„Jeu de boules is niet (alleen) voor bejaarden” (video)

Puntuit   02 aug. 2019 | tekst Arien van Ginkel, beeld Cees van der Wal
Jobbi Schefferlie-ceesvdwal_1

Jeu de boules is iets voor bejaarde mannen op het pleintje voor het verzorgingstehuis. Tenminste, dat is hoe de meeste mensen naar petanque kijken. „Niet terecht, het is een serieuze sport”, vindt Jobbi Schefferlie (18). „Net als darten.”

Jobbi houdt niet van voetbal, tennis of volleybal. „Veel te fysiek. Ik ben bang voor blessures.” Maar toen de scholier tijdens een gymles ”bijzondere sporten” in aanraking kwam met het Franse balspel, raakte hij enthousiast. „Het draait om tactiek, maar er komt ook psychologie bij kijken”, vertelt hij. Jobbi kan het weten. Hij won vorig jaar brons op het Nederlands Kampioenschap Petanque.

De Gorinchemmer is een van de weinige Nederlandse jongeren die het een sport vinden om metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein balletje te gooien. Drie van de vijftig leden van de Gorinchemse jeu de boulesvereniging Les Boulistes zijn jonger dan veertig. De andere 47 zijn ouder. De oudste is „in de 90.”

Het ledenaantal slinkt. Tien jaar terug had de vereniging nog dubbel zo veel leden, vertelt Jobbi. „Als we niet blijven strijden voor een beter imago, bestaat de sport over tien jaar niet meer in Nederland.”

Het „oudemannenimago” is het probleem, denkt Jobbi. „Ook op onze baan spelen voornamelijk ouderen. Dat stoot jongeren af. In Frankrijk is het heel anders. Daar is deze sport groter dan voetbal. Op school krijgen de leerlingen les in petanque. Toen wij met het Nederlandse team naar Frankrijk gingen, lachten de spelers ons gewoon uit om onze prestaties. Wij wisten niet zo goed wat we moesten doen en liepen telkens naar de coach.”

Toch gloort er in Nederland hoop voor het Franse spel, meent Jobbi. In de grote steden schieten jeu de boulesbars als paddenstoelen uit de grond. In deze horecagelegenheden komen jongeren samen om onder het genot van een drankje een potje petanque te spelen. Weer eens wat anders dan poolen of bowlen „Mooi dat ze op deze manier kennismaken met de sport”, meent Jobbi. „Nu zouden de lokale verenigingen contact moeten leggen met de barklanten, zodat we ze kunnen uitnodigen op onze banen.”

De voorzitter van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) ziet ook dat de sport dankzij de bars wint aan populariteit onder studenten. „Maar we zien niet dat meer jongeren zich aansluiten bij lokale clubs.”

Zo werkt het spel

Jeu de boules is een Franse verzamelnaam voor balspelen. Petanque, een van de variaties, is de manier waarop in Nederland het spel doorgaans wordt gespeeld. Doel van het spel is dat metalen ballen zo dicht mogelijk in de buurt komen te liggen van een klein balletje.

Een, twee of drie spelers spelen tegen elkaar. Iedere speler krijgt drie ballen. Bij de variant 3 tegen 3 slechts twee. Een team dat uit meerdere spelers bestaat, heeft plaatsers en schieters. Een plaatser plaatst de ballen zo dicht mogelijk bij het doel. De schieter probeert vervelende ballen van de tegenstander weg te schieten. „Ik ben schieter en raak negen van de tien ballen”, schat de Gorinchemse jeu de boulesspeler Jobbi Schefferlie.

Petanque is een strategisch spel, zegt Jobbi. „Het gaat erom dat je een goede verdediging opbouwt, op de juiste manier aanvalt en de tegenstander uit zijn flow haalt.”

Het team dat als eerste dertien punten heeft, wint. Het team dat de bal het dichtst bij het doel heeft liggen als de ballen op zijn, krijgt een punt voor iedere bal die dichterbij ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenstander.

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Themadossier: Sport en beweging"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland