Laure en Constantijn leefden een week zonder telefoon

Puntuit   29 aug. 2017 | tekst Puntuitredactie, beeld Yona
Laure Constantijn

“We dachten dat we het niet vol zouden houden”, vertelt Laure Jansen. Samen met Constantijn Karels deed zij mee aan een challenge: een week leven zonder smartphone.

De 5 VWO’ers van scholengemeenschap Jacobus Fruytier in Apeldoorn vertellen in een uitzending van Radio EenVandaag over hun ervaringen.

Constantijn gebruikte nooit een papieren agenda. “Huiswerk stond online. Daar word je lui van. Toen ik geen telefoon had, moest ik alles op gaan schrijven.”

Dat de twee hobby’s hebben, kwam weer naar voren toen zij tijd over bleken te hebben in de week zonder smartphone. Zo besteedde Laure meer tijd aan haar hobby viool spelen en Constantijn “heeft zelfs een boek gelezen”.

Dat de smartphone een negatieve invloed heeft op de nachtrust, hebben de twee jongeren duidelijk gemerkt. “Ik ging op tijd naar bed en sliep ineens heel goed”, vertelt Constantijn.

De aanleiding van de uitzending was het onderzoek van de Amerikaanse demograaf Jean Twenge. In een artikel stelt zij dat de jeugd minder goed is voorbereid op de volwassenheid en zijn ze angstiger en depressiever.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

anne

29 augustus 2017

Ik leef al m'n hele leven zonder smartfone (16 jaar). Als 12/13/14 jarige soms moeilijk, maar nu heerlijk relaxt. Echt aan te bevelen.