Jongeren enthousiast over bijzondere uitvoering over Luther

"Hij is een vrij stoffige persoon voor jongeren. Maar wij willen dat hij weer gaat leven"

11639uitvoering-7_edited

Het zonlicht valt speels door de metershoge glas-in-loodramen van de Maria Magdalenakerk in Goes. Hier moet het in oktober gaan gebeuren. Een groep jongeren werkt dan mee aan een speciale uitvoering over Luther. Met onder meer allerlei dialogen.

Richard Walhout (16) en Thom Moree (16) uit Kapelle en Jochem Broekhoff (15) en Marilyn Jansen (16) uit ’s-Gravenpolder hebben alle vier een rol (zie kader). De voorbereidingen zijn in volle gang.

Een van de belangrijkste rollen tijdens de uitvoering is voor Richard. Hij spreekt teksten van Maarten Luther uit. En dat kan-ie goed, vindt Marilyn. „Hij heeft er echt een coole stem voor. Heel mooi!” zegt ze bewonderend. In totaal moet hij zo’n vijftien gesprekken uit zijn hoofd leren. Soms zijn het lange stukken. „Zoals een scène op de rijksdag in Worms, het moment van: „Ik sta hier, ik kan niet anders.” Dat is een lange lap. Best pittig.”

"Hij heeft er echt een coole stem voor. Heel mooi!"

Thom draagt weer andere teksten voor, als Luthers vriend George Spalatin. Volgens Thom is het de kunst om voor een groot publiek –„waarschijnlijk wel duizend mensen”– goed op toon te spreken. „Het moet echt een dialoog lijken. Daarom moet ik oefenen, me inlezen en inleven. Ik wil heel de context van de gesprekken weten. Waar het over gaat en waar en wanneer het was.”

Richard ziet het als een uitdaging om het publiek te betrekken bij zijn rol en het aan het denken te zetten. „Je staat daar niet voor jezelf. Mensen moeten geraakt worden en naar huis gaan met het gevoel dat ze er wat aan hebben gehad. Ik ga proberen de rol van Luther levendig te vertolken.”

Oefenen

De twee leerlingen van het Calvijn College zijn nu al druk bezig met het oefenen van de teksten. Thom: „Langzaam slijt het erin.” De tactiek die ze gebruiken? „Gewoon jezelf opsluiten op je kamer en leren”, vertelt Richard. „Op een gegeven moment gaat het leven. En bij de repetities krijg je aanwijzingen. Over de toon van de stem, hoe je staat en hoe je er bij kijkt.”

"Gewoon jezelf opsluiten op je kamer en leren"

Marilyn en Jochem zijn op een andere manier betrokken bij het project. Jochem is een belangrijke man achter de schermen: de techneut van het team. Hij bouwde de website met daarop een ticketsysteem. „Programmeren is echt mijn hobby. Ik doe het al sinds groep 8. Omdat het mijn eerste website is, is het een beetje mijn visitekaartje. Voor mij is het een uitdaging de site zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken.”

Marilyn zit in het muziekgroepje. Ze zingt samen met anderen liederen tijdens de uitvoering. „Zo zing ik over het niet langer slaaf zijn van angst. De angst die Luther ook vaak voelde en die hij bij God mocht neerleggen. Ik hoop dat het mensen raakt. Ik ga gewoon zingen. En God kan het werk doen in de harten van de mensen.”

Stoffig

Vier uur. Het carillon van de kerk begint te spelen. De echo’s sterven langzaam weg. Ook de stemmen van de jongeren galmen steeds na tussen de enorme pilaren van de kerk. Over een paar maanden klinken hier de woorden van Luther. En dat is belangrijk vinden de jongeren. Richard: „Luther is een vrij stoffige persoon voor jongeren. Maar wij willen dat hij weer gaat leven. Want de kerk zoals wij die nu hebben, zou er zonder hem niet zijn.” Marilyn: „Ja, Luther is een heel belangrijke persoon geweest in de kerkgeschiedenis. Je kunt veel van hem leren.” Richard: „Bijvoorbeeld zijn doorzettingsvermogen. Als hij één ding niet heeft gedaan, dan is het wel opgeven.”

"Luther is een vrij stoffige persoon voor jongeren. Maar wij willen dat hij weer gaat leven"

In het stuk komt Luther wel op een eerlijke manier aan bod. Richard: „Je krijgt vaak een heroïsch beeld van hem. Toch had hij zijn zwakke kanten.” Thom: „De monnik spijkerde dan wel 95 stellingen op een kapeldeur, maar hij had ook momenten dat hij het allemaal niet meer wist.”

De uitvoering in één zin? Na even puzzelen met elkaar verwoordt Marilyn het zo: „Na 500 jaar het verhaal van Luther op een eigentijdse manier weer nieuw leven inblazen. Juist voor jongeren.”


Speciaal Lutherevent in Goes

Op zaterdag 28 oktober 2017 vindt in de Maria Magdalenakerk in Goes een uitvoering plaats over 500 jaar Maarten Luther. Met meditaties van dr. M. Klaassen, dialogen van historische personen, veel muziek en samenzang. De avond is georganiseerd door Mindblowing Adventures, een team dat jongeren –vooral leerlingen van het Calvijn College– inzet om historische gebeurtenissen op aansprekende manier uit te dragen.

www.mindblowingadventures.com voor tickets.


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.