Pluimvee: de grote hobby van Johannes (17)

Puntuit   14 nov. 2017 | tekst en beeld Maarten Otten
kernhemshow

Ooit wel eens gehoord van een kip, die groene eieren legt? Of ooit een immens grote kip gezien? Je komt het er allemaal tegen bij de jaarlijkse Kernhemshow; de pluim- en kleinveebeurs in Ede .

“De Kernhemshow is uniek, en trekt elk jaar veel inzenders en bezoekers uit binnen- en buitenland”, vertelt Johannes van der Poel (17). Je komt er van alles tegen: kippen, konijnen, hazen, eenden, duiven. Kortom, voor elk wat wils.

Je kijkt je ogen uit, zoveel verschillende soorten zijn er. Een keurmeester beoordeelt alle beesten aan de hand van hun vacht, snavel, kam, enzovoort. Aan elke kooi hangt een briefje met zijn beoordeling erop.

“Je kunt maximaal 100 punten krijgen. Zit je onder de 90 dan is er wel wat aan de hand en zie je ze het jaar erop waarschijnlijk niet meer terug”, vertelt Johannes. Hoe lang een dier mee kan gaan? “Ach, dat verschilt per ras en dier. Sommigen een jaar, anderen een paar jaar. Deze begint al minder mooi wit te worden” zegt Johannes, terwijl hij naar een van zijn konijnen wijst.

Door medailles worden jonge deelnemers extra gestimuleerd om mee te doen aan de show. De belangstelling voor pluim- en kleinvee neemt toe, ziet Johannes. "Je moet er wel echt wat mee hebben, wil je hieraan meedoen.” En dat heeft Johannes. Via zijn vader en andere familieleden is hij er zo ingerold. 

Johannes is heel tevreden over de show. Alles is tot in de puntjes geregeld, vertelt hij. Om mensen enthousiast te maken maakte het bestuur van de klein- en pluimveevereniging een timelapse. Johannes: "Nou, dat is wat mij betreft wel gelukt!" 

 

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland