iets wat we allebei lastig vinden is het feit dat Jannie getrouwd is en Berdine nog vrijgezel is. Jannie gunt Berdine een leuke vriend maar we weten ook allebei dat dit niet gemakkelijk is.

Maar, zeg nooit nooit. Waar Jannie in de toekomst graag, als het gegeven wordt, een gezin wil stichten. Weet ze ook dat dit iets is wat Berdine nooit op de natuurlijke manier gaat krijgen. Dit zijn moeilijke dingen om over te praten. Tegelijk maakt dit de vriendschap ook mooi, juist omdat we het er over kunnen hebben.

Liften, dat is ook een verhaal apart. Sinds wij zo’n drie of vier jaar geleden, drie keer in een korte tijd in de lift op het Hoornbeeck in Kampen hebben vastgezeten, gaat Jannie niet meer in de lift. Berdine vind dit nog steeds onwijs grappig en pakt elke kans aan om Jannie alsnog ergens een lift mee in te krijgen."

Omschrijf je vriendin in een paar zinnen.

Jannie over Berdine: "Berdine is eerlijk, spontaan, geeft nooit op, al moet ze door het vuur. Ik bewonder absoluut haar doorzettingsvermogen. Berdine heeft zichzelf geaccepteerd. Als ik een geintje maak over haar beperking kan ze hier absoluut om lachen en maakt ze het geintje zelf vaak nog erger."

Berdine over Jannie: "Jannie is eerlijk, zorgzaam, spontaan en zegt wat ze denkt. Toen ik op school een been brak, bracht Jannie mij naar de Eerste Hulp. Ze is ze: er staan als het nodig is. Niet zeuren, gewoon doen. Het allergrappigste wat we hieraan overhielden was een boete voor te hard rijden. En vooruit, toen heb ik, als goede vriendin de helft betaald."


Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als Jannie en Berdine? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je broer/zus of een ander familielid bijvoorbeeld? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435.

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Serie: Vrienden voor het leven"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland